Nu aan het lezen
Oscars 2016: wint Leonardo DiCaprio eindelijk?
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Oscars 2016: wint Leonardo DiCaprio eindelijk?

Gastschrijver

Met de 88e Oscaruitreiking voor de deur is het de grote vraag of Leonardo DiCaprio zijn vijfde nominatie voor beste acteur gaat verzilveren. Zal het hem zondag eindelijk lukken? Of heeft hij gewoon pech dat telkens een andere acteur de rol van zijn leven speelt? DiCaprio is dit jaar genomineerd voor zijn rol in The Revenant, waarin hij als pelsjager Hugh Glass voor dood achtergelaten wordt na een aanval van een beer. Daarnaast dingt de film mee in diverse grote categorieën en kan regisseur Alejandro González Iñárritu voor de tweede keer op rij de Oscar voor ‘beste film’ winnen. Als dat gebeurt dan evenaart hij het record van regisseurs John Ford (1940, 1941) en Joseph L. Mankiewicz (1949, 1950). Gastschrijfster Marjolein Linstra legt uit waarom de 41-jarige DiCaprio volgens haar nu eindelijk een Oscar verdient.

Oscars 2016: wint Leonardo DiCaprio eindelijk?

De eerste Oscarnominaties van Leonardo DiCaprio

De destijds 20-jarige DiCaprio kreeg zijn eerste nominatie voor beste acteur in een bijrol in 1994 voor zijn rol in What’s Eating Gilbert Grape. Leonardo speelt hierin de rol van Arnie Grape die een verstandelijke beperking heeft. Hij nam het bij deze Oscaruitreiking op tegen de wat oudere rotten in het vak en uiteindelijk ging Tommy Lee Jones er met het beruchte beeldje vandoor voor zijn rol in The Fugitive. Overigens was dit ook de enige Oscar die Tommy Lee Jones won in zijn lange carrière.

Leonardo DiCaprio in What's Eating Gilbert Grape?
Leonardo DiCaprio in What’s Eating Gilbert Grape?

Meer dan tien jaar later volgde een nominatie voor de leading role; voor beste acteur. In de biopic The Aviator speelt Leonardo de rol van controlfreak en vliegtuigmaker Howard Hughes. Johnny Depp (Finding Neverland), Clint Eastwood (Million Dollar Baby) zijn onder andere de concurrenten. Het is echter Jamie Foxx die voor zijn rol als Ray Charles in Ray een Oscar krijgt voor beste acteur.

Een film over de burgeroorlog in Sierra Leone zorgt voor een nieuwe nominatie in 2007. Zijn rol in Blood Diamond als ex-soldaat op jacht naar bloeddiamanten zorgt ervoor dat hij dat jaar samen met Ryan Gosling (Half Nelson), Will Smith (The Pursuit of Happyness), Peter O’Toole (Venus) en Forest Whitaker (The Last King of Scotland) de strijd mag aangaan voor beste acteur. Forest Whitaker verzilvert zijn nominatie.

Still uit the Blood Diamond
Still uit The Blood Diamond

The Wolf of Wall Street

In 2014 heeft Leonardo de volgende nominatie binnen voor zijn rol als beursmakelaar Jordan Belfort in The Wolf of Wall Street. De rol waar hij echt een Oscar voor verdient, zo goed kruipt hij in de rol van de excentrieke Jordan Belfort. Helaas voor Leonardo gaat Matthew McConaughey er met de award vandoor voor zijn rol in Dallas Buyers Club. Een troost voor Leonardo is dat hij wel een Golden Globe krijgt.

Leonardo DiCaprio en Margot Robbie in The Wolf of Wall Street
Leonardo DiCaprio en Margot Robbie in The Wolf of Wall Street.

Dit jaar is Leonardo dus voor de vijfde keer genomineerd en ook nu is de concurrentie groot. Bryan Cranston (Trumbo), Michael Fassbender (Steve Jobs), Eddie Redmayne (The Danish Girl) en Matt Damon (The Martian) gaan de strijd aan voor het begeerde beeldje van beste acteur. Voor zijn rol in The Revenant is DiCaprio tot het uiterste gegaan. In winterse temperaturen gaat hij de strijd aan met zowel natuurlijke elementen als met zijn strijdmakkers. Hij moest afzien voor deze rol, vecht met een beer en kruipt zelfs in het lichaam van een dood paard om warm te blijven.

Tien redenen waarom Leonardo DiCaprio een Oscar verdient

  1. Zijn vertolking als Jordan Belfort in The Wolf of Wall Street, met o.a. de iconische scène erin met de Lamborghini.
  2. Kate Winslet komt, al die jaren na Titanic zelfs naar de Oscars alleen om Leonardo DiCaprio te supporten.
  3. Als iemand in een personage kan kruipen en dit fantastisch kan neerzetten, dan is het Leonardo.
  4. Niemand heeft zoveel moeten ondergaan als DiCaprio dit jaar in The Revenant.
  5. Hoe ouder hij wordt, hoe beter de acteerprestaties van DiCaprio. Hij hoeft het al lang niet meer alleen van zijn uiterlijk te hebben.
  6. Hij is een betere acteur dan Peter O’Toole, die acht keer genomineerd werd en geen enkele keer het beeldje mee naar huis mocht nemen.
  7. Hij neemt zijn vak serieus. Natuurlijk is hij ook jong geweest en werd hij minder serieus genomen door alle dates die hij had met supermodellen, maar tegenwoordig staan de grote regisseurs voor hem in de rij.
  8. Hij heeft een grandioze lijst met rollen waarin hij mannen vertolkt die overlopen van ambitie: Jordan Belfort, Jay Gatsby, Howard Hughtes en Frank Abagnale Jr.
  9. Hij is niet alleen actief als acteur, maar zet zijn bekendheid ook in als milieu-activist.
  10. Hij nog lang niet klaar is met acteren en zijn hand niet omdraait voor moeilijke vertolkingen.

DiCaprio in 2016: Golden Globe en een Oscar?

Voor zijn rol als Hugh Glass in The Revenant heeft DiCaprio al wel de befaamde Golden Globe gewonnen, wat soms (maar in 2014 weer niet) gezien kan worden als een goede maatstaf voor de Oscars. Ook bij de BAFTA’s, de Britse variant van de Oscars, verzilverde hij dit jaar de award voor beste acteur. Op 28 februari zullen we weten of de acteerprestaties van Leonardo ditmaal beloond worden. Of zal de Academy toch kiezen voor de transformatie die Eddie Redmayne als transgender doormaakte in The Danish Girl? Kaapt Michael Fassbender als Steve Jobs de Oscar voor de neus van Leonardo weg? Spanning alom en er zullen ongetwijfeld weer verrassingen zijn! De Oscars worden zondag 28 februari uitgereikt in het Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles.

Bekijk hier de trailer van The Revenant:


marjolein_linstraMarjolein Linstra (1987), werkend in de sportwereld, afgestudeerd als filmwetenschapper, heeft een voorliefde voor Amerika. Op dit moment is ze drie keer in de VS geweest, twee keer in New York en een roadtrip in het westen van de VS. Marjolein: ‘Heerlijk om eens de kerstsfeer te proeven in een land waar alles kan. Een land met zowel prachtige steden als natuur, waar de verschillen op één dag zo groot kunnen zijn.’ Twitter: @emlinstra.

 

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven