Nu aan het lezen
Parkland Memorial Hospital; afscheid van een historische plek
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Parkland Memorial Hospital; afscheid van een historische plek

In de loop van 2015 opent in de Texaanse stad Dallas een nieuw Parkland Memorial Hospital. Dit betekent niet dat het oude gebouw automatisch wordt gesloopt, maar de verwachting is dat het niet langer als ziekenhuis dienst doet. Slopen zou ook historisch gezien een opmerkelijke beslissing zijn, want in Parkland Memorial Hospital in Dallas stierf op 22 november 1963 president John F. Kennedy.

‘Jackie was in shock’

Drukte bij Parkland op 22 november 1963; de dag van de JFK-moord“Alstublieft mevrouw Kennedy, laat ons de president helpen.” Het zijn de woorden van Clint Hill, agent van de Amerikaanse Secret Service, opgetekend in het boek ‘Mrs. Kennedy and Me’. Jackie Kennedy hield het zwaargewonde hoofd van haar man, president John F. Kennedy, in haar schoot. Eenmaal aangekomen bij de achterzijde van het ziekenhuis weigerde ze los te laten. Hill: “Ze was in shock. Haar ogen keken, maar zagen niets. Toen begreep ik het. Ze wilde dat niemand haar man zo zou zien. Niemand zou de president zo moeten zien. Ik deed mijn colbert uit en legde deze over het hoofd van de president. Toen dat was gebeurd, liet ze hem langzaam los. Met drie anderen tilden we zijn levensloze lichaam op en legden de president op de brancard.”

Trauma Room I

Trauma Room I, de kamer waar John F. Kennedy stierfDoor één schot op Dealey Plaza in Dallas, een paar kilometer van het ziekenhuis, was Parkland Memorial Hospital het epicentrum van de wereld. Het ziekenhuis had alle ogen op zich gericht. Maar al snel werd duidelijk dat de artsen – die in Trauma Room I wel hun uiterste best deden – het leven van John Fitzgerald niet konden redden. Zijn hoofdwond was zo ernstig dat er niet meer kon worden ingegrepen. Het enige dat de artsen nog konden doen – terwijl vice-president Lyndon B. Johnson in een kamertje elders in het ziekenhuis moest raden hoe de toestand van Kennedy was – was het aanbrengen van een noodsnede onder de adamsappel om de stervende president te laten ademen.

De hoofdwond van president Kennedy was zo ernstig dat er niet meer kon worden ingegrepen.

Ondertussen werd er een kamer verderop gestreden voor het leven van de Texaanse gouverneur John Connally, die ook in de beschoten limousine zat en was geraakt. Hij overleefde de aanslag. Twee dagen na de moord op Kennedy werd zijn vermeende moordenaar Lee Harvey Oswald ook met spoed afgevoerd naar Parkland, nadat hij bij zijn overdracht naar de gevangenis was neergeschoten door nachtclubeigenaar Jack Ruby, die in 1967 ook in Parkland Memorial Hospital stierf. Ongekend hectische dagen dus voor Parkland, dat tot op de dag van vandaag wordt geassocieerd met de JFK-moord en het ziekenhuis waar de president zijn laatste adem uitblies.

Harry Hines Boulevard

De huidige achteringang van Parkland Memorial HospitalHet originele ziekenhuis werd geopend in 1894. De naam Parkland is gebaseerd op de plek waarop het hospitaal is gebouwd. In 1954, negen jaar voor de moord op Kennedy, verhuisde Parkland naar zijn huidige locatie, aan Harry Hines Boulevard, dat in de loop van 2015 dus wordt verlaten. Tot op de dag van vandaag is de ingang waar Kennedy naar binnen werd gebracht nog goed herkenbaar uit november 1963. Het deel waar Kennedy, Oswald en Ruby stierven – op de begane grond – doet nu dienst als afdeling voor radiologie. In die ruimte hangt een plaquette die hun dood niet in de vergetelheid doet raken.

Het deel waar Kennedy, Oswald en Ruby stierven, doet nu dienst als afdeling voor radiologie.

De plaquette in de ruimte waar JFK zijn laatste adem uitbliesIn Dallas bezocht ik het ziekenhuis diverse keren. Net als vele andere plekken die te maken hebben met de moord. Omdat een ziekenhuis een openbaar gebouw is, kun je er vrij rondlopen. Er is zelfs een informatiebalie waar je vragen kunt stellen. Ik stond voor de kamer waar John F. Kennedy stierf, maar de plek die nu dus de radiologieafdeling is, mocht ik helaas niet in. In één van de andere gangen zijn er diverse vitrines die de geschiedenis van 22 november 1963 goed weergeven. In 2013 ging de film ‘Parkland’ in première, over die fatale dag, meer dan een halve eeuw geleden. Klik hier voor de trailer.

Parkland Memorial Hospital; afscheid van een historische plek

Het nieuwe Parkland-ziekenhuis, schuin aan de overkant van het huidige hospitaalSchuin aan de overkant is het nieuwe Parkland uit de grond gestampt dat bijna twee keer zo groot is als de huidige locatie en van alle moderne technieken is voorzien. Per e-mail liet de communicatieafdeling van Parkland aan USA365.nl weten dat er nog geen beslissing is genomen over het toekomstige gebruik van het huidige gebouw. Er verdwijnt hoe dan ook een beetje geschiedenis in Dallas.

 

 


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven