De politieke banden tussen Nederland en Amerika

Nederlandse premiers en leden van het Koninklijk Huis hebben altijd warme relaties onderhouden met Amerikaanse staatshoofden. Zo ontmoette Mark Rutte in maart president Barack Obama in ons land. Gek genoeg was dit de eerste keer dat een Amerikaanse president Amsterdam bezocht. De ontmoetingen met de Amerikaanse president blijven tot de verbeelding spreken, al vond Rutte het maar een hoop gedoe om niks: “Goed voor de contacten, maar is het nou zo bijzonder?”
De politieke banden tussen Nederland en Amerika
We herinneren ons allemaal nog de keer dat Balkenende op bezoek ging bij Bush. De Amerikaanse president vroeg vooraf, per ongeluk hoorbaar voor de pers: “What’s his name again?” Vervolgens kwam onze premier binnen: “Aaah, welcome Jan-Peter!” De afgelopen decennia vonden er talloze belangrijke ontmoetingen plaats tussen Nederlandse en Amerikaanse leiders.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
‘
12.
Toelichting foto’s:
- President Barack Obama en premier Mark Rutte, in 2011
- Prins Bernhard en president John F. Kennedy, in 1961
- Vicepresident Lyndon B. Johnson en premier Victor Marijnen, in 1963
- Koningin Wilhelmina (midden) met president Roosevelt en zijn vrouw Eleanor, in 1942
- Koningin Juliana (l) met minister van Justitie Robert Kennedy en zijn vrouw Ethel, in 1962
- Premier Piet de Jong (l), minister Joseph Luns en president Richard Nixon (r), in 1969
- President Jimmy Carter en Dries van Agt, in 1979
- President Dwight Eisenhower en premier Willem Drees, in 1951
- Premier Ruud Lubbers en president George H.W. Bush, in 1989
- Premier Jan Peter Balkenende en president George W. Bush, in 2008
- Premier Wim Kok en president Bill Clinton, in 1999
- Koningin Beatrix en president Ronald Reagan, in 1982 (o.a. prins Claus en Nancy Reagan in het publiek)
Helmond, 1982. De veelzijdigheid, daar zit 't 'm in. De afwisseling tussen enorme vlaktes, kleine dorpen en wereldsteden. De mensen, de cultuur. Op je porch in Mississippi met je biertje en de blues, tussen de mensen op Times Square, genieten van Yosemite Valley. Amerika: ik zou er ieder jaar drie keer heen kunnen gaan. Ik heb nu negen reizen gemaakt en 35 staten bezocht.
L.S.,
Foto 2 (John F. Kennedy en Prins Bernard) en foto 5 zijn controversieel te noemen in deze relatie, immers deze betreffen bliksembezoeken met maar een enkel doel. Deze foto’s zijn uit 1961 en 1962, de jaren dat Nederland slaafs de wil van de V.S. opvolgt en het beoogde zelfbeschikkingsrecht van Koninkrijkskdeel Nederlands Nieuw Guinea “verkoopt” aan Indonesië in ruil voor goede handelsbetrekkingen tot nu toe (zie New York Agreement 1962).Deze Nederlandse Judasrol leidde vanaf toen tot een sluipende genocide op West Papua Melanesië met meer dan 100.000 doden.
Nederland dient als voormalig koloniaal machthebber haar verantwoordelijkheid te nemen en haar voormalige rijksgenoten de Papua’s te begeleiden naar onafhankelijkheid volgens de VN decolonisatie principes.
Anders blijft Nederland mede-schuldig aan volkerenmoord.