Nu aan het lezen
National Air and Space Museum in Washington DC
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

National Air and Space Museum in Washington DC

Washington DC is natuurlijk één groot openluchtmuseum, maar er zijn ook zat musea waar je je binnen kunt vermaken, zoals het National Air and Space Museum gelegen aan Independence Avenue. Ik ervoer het tijdens één van mijn Amerika-reizen. Geïnteresseerd in zaken als vliegtuigen en ruimtevaart? Hier moet je zijn!

National Air and Space Museum in Washington DC

Uitgelichte Museum DCHet Washington Monument, Lincoln Memorial, de Reflecting Pool, de oorlogsmonumenten, het Thomas Jefferson Memorial, het standbeeld van Martin Luther King; in de hoofdstad van Amerika is vooral buiten verschrikkelijk veel te zien. We schreven er eerder al over op deze site. Maar vlakbij The National Mall vind je ook de nodige musea over interessante onderwerpen. Ideaal voor op een regenachtige dag of als je wat langer dan één of twee dagen in DC vertoeft en alle highlights al eens gezien hebt.

In 2008, tijdens een bewolkte dag in mei, viel mijn keuze op het National Air and Space Museum. Ik weet nog goed dat ik tijdens deze eerste Amerika-reis last had van het tijdsverschil. En dat op diezelfde dag in Moskou de Champions League-finale werd gespeeld tussen Manchester United en Chelsea, met doelman Edwin van der Sar als held in de beslissende strafschoppenreeks namens United. Ik zag die beelden in DC, in de eerste Amerikaanse sportsbar die ik ooit bezocht. Dat vergeet ik nooit.

Arts & Industries Building

National Air and Space Museum in aanbouw in 1972.Terug naar het National Air and Space Museum en een stukje historie. Het museum zoals we dat vandaag de dag kennen, werd opgericht in 1976. Maar eigenlijk moeten we terug naar 1946, toen president Harry Truman een wet door het Congres loodste die de komst van een nationaal luchtvaartmuseum mogelijk maakte: het National Air Museum. Het Arts & Industries Building deed dienst als eerste onderkomen, met daarnaast nog opslagplaatsen in Illinois en Virginia voor oude oorlogsmunitie, motoren, raketten en andere onderdelen met historische waarde. In DC zelf was er simpelweg te weinig ruimte om alles te kunnen stallen. 

Oorlog in Korea en noodzakelijke verhuizing

Door de oorlog in Korea (1950-1953) diende het National Air Museum halsoverkop te verhuizen. Conservator Paul Garber vond een terrein in Silver Hill (Maryland), een voorstad van Washington DC, en werd als de reddende engel gezien. Door alle ruimtevaartontwikkelingen en nieuwe technieken werd het National Air Museum later omgedoopt tot National Air and Space Museum. Die naamswijziging volgde nadat Lyndon B. Johnson daarvoor in 1966 een wetsvoorstel ondertekende. In 1971 begon de aanleg van de nieuwe locatie bij 600 Independence Avenue bij Sixth Street – boven een foto tijdens de aanbouw uit 1972, met het Capitool op de achtergrond. Op 1 juli 1976 woonde president Gerald Ford de openingsceremonie bij. Astronaut Michael Collins – de man die Neil Armstrong en Buzz Aldrin ‘afzette’ op de Maan in de Apollo 11 – werd aangesteld als directeur. In de eerste zes maanden werden er vijf miljoen bezoekers gemeten!

Boeing, broers Wright en maanlanding

CapsuleHet museum behoort op dit moment tot de populairste en best bezochte ter wereld. En dat is natuurlijk niet gek als je kijkt wat Amerika door de geschiedenis heen heeft betekend voor de lucht- en ruimtevaart. In 1903 maakten de broers Wright hun eerste experimentele vliegtuigvlucht in North Carolina en later was er de opkomst van Boeing. Ook is er het toestel de ‘Spirit of St. Louis’ te bewonderen waarmee de beroemde luchtvaartpionier Charles Lindbergh in 1927 een trans-Atlantische vlucht maakte. En wat te denken van de vele oorlogstoestellen (WOII, Vietnam) en de ruimtewedloop met de Sovjet-Unie? Dit resulteerde in 1969 in de missie van Apollo 11 en de eerste mens op de maan met Neil Armstrong.

Over al deze zaken en andere gebeurtenissen kun je in het National Air and Space Museum van alles zien. Je kunt er met gemak een hele dag doorbrengen, ook als je minder affiniteit met het thema hebt. De hal bij binnenkomst is indrukwekkend, met oude vliegtuigen die boven je aan het plafond hangen. Overal vind je oude propellorvliegtuigjes, grote toestellen, straaljagers, maquettes, video’s en ruimtevaartobjecten. En het museum staat niet stil, want in april 2014 is begonnen met de aanbouw van de Boeing Milestones of Flight Hall. In juli 2016 is dit afgerond, dus dat zou wel eens een mooie aanleiding kunnen zijn om het museum rond die tijd te bezoeken.

Museum IMuseum IIIIMuseum II

Museum IIIMuseum IIIIIPENTAX Image

Museum 9 Museum 10Museum 11

Deel jouw museumervaringen in Washington DC met ons!

Washington DC telt een waslijst aan musea. Zelf bezocht ik er ook nog het Holocaust Museum. Wat is jouw favoriet in Amerika’s hoofdstad? Laat het vooral weten via de reactiemodule hieronder!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven