Nu aan het lezen
Niagara Falls: avontuur op de Maid of the Mist
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Niagara Falls: avontuur op de Maid of the Mist

Eén van de mooiste belevenissen die ik in Amerika meemaakte, is een tochtje op de Maid of the Mist. Die boot brengt je op enkele meters van de indrukwekkende Niagara Falls, in het noorden van de staat New York, aan de grens met Canada. Het is een avontuur dat je niet mag missen!

Niagara Falls: avontuur op de Maid of the Mist

Niagara1“Allemaal je poncho aantrekken,” roept een medewerker van de Maid of the Mist. Zijn woorden klinken onheilspellend, zijn gezicht verraadt dat het een oprechte waarschuwing is. Alleen de afdaling om de boot te bereiken is een heel avontuur in upstate New York, ten noorden van Buffalo, waar de indrukwekkende Niagara Falls hordes toeristen aantrekken. Zeker in het hoogseizoen valt het niet mee een parkeerplaats te vinden, maar we zijn er in geslaagd redelijk dicht bij te komen. En als je nu eenmaal bij dit natuurwonder bent – één Fall ligt in Amerika, de andere in Canada – dan mag een boottochtje op de Maid of the Mist niet ontbreken.

Boottocht

Niagara2De rivier bij de Niagara Falls is ongeveer 52 meter diep. Dat maakt een boottocht er extra enerverend op, omdat je dus flink onder het straatniveau zit. De attractie, die de naam Maid of the Mist kreeg, is bijzonder populair. Niet zo vreemd ook, want er is geen plek waar je zo dicht bij het bulderende geluid van het neerstortende water komt. Let op: het is alleen mogelijk om aan de Amerikaanse zijde van de watervallen op te stappen. Je keert daar ook weer terug. Een volwassene betaalt zeventien dollar per kaartje, kinderen zijn 9 dollar 90 kwijt. Hoewel het niet spotgoedkoop is, is het een ervaring om nooit te vergeten.

12.000 jaar oud

Niagara3De watervallen zijn naar schatting zo’n 12.000 jaar oud en het water stroomt er vanuit de Great Lakes naartoe. Oorspronkelijk stroomde er per uur 5,5 miljard gallon (een gallon is bijna vier liter) over de Falls. Tegenwoordig zorgen de Amerikaanse en Canadese overheid er voor dat de wateraantallen op een gecontroleerde wijze in de rivier vallen om zo te veel erosie te voorkomen. Een deel van het water wordt gebruikt voor stroomvoorziening in beide landen. Dat maakt de Niagara Falls tot de grootste elektrische bron ter wereld!

Twaalf miljoen bezoekers

Niagara4Wie aan de staat New York denkt, denkt vaak eerst aan de stad New York. Toch vormen de Niagara Falls één van de meest bezochte plekken in de staat met een gemiddelde van twaalf miljoen bezoekers per jaar. Dat zijn bijna 33.000 mensen per dag! Daarmee vormen de Niagara Falls één van de belangrijkste toeristische trekpleisters in de Verenigde Staten en zeker die van het noordoosten. Niet voor niets zijn er rond de Niagara Falls – zowel aan Amerikaanse als Canadese zijde – talloze hotels gebouwd. Zeker in het hoogseizoen raad ik iedereen aan vroegtijdig te reserveren!

Eén Fall in Amerika, één in Canada

Niagara5Terug naar het avontuur op de boot. Van bovenaf – dus vanaf straatniveau – zien de Falls er al indrukwekkend uit. Hoe dichter we bij de Falls kwamen, hoe meer overweldigd we waren door zo veel natuurschoon. Tienduizenden liters water denderen naar beneden. Je krijgt de kans schitterende foto’s te maken. Eerst vaart de boot langs de Amerikaanse Fall, maar die aan Canadese zijde is zo mogelijk nog indrukwekkender. Vooral omdat het er op lijkt dat de boot onder de Fall doorvaart. Omdat het kletterende water een enorme hoeveelheid geluid produceert, is het onmogelijk met elkaar te communiceren als je vlak naast elkaar staat. Dat maakt de belevenis er extra bijzonder op. En geloof me, die poncho heb je hard nodig, anders word je drijfnat!

Grens naar Canada

Niagara6Als je de kans krijgt, zorg er dan ook voor dat je ’s avonds even bij de Falls kunt kijken. Het is er dan heel mooi verlicht. Nog een andere interessante tip. Bij de Falls kun je per auto de brug oversteken naar Canada. Uiteraard volgt daar wel een veiligheidscontrole en moet je je paspoort tonen. Vanaf de Niagara Falls is het ongeveer anderhalf á twee uur rijden naar de Canadese miljoenenstad Toronto, zeker een bezoek waard. En wie daarna terugrijdt naar Amerika, om bijvoorbeeld richting Washington DC te toeren, zal positief verrast zijn door de prachtige natuur van de staat Pennsylvania. Daar hoef je geen poncho voor aan te trekken!


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (2)
  • Maakt inderdaad, enkele meters van het water, indruk. De kracht (en het geluid) is groots. Wat ook een mooie ervaring is: vlieg met een helikopter over de Niagara Falls. Prijzig, maar wel mooi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven