Nu aan het lezen
10 onopgeloste misdrijven in Amerika
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

10 onopgeloste misdrijven in Amerika

Een vreselijk misdrijf is erg, maar een onopgeloste misdaad is nog veel dramatischer. Voor alle onderstaande zaken geldt dat er vele miljoenen manuren zijn stoken in het onderzoek. Hieronder de meest frustrerende onopgeloste misdrijven in Amerika.

Tien onopgeloste misdrijven in Amerika

De moord op JonBenét Ramsey

JonBenet Ramsey - onopgeloste misdrijven in amerikaZes jaar oud was ze, rijkeluisdochter JonBenét Ramsey, beroemd als schoonheidskoninginnetje en winnares van vele missverkiezingen. Op Eerste Kerstdag 1996 werd ze vermoord gevonden in de kelder van haar ouderlijk huis in Boulder, Colorado, acht uur nadat ze als vermist was opgegeven. Ze bleek doodgeknuppeld en gewurgd te zijn, ze was mogelijk ook seksueel misbruikt. Het onderzoek liep al vrij snel moeizaam, mede door oplopende conflicten tussen de familie en de opsporingsautoriteiten. De media speculeerden er driftig op los; hadden de ouders er wellicht iets mee te maken? John en Patsy hebben in ieder denkbaar programma opgetreden om te vertellen over hun onschuld. In 2008 bleek na nieuw DNA-bewijs dat de ouders honderd procent zeker niet betrokken waren bij het misdrijf. Het DNA was van een onbekende man en werd toegevoegd aan de database van de FBI, waar meer dan 1,6 miljoen profielen van met name veroordeelde misdadigers in zitten. De zoektocht naar gerechtigheid gaat sindsdien onverminderd door: wie de echte schuldige is, blijft een mysterie. Moeder Patsy is inmiddels overleden; vader John had korte tijd een relatie met de moeder van Natalee Holloway (zie ook hieronder).

D.B. Cooper en de onopgeloste vliegtuigkaping

D.B. CooperD.B. Cooper is een fictieve naam, door de media geschonken aan een nooit bekend geworden man. De onbekende passagier van vlucht 305 van Northwest Airlines, van Portland naar Seattle, werd wereldberoemd op 24 november 1971. Hij kaapte het vliegtuig tijdens de korte vlucht en eiste $ 200.000, die hij ontving op de luchthaven van Seattle. Hij eiste vervolgens dat de piloot het vliegtuig terug naar Oregon vloog. Onderweg opende Cooper de achterdeur en verdween hij met een parachute in de nacht, met tien kilo aan biljetten à twintig dollar vastgebonden aan zijn lichaam. De man en het geld zijn nooit meer gevonden, op $ 5.580 na – deze som werd later door een kind gevonden op de oever van de Columbia River. De afgelopen decennia zijn er meer dan duizend verdachten aan Cooper gekoppeld, maar tot op heden is de ware identiteit van de vliegtuigkaper nooit achterhaald. Voor de sprong deed Cooper zijn stropdas af; in 2007 wist de FBI DNA van deze das veilig te stellen. Wie weet is er ooit een match… De FBI gaat er echter van uit dat Cooper bij de landing is omgekomen. Zijn lichaam is nooit gevonden. De enige onopgeloste vliegtuigkaping in de Amerikaanse geschiedenis houdt de gemoederen nu al meer dan veertig jaren bezig.

De boy in de box

Onbekende jongenOp 25 februari 1957 werd er een lugubere vondst gedaan in Noordoost-Philadelphia. Het lichaam van een naakt jongetje werd gevonden in een kartonnen doos. Hij werd 4 tot 6 jaar oud geschat. De jongen had wondjes over zijn hele lichaam. Heel Amerika kreeg via de televisie de foto’s onder ogen; nooit werd echter bekend wie het jongetje was. Ook bijna zestig jaar na dato een mysterie dat veel mensen bezighoudt. Van tijd tot tijd wordt er weer aandacht aan geschonken in de media; nog altijd zonder resultaat.

The Black Dahlia, gruwelijk vermoord

Black DahliaThe Black Dahlia is een bekende bijnaam gegeven aan Elizabeth Short. De 22-jarige Short werd het slachtoffer van een gruwelijke moord, door onder meer boeken en films inmiddels beroemd over de hele wereld. Het delict werd gepleegd op 15 januari 1947 in Leimert Park, Los Angeles. Het lichaam van het slachtoffer werd zwaar toegetakeld en in tweeën gesneden gevonden, haar mond was opengesneden van oor tot oor. Verdachten waren er meerdere, maar een dader is nooit gevonden. Voor gruwelijke foto’s kun je Google raadplegen.

De verdwijning van Jimmy Hoffa

Jimmy HoffaGangster en vakbondsleider Jimmy Hoffa werd het laatst gezien op 30 juli 1975. Hij had rond 14:30 uur een afspraak op het parkeerterrein van restaurant Machus Red Fox, in een buitenwijk van Detroit, met de maffialeiders, Anthony Giacolone en Anthony Provenzano. Hij zou nooit meer door iemand gevonden worden en werd in 1982 doodverklaard. De verdwijning, deze zomer veertig jaar geleden, leidde tot een stortvloed aan speculaties. Meest bizarre geruchten: hij zou in het graf op Graceland begraven liggen, in plaats van Elvis Presley, of begraven zijn in het Giants Stadium in New Jersey. Het programma MythBusters van Discovery Channel heeft die laatste optie ontkracht. In 2001 was de zaak weer even in het nieuws. DNA-onderzoek wees uit dat een haar, die werd aangetroffen in een auto die Hoffa’s vertrouweling Charles O’Brien op de bewuste avond van iemand had geleend, aan de voormalige vakbondsleider behoorde. O’Brien hield midden jaren ’70 vol dat Hoffa niet bij hem in de auto had gezeten en dat hij niets met zijn verdwijning te maken had. Ook in het nieuwe millennium bleef hij dat roepen; de zaak blijft onopgelost.

De moord op Amber Hagerman

Amber HagermanWeinig mensen in Nederland kennen Amber Hagerman, maar haar dood leidde wel tot een fenomeen dat we allemaal kennen: het Amber Alert. Amber was 9 jaar toen ze in januari 1996 verdween, in de buurt van het huis van haar grootouders in Arlington, Texas. Een getuige – de enige die zich ooit meldde – vertelde de politie dat een man in een zwarte truck Amber van haar fiets greep, haar in zijn truck gooide en snel wegreed. Vier dagen later werd ze naakt gevonden in een rivierbedding in de buurt van een appartementencomplex; haar keel was doorgesneden. De VS ontwierp daarop het Amber Alert-systeem en voerde het in de jaren daarna in steeds meer staten in; Nederland en andere Europese landen volgden in 2013. In Texas wordt ondertussen nog steeds gezocht naar de moordenaar van de kleine Amber Hagerman.

New Orleans: de man met bijl

Axe ManMassahysterie in New Orleans. Op 23 mei 1918 verscheen hij voor het eerst, de man met de bijl. In hun slaap werden kruidenier Joseph Maggio en zijn vrouw afgeslacht. De politie vond geen aanwijzingen, behalve een bebloede bijl in de slaapkamer. Er werden nog minimaal acht andere mensen vermoord door dezelfde gevreesde dader; daarna hield het moorden plotseling op. Een dader is nooit gevonden. De meeste slachtoffers waren Amerikanen van Italiaanse afkomst, wat de publieke opinie destijds in een racistisch motief deed geloven. Tot op de dag van vandaag blijft de identiteit van ‘The Axeman’ onbekend.

Marilyn Sheppard dood, haar man onschuldig vast

Marylin SheppardMarilyn Sheppard werd in juli 1954 in haar woning in Cleveland vermoord. Haar man, neurochirurg Dr. Sam Sheppard, werd veroordeeld. Hij bleef echter bij hoog en laag volhouden dat hij onschuldig was; de echte dader was een donkerharige indringer. De zaak leidde tot een mediahype en zal ongetwijfeld hebben bijgedragen aan de latere vrijspraak door het U.S. Supreme Court – vele jaren later sloot een DNA-onderzoek hem inderdaad uit. Sam Sheppard bleef zoeken naar de dader tot zijn dood in 1970; zijn zoon, die als jongen van zeven sliep in de naastgelegen kamer, is tot op de dag van vandaag op zoek naar duidelijkheid. Een moord kost altijd meer levens. Belangrijkste verdachte: de inmiddels overleden Richard Eberling, een klusjesman die het gezin kende. De complete zaak is in 2014, zestig jaar na dato, online gezet.

De vermissing van Natalee Holloway

natalee-holloway-is-missing-uitgelichtDe Amerikaanse Natalee Holloway is een weekje met school op Aruba om te vieren dat ze de middelbare school heeft afgerond. Op één van de laatste avonden gaat ze stappen op het eiland en komt ze in contact met Joran van der Sloot. Het laatste dat haar klasgenoten van haar zien, is dat ze in dronken toestand in een auto stapt met Van der Sloot en zijn vrienden Deepak en Satish Kalpoe. De volgende dag merken haar klasgenoten dat ze niet is teruggekeerd naar haar hotel; het is het begin van een zoektocht die inmiddels meer dan tien jaar duurt. We schreven onlangs uitgebreid over deze zaak – lees het artikel hier. Wat is er gebeurd op Aruba?

Zodiac Killer: nooit geïdentificeerd

Zodiac KillerAl meer dan veertig jaar zoekt men naar de identiteit van de Zodiac Killer, de man die in de tweede helft van de jaren zestig meerdere slachtoffers maakte in Noord-Californië. De politie noemde ooit het getal van zeven slachtoffers, maar in gecodeerde brieven repte de dader zelf van wel 37 moorden. De Zodiac Killer zaaide veel angst; hij bedreigde scholieren en liet weten slaven te verzamelen. Hij bespeelde de media tot medio jaren zeventig; vier decennia later tast men nog steeds in het duister. Sommige door de seriemoordenaar vervaardigde cryptogrammen zijn nog nooit opgelost…

Bekijk reacties (1)
  • Ik las een artikel op Yahoo. Jammer genoeg weet ik het exacte aantal niet meer, maar ik weet zeker dat ik er dichtbij ben. In Amerika zijn elke minuut zes vermissingen.Niet alles is moord, veelal weggelopen teeners, mannen of vrouwen die letterlijk uit een relatie/familie verdwijnen en ergens anders een nieuw leven opbouwen.(naar buitenland natuurlijk) Ook natuurlijk verdwaalde mensen, verdronken en noem maar op.Een vermissing is pas officieel wanneer er aangifte gedaan wordt. Dus er zijn veel eenzamen, mensen zonder contact/werk/relatie/familie, die ook ineens verdwijnen. Naamlozen. Die gegevens zijn niet verwerkt,maar maken het aantal nog hoger.Een beroemd gebied van vermoorden is het Texas Killing Field. Officieel zijn er 50 gevonden,maar in werkelijkheid zal het veel hoger zijn..200 of zoiets. The Texas Killing Fields is een groot gebied bij Texas,achter de olievelden, zeer gevaarlijk en giftig waar niemand zoekt.Maar het was bijna mode om een lijk daar te verbergen. Er is een slechte film over, die helemaal aan de echte geschiedenis (vanaf 1970 tot heden) voorbij gaat.Daar werden ook veel lijken gevonden die men niet kon identificeren. En gruwelijk…..heel veel kinderen rond 11-15 jaar, prostituees, naar de laatsten doet in Amerika de politie niet zijn best, en maken er snel een coldcase van..Geen eer aan te behalen…..Gods own country…reken maar!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven