Nu aan het lezen
Presidentiële musea in Amerika: een rapport
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Presidentiële musea in Amerika: een rapport

Al sinds mijn eerste Amerika-reis ben ik gefascineerd door presidentiële musea. Vanaf het museum van John F. Kennedy tot en met die van George W. Bush – en die van Abraham Lincoln in Springfield, Illinois – bezocht ik er tien. Een oordeel op basis van de locatie en de plus- en kluspunten. Een absolute must voor politieke junkies.

Presidentiële musea in Amerika: een rapport

Abraham Lincoln Presidential Museum

Abraham Lincoln MuseumAdres: 112 North 6th Street, Springfield, Illinois
Website: http://www.alplm.org/
Oordeel locatie: Hoewel Abraham Lincoln in Kentucky ter wereld kwam, was Springfield in Illinois zijn ‘hometown’. Hier was hij advocaat en startte er zijn politieke loopbaan. Springfield ademt Lincoln, de stad is in alle opzichten een ‘walk down memory lane’ voor mensen die geïnteresseerd zijn in Amerikaanse geschiedenis en specifiek in de periode dat Lincoln president van Amerika was. Het museum ligt midden in downtown Springfield waar bijna alles op loopafstand ligt.
Pluspunt: Het museum geeft niet alleen een uitgebreid inkijkje in zijn presidentschap en de importantie daarvan, omdat Lincoln de slavernij afschafte en een einde maakte aan de Burgeroorlog. Er is ook uitgebreid aandacht voor zijn jeugdjaren – Lincoln groeide op in een bescheiden milieu – zijn privéleven, de advocatuur, zijn verkiezing in het Huis van Afgevaardigden en de ‘road’ naar het presidentschap. Lincoln, die kort na zijn inauguratie voor zijn tweede termijn werd doodgeschoten, ligt als één van de weinige presidenten niet begraven bij zijn museum, maar in een indrukwekkende graftombe op Oak Ridge Cemetary, een paar kilometer van zijn museum. 
Kluspunt: Sommige plekken in het museum zijn wat aan de donkere kant, maar dat zou ook de relatief donkere, moeizame periode kunnen duiden waarin Lincoln president was. De Burgeroorlog trok niet alleen een zware wissel op het land, maar ook op de president. Het museum ligt ook niet op de geijkte, toeristische routes, maar daar valt niets aan te veranderen. Springfield ligt op vier uur rijden ten zuiden van Chicago.
Cijfer: 8.

John F. Kennedy Presidential Library and Museum

JFK-museumAdres: Columbia Point, Boston, Massachusetts
Website: http://www.jfklibrary.org/
Oordeel locatie: Het JFK-museum ligt buiten het centrum van Boston, in de Dorchester Bay op een universiteitsterrein. Het uitzicht vanaf de achterzijde van het museum op de skyline Boston is erg mooi. Om bij het museum te komen, moet je vanuit Boston met de auto of het openbaar vervoer. Omdat JFK van de zee hield, heeft de locatie zeker iets symbolisch.
Pluspunt: Zeer overzichtelijk en duidelijk ingedeeld. Omdat het presidentschap van Kennedy – hoe droevig ook – slechts een kleine drie jaar duurde, was het voor de samenstellers van het museum mogelijk de presidentscampagne van 1960 goed te belichten. Zo is er een plek met rekwisieten van het debat tussen JFK en de Republikeinse kandidaat Richard Nixon, het eerste echte presidentiële televisiedebat in de historie van Amerika. Ook een prachtige museumwinkel!
Kluspunt: In het museum is er geen aandacht voor ‘randzaken’ die pas na zijn tragische dood op 22 november 1963 naar buiten kwamen. Kennedy leed aan de ziekte van Adisson en nam het daarnaast niet zo nauw met de huwelijkse trouw. Ook is er te weinig terug te vinden over de controverses en complottheorieën over de moord in Dallas, op 22 november 1963.
Cijfer: 8.

Lyndon B. Johnson Presidential Library and Museum

Johnson-museumAdres: 2313 Red River Street, Austin, Texas
Website: http://www.lbjlibrary.org/
Oordeel locatie: Het museum ligt niet midden in het centrum van Austin, de hoofdstad van Texas. Niet echt op een aantrekkelijke plaats en dat is jammer. Zijn ranch ligt op een veel betere locatie!
Pluspunt: Het is een historisch museum dat de vele kanten van het presidentschap van Lyndon Baines Johnson belicht. Van de onverwachte start – door de dood van JFK – tot de opkomst van de burgerrechtenbeweging tot de oorlog in Vietnam. Alles komt ruim aan bod, ook de pijnlijke moorden op Martin Luther King en Robert F. Kennedy. Met die laatste onderhield Johnson een buitengewoon slechte relatie. Ook leuk: in het museum staat ergens een exact op Johnson gelijkende pop die beweegt en praat. Het is de stem van de echte Johnson, die bekend stond als een goede verhalenverteller.
Kluspunt: Doordat het museum in 1971 werd geopend, ontbreekt het aan gadgets uit de 21ste eeuw. Daardoor oogt het soms wat oubollig.
Cijfer: 7,5.

Richard M. Nixon Presidential Library and Museum

Nixon-museumAdres: 18001 Yorba Linda Boulevard, Yorba Linda, California
Website: http://www.nixonlibrary.gov/
Oordeel locatie: Het museum ligt midden in een woonwijk. Nixon groeide op in Yorba Linda, dus was het logisch om hier het museum te bouwen van één van de meest omstreden presidenten in de geschiedenis van Amerika. Hij trad af na de Watergate-affaire.
Pluspunt: Die Watergate-affaire koste Richard Nixon in augustus 1974 het presidentschap. Wie denkt dat daar in het museum geen aandacht voor is, heeft het mis. De pijnlijke episode wordt uitgebreid beschreven, terwijl Nixon een jaar eerder nog de beroemde woorden ‘I’m not a crook’ uitsprak. In de bij het museum horende tuin staat de Marine One, de presidentiële helikopter. Dat is absoluut een toegevoegde waarde van het museum. Nixon ligt met zijn vrouw Pat begraven bij zijn presidentiële museum. Ook het geboortehuis van Nixon staat op het museumterrein.
Kluspunt: Het Nixon-museum heeft alle facetten van een goed museum. Enige punt van kritiek is dat Nixon gevoelsmatig wat veel lof krijgt toegezwaaid over zijn presidentschap, terwijl historici die toch als tamelijk mislukt beschouwen.
Cijfer: 7.

Gerald R. Ford Presidential Museum

Gerald Ford MuseumAdres: 303 Pearl Street NW, Grand Rapids, Michigan
Website: http://www.fordlibrarymuseum.gov/
Oordeel locatie: Prachtig gelegen aan The Grand River in Grand Rapids in het midden van de staat Michigan. Wie voor het museum staat, heeft ook nog eens een prachtig uitzicht op de skyline van downtown Michigan, die vanaf het Ford-museum wandelend is te bereiken. De stromende rivier geeft iets extra’s, net als de fontein voor het museum van de president die Richard Nixon opvolgde na de Watergate-affaire.
Pluspunt: Diezelfde Watergate-affaire wordt ruimschoots belicht. Het was precies de reden waarom Ford president werd. Nixon trad, onder druk van allerlei onthullingen over afluisterpraktijken en de publieke opinie, af op 9 augustus 1974. Ford kreeg de zware taak op zich het vertrouwen in de overheid te herstellen. Dat hem dat niet in zijn koude kleren ging zitten, komt terug in het museum. Net als de stortvloed aan kritiek die hij kreeg toen hij Nixon pardonneerde. Hij laadde daarmee de verdenking op zich dat hij een deal had gesloten met Nixon om zo het hoogste ambt te kunnen bekleden. Pas met het verstrijken van de tijd kreeg Ford veel waardering voor dat besluit. Hij ontving er zelfs de John F. Kennedy Profiles in Courage Award voor. Ford ligt naast zijn museum begraven, met zijn vrouw Betty.
Kluspunt: Ford was president in de roerige jaren zeventig en op sommige plekken doet het museum soms oubollig aan. Dat vindt de museumdirectie ook, vandaar dat er van oktober 2015 tot het voorjaar van 2016 een grote renovatie plaatsvindt. Het museum is dan gesloten. De bibliotheek van Ford staat in het tweehonderd kilometer zuidelijker gelegen Ann Arbor. Een weinig verheffende plek die alleen voor echte politieke junkies interessant is.
Cijfer: 7.

Jimmy Carter Presidential Library and Museum

Carter-museumAdres: 441 Freedom Parkway, Atlanta, Georgia
Website: http://www.jimmycarterlibrary.gov/
Oordeel locatie: Het museum ligt ruim vier kilometer buiten het centrum van Atlanta en is deels omgeven door natuur. Dat geeft de ligging van het Carter Center extra cachet.
Pluspunt: Die is nauwelijks te noemen, hooguit de ligging. Het Carter Center in Atlanta is grijs en stoffig. Ik zou het museum alleen aanraden op een regenachtige dag; er zijn in Atlanta veel bijzondere hoogtepunten!
Kluspunt: Te veel om op te noemen. Zo saai en weinig succesvol als zijn presidentschap de boeken in ging, zo saai is zijn presidentiële museum. Al kwam er jaren later nog wel een interessant en verfilmd verhaal naar buiten.
Cijfer: 4.

Ronald Reagan Presidential Library and Museum

Reagan-museumAdres: 40 Presidential Drive, Simi Valley, California
Website: http://www.reaganfoundation.org/
Oordeel locatie: Qua ligging misschien wel het mooiste presidentiële museum van het land. In de heuvels van het rustieke Simi Valley is het genieten van de vergezichten. De locatie is een voortreffelijke keuze!
Pluspunt: Aan het museum is een grote hal gebouwd waarin de Air Force One staat. Het is het presidentiële vliegtuig waarmee Reagan tijdens zijn presidentschap jaren heeft gevlogen. Erg indrukwekkend, want als bezoeker heb je de mogelijkheid door het vliegtuig te wandelen. Fotograferen in het toestel is verboden. Air Force One is het absolute hoogtepunt van het Reagan-museum. Ook de laatste rustplaats van Reagan, die in 2004 overleed, ziet er respectvol uit.
Kluspunt: Zeer bescheiden aandacht is er voor de Iran Contra-affaire, dat het presidentschap van Reagan schade toebracht, maar uiteindelijk ook weer van hem afgleed. Reagan verliet met een ‘approval rating’ van 63 procent het Witte Huis.
Cijfer: 8.

George H.W. Bush Presidential Library and Museum

George H.W. Bush-museumAdres: 1000 George Bush Dr W, College Station, Texas
Website: http://bush41.org/
Oordeel locatie: Niet echt spannend. Een universiteitsterrein in een studentenplaatsje. College Station zal weinig mensen iets zeggen. Die keuze had beter gekund. De voorzijde van het museum is indrukwekkend!
Pluspunt: De prachtige fonteinen voor de ingang van het museum. Dat geeft iets extra’s. Daarnaast is er veel aandacht voor het grootste succes van Bush, de eerste Golfoorlog. Doordat Bush een brede coalitie smeedde en zijn doel snel bereikte, steeg zijn populariteit in eigen land tot ongekende hoogte. Ook is er aandacht voor de val van de Muur, een historisch feit dat onder zijn presidentschap beslag kreeg.
Kluspunt: Met dank aan een zeer onfrisse campagne, onder leiding van de meedogenloze Lee Atwater, belandde Bush in 1989 in het Witte Huis. De schandelijke campagne was de verdere opmaat naar de ‘negative campaigns’ die Amerika in de jaren daarna ook in zijn greep hielden en houden. Daarover is weinig terug te vinden.
Cijfer: 7.

William Jefferson Clinton Presidential Library and Museum

Clinton-museumAdres: 1200 President Clinton Avenue, Little Rock, Arkansas
Website: https://www.clintonfoundation.org/clinton-presidential-center
Oordeel locatie: Gelegen aan de Arkansas River in Little Rock kozen de Clintons voor een prachtige locatie. Clintons politieke loopbaan begon in Arkansas, waar hij voor zijn presidentschap (1993-2001) gouverneur was.
Pluspunt: Duidelijk en overzichtelijk museum dat de Clinton-jaren goed weergeven. De replica van de Oval Office – waar meer gebeurde dan louter regeren – is een plaatje. Eén van de mooiste aspecten van dit museum? De foto waarop student en dus piepjonge Bill Clinton een hand geeft aan president John F. Kennedy.
Kluspunt: Eén lullig venstertje is er terug te vinden over zijn affaire met Monica Lewinsky, stagiair in het Witte Huis tijdens de eerste Clinton-jaren. Het kostte Clinton veel gezag en een vrijwel verloren tweede termijn. Doordat de economie als een tierelier draaide, kon hij toch door de voordeur het Witte Huis verlaten.
Cijfer: 8.

George W. Bush Presidential Library and Museum

George W. Bush-museumAdres: 2943 SMU Boulevard, Dallas, Texas
Website: https://www.georgewbushlibrary.smu.edu/
Oordeel locatie: Net als het museum van pa een weinig verheffende locatie. Zoonlief George koos voor een universiteitsterrein buiten het centrum van Dallas. Opvallend: het duurde even, voordat Bush voldoende fondsen had het museum te kunnen laten bouwen.
Pluspunt: Het museum van George W. Bush opende in het voorjaar van 2013 en is met afstand het modernste presidentiële museum van het land. Er is mogelijkheid tot interactie. Je kunt ‘meebeslissen’ over belangrijke politieke kwesties tijdens het presidentschap van Bush, zoals rond de orkaan Katrina. Dat maakt het museum interessanter.
Kluspunt: De interactie rond de orkaan Katrina ten spijt, het Bush-museum speelt wel heel erg in op het onderbuikgevoel. Op een bord in het museum valt onder meer te lezen dat de oplossing van Katrina een staaltje ‘crisis management’ was, terwijl vele inwoners van New Orleans en omgeving dagenlang op hulp, water en voedsel moesten wachten. Tijdens een introductiefilmpje, bij binnenkomst, wordt net gedaan of het presidentschap van Bush baanbrekend, succesvol en transformerend was. Terwijl Bush – net als Nixon – met ongelofelijk lage waarderingscijfers het Witte Huis verliet. Dat geeft het museum op z’n minst een omstreden tintje.
Cijfer: 5.


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven