Nu aan het lezen
Page, Arizona: de ultieme Amerikabeleving
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Page, Arizona: de ultieme Amerikabeleving

page

Een rondreis in het westen van Amerika kent vele hoogtepunten: van prachtige natuurparken tot waanzinnige pretparken, van wereldse steden tot hippe stranden. Je wilt graag alles zien en beleven en keuzes maken is niet eenvoudig. Hierbij alvast één bestemming die niet mag ontbreken in jouw rondreis: Page! Gastschrijfster Yvonne Vredendaal over tien activiteiten op de grens van Arizona en Utah die je reis onvergetelijk maken.

Page, Arizona: de ultieme Amerikabeleving

1 – Race met een speedboot over Lake Powell

pageAbsolute must-do nummer één is naar mijn mening een speedboot huren en daarmee Lake Powell verkennen. Je hebt geen vaarbewijs of vaarervaring nodig, wel een gevulde creditcard. Niet goedkoop, maar gegarandeerd een bijzondere ervaring. Heb je kinderen bij je? Huur er dan een tube bij en zowel jullie als de kids hebben de beste dag van hun vakantie. Lake Powell is een groot stuwmeer dat is ontstaan na de bouw van de Glen Canyon dam. Het meer levert energie op voor meer dan zeven staten en is met name populair door de recreatiemogelijkheden.

pageHet gehele gebied heet de Glen Canyon National Recreation Area, wat valt onder de nationale parken, dus je kunt je jaarpas gebruiken. Een boot huren kan bij Whaheap Marina Rentals of Antelope Point Marina en vooraf reserveren zou ik zeker doen. Eerlijk gezegd was het besturen van de boot en het navigeren over het meer, dat 300 km lang is en ruim 3000 kilometer kustlijn heeft, best spannend. Maar het avontuur, het racen met de tube erachter, het helderblauwe water waar je heerlijk in kunt zwemmen en het continue zicht op de okerbruine rotswanden, was fantastisch.

[tekst loopt door onder de foto]

page

2 – Maak de perfecte foto in Antelope Canyon

pagePage staat bekend om haar bijzondere ravijnen, ook wel ‘slot’ canyons genoemd. ‘Slot’ betekent smalle gleuf en een slot canyon is een kloof met verticale wanden die dicht bij elkaar staan. Deze kloof ontstaat in droog gebied waarbij heftige overstromingen met water en puin deze smalle kloven vormen. Wij bezochten Upper Antelope Canyon. Vanaf de parkeerplaats brengt een jeep je naar de canyon, een hobbelige rit door de droge rivierbedding. Wij spotten hier indianen te paard, het lijkt bijna in scene gezet maar dit is niet het geval. Je loopt met een gids door de kloof en gaat dezelfde route weer terug. Het is er warm, erg druk, maar adembenemend mooi. Het licht valt ‘s zomers op diverse plekken naar binnen en de kleuren en vormen zijn na iedere bocht weer anders. Wij hadden een ochtendtour en aan het einde van onze rondleiding was de fototour al gestart. De gids gooit zand omhoog dat door zonnestralen oplicht en ik schiet snel de perfecte foto. Lower Antelope Canyon is langer, smaller en goedkoper dan Upper Antelope Canyon. Je hebt hier ook trappen en klautert zo door de kloof heen.

[tekst loopt door onder de foto]
page
Prachtig: de Antelope Canyon.

3 – Stop bij de Glen Canyon Dam

pageDe dam is tussen 1956 en 1966 gebouwd en is ook de reden dat Page toen als arbeidersstadje is ontstaan. De brug naast de dam is één van de hoogste van Amerika en geeft met zijn 200 meter hoogte een mooi zicht op de dam en op de Colorado-rivier. Bij de dam zit het Carl Hayden Visitor Center waar je meer informatie vindt en een tour kunt boeken. Reserveren voor een tour kan maximaal 24 uur vooruit.

4 – Slaap op een house boat of op het strand

Heb je voldoende budget en dagen in Page dan is het mogelijk een paar nachten te verblijven op een house boat. Een varend huis op Lake Powell dus. Buiten het seizoen kan dat voor 3 nachten en in het hoogseizoen is dat alleen mogelijk voor minimaal 5 nachten. Ben je wat avontuurlijker ingesteld, dan is het mogelijk om op de stranden van Lake Powell te overnachten met een tent of in de open lucht.

5 – Raft over de Colorado-rivier

Vanuit een raft heb je een geweldig zicht op de grootsheid van de rivier en de rotsen eromheen en met geluk spot je wat wildlife. Er zijn zelfs elektrische boten zodat je nog meer kunt genieten van deze tocht. Ze noemen het hier ‘smooth water rafting’, het is dus geen ‘white water rafting’. Voor wild water met heftige versnellingen ga je naar Moab.

[tekst loopt door onder de foto]
page
Colorado-rivier van bovenaf gezien.

6 – Vlieg over Rainbow Bridge National Monument

De Navajo-indianen zien deze versteende regenboog als een heilige plek. Een bezoek aan Rainbow Bridge is echter niet eenvoudig. Je kunt een boot huren en er zelf heen varen of een Rainbow Bridge Cruise boeken. Het is een paar uur varen en vanaf de aanlegplek nog 2,5 km lopen, dus je moet hier even de tijd voor nemen. De beste manier om deze natuurlijke brug met een spanwijdte van 88 meter te zien, is vanuit de lucht. De brug en andere highlights zien vanuit de helikopter of een vliegtuigje is al mogelijk vanaf 84 euro p.p. en staat nog op mijn bucketlist.

7 – Zie de zonsondergang bij de Horseshoe Bend

Horseshoe Bend is een bocht in de Colorado River in de vorm van een hoefijzer. Om dit prachtige spektakel te zien, moet je eerst even een klimmetje in de hitte maken, maar dit is de moeite zeker waard. Sommige toeristen staan belachelijk dicht bij de rand te poseren of zitten zelfs op de rand. Er zijn geen hekken, een misstap leidt tot een dodelijke val van 300 meter. Eigenlijk on-Amerikaans gevaarlijk. Overigens zijn er de laatste 20 jaar maar twee dodelijke ongelukken bekend. De Colorado-rivier zelf zorgt jaarlijks voor gemiddeld 15 tot 20 doden.

[tekst loopt door onder de foto]
page
De fabelachtige Horseshoe Bend.

8 – Rij met de Hummer naar Secret Canyon

pageDe afgelopen jaren is de drukte in de lower en upper Antelope Canyon erg toegenomen. Nog tamelijk onbekend is Secret Canyon. Om deze plek te bezoeken, boek je een tour bij Slot Canyon Hummer Adventures. Zij hebben als enige organisatie toestemming van de Navajo-indianen om Secret Canyon met toeristen te betreden. Met een Hummer over rotsen rijden is al een ervaring op zich en de canyon is een stuk rustiger dan de bekende Antelope Canyons. Een andere kloof waar je rustig zelf door kunt lopen, is Water Holes Slot Canyon. Onderweg naar Horseshoe Bend rij je hier met een brug overheen.

9 – Dineer bij Into the Grand

pageAls je bij Tripadvisor een restaurant in Page zoekt, dan zie je Into the Grand bovenaan de lijst staan. Hier vind je echter geen eten op sterrenniveau, maar een mooie beleving. Je wordt persoonlijk ontvangen, er is een kleine tentoonstelling over raften, je kunt hoefijzers werpen, er is live muziek en Navajo-indianen treden op. Zowel volwassenen als kinderen laten traditionele dansen zien. De optredens met de hoepels zijn ronduit indrukwekkend. Nooit geweten dat ze daar zelfs kampioenschappen in organiseren. Een leuke kennismaking met de cultuur van de indianen.

10 – ‘Win’ toegang tot de Wave

Op twee uur rijden van Page ligt nog natuurfenomeen met hoge kliffen en diepe canyons: het Vermillion Cliffs National Monument. Ook het thuis van de Californische Condor, de grootste vogel die Amerika kent. Deze was vrijwel uitgestorven in het wild. De laatste gieren zijn gevangen genomen en na een fok- en herintroductieprogramma is het aantal condors weer groeiende. Bekendste rotsformatie in het park is de Wave. Omdat het zandsteen erg kwetsbaar is, mogen er maar 20 toeristen per dag op lopen. Toegang tot dit gedeelte van het park (Coyote Buttes North) kan alleen verkregen worden door een loterij. In een afgelegen gedeelte van het park ligt het fotogenieke rotsplateau White Pocket. Dit plateau kan het beste met gids bezocht worden, maar dit geldt eigenlijk voor het gehele park. Alle wegen zijn onverhard, ruig en lastig begaanbaar. Dan hebben we het nog niet over de giftige reptielen, hitte, diep zand en overstromingen.

[tekst gaat door onder de foto]
page
The Wave

Keuzestress

Zoals je kunt lezen, is er veel te zien en te beleven rondom Page. Het is er druk, niet goedkoop, maar prachtig. Het is niet alleen een bestemming die niet mag ontbreken in jouw rondreis, maar eentje waar je echt meerdere nachten voor moet reserveren. En zelfs dan is het lastig kiezen tussen al dat moois dat Page rijk is. Daarom is Page voor mij de ultieme Amerika beleving. Voor jullie ook?


pageYvonne Vredendaal (1972) is zzp’er op HR-vlak, reist graag en vaak en dan het liefst naar Amerika. Toen zij 15 jaar was, won haar vader een reis naar Amerika en is de liefde voor het land geboren. Met haar familie maakte zij de jaren erna diverse grote rondreizen waarbij Yvonne zorgde voor de voorbereiding, route en verslaglegging. Inmiddels ontdekt zij ook met man en 3 dochters Amerika en staat de teller op 12 reizen en 25 bezochte staten. De bucketlist is nog lang, met Alaska bovenaan. Ze droomt altijd over de volgende reis en heeft maanden voorpret tijdens het plannen en organiseren hiervan. Binnenkort gaat zij voor de 6e keer naar Florida en hoopt zij weer nieuwe plekken te ontdekken en verhalen en foto’s met ons te delen.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven