Nu aan het lezen
Amerikaanse artiesten op North Sea Jazz 2015
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Amerikaanse artiesten op North Sea Jazz 2015

Avatar
[video src="http://https://www.youtube.com/watch?v=BS5x11VuBVA"]

Op het veertigste North Sea Jazzfestival in Rotterdam traden zoals elk jaar weer tal van internationale topartiesten op. USA365 was dit weekend ook aanwezig op het festivalterrein in Ahoy en ging langs bij optredens van een aantal Amerikaanse muzikanten:

Amerikaanse artiesten op North Sea Jazz 2015

Tony Bennett & Lady Gaga

Lady Gaga op een jazzfestival?! Het is even wennen, maar na het opnemen van een album vol jazz standards met zanger Tony Bennett, 88 inmiddels, was het toch wel logisch dat Gaga een optreden zou geven in Rotterdam. Het moet gezegd, de popdiva heeft een prima stem voor jazzliedjes en bleef vocaal gezien moeiteloos overeind tijdens de show. Daar had Bennett veel meer moeite mee, maar op 88-jarige leeftijd is dat ook te verwachten.

Het publiek was er niet minder enthousiast om in de afgeladen Maas zaal, de op 1 na grootste op het festival. Gaga presenteerde zichzelf als een echte jazz diva, maar bleef toch ook wel weer  zichzelf: ze wisselde om het nummer van outfit en vlak na de show postte ze op haar Instagram account foto’s waar ze haar glitterjurkjes al weer had omgewisseld voor een stoer rock-’n-roll uiterlijk.

D’Angelo & The Vanguard

Amerikaanse artiesten op North Sea Jazz Festival 2015

Soul/r&b/funk zanger D’Angelo begon zoals bij hem al bijna standaard lijkt te zijn, te laat aan zijn optreden. De 41-jarige Amerikaan, bekend van zijn grote hit Brown Sugar uit 1995 (en volgens velen ook om zijn gespierde torso), is na een periode van drank- en drugsproblemen weer helemaal terug met zijn album Black Messiah uit 2014.

Samen met zijn alom geroemde band The Vanguard speelde hij vrijdagavond een degelijke show in Ahoy. Niet al te gek lang en slechts bestaande uit acht liedjes van met name zijn laatste album, maar wel een show die gewoon bol van de lekkere muziek stond en kwalitatief ook vrij goed was. Een aardige afsluiter van de eerste festivaldag.

Brian Blade & The Fellowship Band

Geen absolute headliner op het festival maar wel een zeer grote naam in jazzkringen, deze drummer uit Shreveport, Louisiana. Brian Blade speelde al vaker op North Sea Jazz met artiesten als Wayne Shorter, Danilo Perez en Daniel Lanois. Dit jaar speelde hij op het festival zelfs in meerdere formaties, waaronder dit optreden met zijn eigen Fellowship Band, die al bijna twintig jaar bestaat.

De groep speelt stukken gebaseerd op Blade’s jeugd in Louisiana en hierin zijn de invloeden van o.a. gospel en blues goed terug te horen. Blade is als drummer een meester in de nuancering en het subtiele: hij hoeft niet keihard op zijn drums te slaan om aanwezig te zijn, hoewel hij tijdens diverse solo’s wel laat horen ook dat aspect van het vak goed te beheersen. Toch is alleen al zijn verfijnde techniek prachtig om naar te luisteren. En kijken, want het spelplezier spatte zoals altijd af van een breed glimlachende Brian Blade tijdens de show, die door het publiek in de afgeladen Darling zaal terecht met een staande ovatie werd beloond.

Gary Clark Jr.

Gary Clark Jr. tijdens North Sea Jazz in 2013
Gary Clark Jr. tijdens North Sea Jazz in 2013

Deze 31-jarige gitarist stond voor de tweede keer op het festival, na eerder in 2013. Dat was ook de periode van zijn grote doorbraak met het album Blak and Blu, waarop Clark Jr. een mix van vooral blues(rock) en verder vleugjes soul en hiphop. In de VS wordt hij al de nieuwe Jimi Hendrix genoemd en president Obama noemde hem al de ‘future of blues’. Dat is allemaal wel wat overdreven, maar het feit blijft dat Clark Jr. een gitarist is waar je naar gaat luisteren.

Zijn show op het festival was er, net als die van twee jaar terug, een in de categorie no-nonsense: Clark jr. praat weinig tussen de nummers door, hij beweegt weinig op het podium, staat vooral stil en speelt gitaar, en hoe. Een strakke setlist met (dit keer geen akoestisch spel) zijn grootste hits tot nu toe en diverse nummers van zijn nieuwe album dat in december verwacht wordt. In het midden van de show een instrumentaal eerbetoon aan wijlen B.B. King. De blueslegende zal van bovenaf trots geweest zijn, want Gary Clark Jr. liet zijn gitaar kreunen alsof zijn leven er vanaf hing.

Lionel Richie

lionelrichie
Lionel Richie sloot North Sea Jazz 2015 af

Hello… Al ver voordat Lionel Richie op zondag het festival zou afsluiten, hoorde je de naam van Richie in het publiek steevast samengaan met de titel van zijn grootste hit. Zou hij hem zingen? Het antwoord was uiteraard ja, Richie zong namelijk al zijn grootste hits voor een overvolle Nijl zaal, de grootste van het festival. Niet altijd even zuiver meer qua stem, maar wel met veel passie en een band vol energie bracht de zestiger een show die één grote ‘aha erlebnis’ was.

Hits als Hello, Dancing on the ceiling, Angel, Say you, say me en All night long kwamen allemaal voorbij en zorgden ervoor dat het publiek tevreden weer naar huis kon. Richie liet het publiek springen, dansen, zingen en swingen en bracht daarmee precies wat van hem verwacht werd: een energieke show die jong en oud zal hebben aangesproken. Zonder dat deze muzikaal echt geweldig was, dat mag er dan wel bijgezegd worden.

Natuurlijk waren er nog veel meer optredens van Amerikaanse artiesten dit jaar, zoals bijvoorbeeld Mary J. Blige, John Legend en Herbie Hancock. Uw redacteur kon uiteraard niet overal bij zijn en maakte dankbaar van de gelegenheid gebruik om zich ook in de niet-Amerikaanse muziek te storten! Was jij ook op North Sea Jazz 2015? Laat je ervaringen dan achter in de reacties onder dit artikel of op onze Facebookpagina!

Bekijk reacties (1)
  • Ik was dit jaar ook op North Sea Jazz. Mijn ervaring was echt super! Ik ga nu al een aantal jaren en ben ondertussen al een trouwe bezoeker. Dat er Amerikaanse artiesten komen geeft het festival een extra toevoeging aan diversiteit van muziekstromingen. Dit verslag is echt verrassend! Het is precies zo beschreven zoals ik het heb ervaren. Complimenten voor K. De Vilder!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven