Nu aan het lezen
Reizen naar Amerika: 10 tips en alles over je ESTA
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Reizen naar Amerika: 10 tips en alles over je ESTA

esta

Het voorjaar en de zomer komen eraan en dat betekent voor jou misschien wel dat je (weer) die prachtige reis naar Amerika gaat maken. Of wellicht ben je je nog aan het oriënteren op die gave roadtrip aan de westkust of bezoek aan New York City of Washington DC. De redactie van USA365.nl geeft jou vast 10 tips voor reizen naar Amerika plus informatie over de onmisbare ESTA. Bekijk ook de video hierover onderaan dit artikel!

Reizen naar Amerika: 10 tips en alles over je ESTA

1. I love it when a plan comes together

Hannibal Smith uit de Amerikaanse tv-serie The A-Team sprak bovenstaande befaamde woorden met grote regelmaat als hun missie geslaagd was. Hetzelfde gaat natuurlijk op voor jouw Amerika-reis: bepaal vooraf wat je in grote lijnen wilt gaan zien en beleven, en in welk deel van de VS, en kies hier de juiste tijdsspanne bij. Dat voorkomt dat je voor verrassingen komt te staan en onnodige vakantietijd verliest. Alles van tevoren vastleggen is ook weer niet de bedoeling, ruimte voor onverwachtse zaken is juist fijn. Maar: Amerika is een te groot en te veelzijdig land om pas over je vakantie te gaan nadenken als je net geland bent.

2. Regel die ESTA

Als je naar Amerika reist, ontkomt je er simpelweg niet aan: de ESTA, de afkorting van Electronic System for Travel Authorisation. Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit, en burgers uit 36 andere landen, kunnen op basis van het Amerikaanse Visa Waiver Program (VWP) zonder een visum te hebben naar Amerika reizen voor zakelijke aangelegenheden of recreatief. Op deze wijze kan de Amerikaanse overheid nauwlettend volgen welke personen hun land betreden. Een ESTA is na datum van afgifte twee jaar geldig, of tot de verloopdatum van het paspoort wanneer dit eerder is.

Als je het ESTA-formulier invult, dien je een aantal verklaringen af te leggen. Dit wordt gedaan met negen vragen die je met ‘ja’ of ‘nee’ kunt beantwoorden. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd of je ooit langer in Amerika bent geweest dan op dat moment was toegestaan. Maar ook of je een veiligheidsrisico vormt als gevolg van een mentale of lichamelijke aandoening. Voorwaarde is dat je minder dan 90 dagen in de VS verblijft.

Waar vul ik mijn ESTA in?
Een ESTA aanvragen kan op diverse online platforms, zoals www.visumbuitenland.nl. Dit is één van de grootste full-service-visumbureaus binnen de Benelux. Met een professioneel team van ervaren visumspecialisten zetten zij zich elke dag in om reizigers optimaal te ondersteunen bij het verkrijgen van de juiste reisdocumenten. Dit kan 24 uur per dag. Het invullen van het formulier kost je slechts een paar minuten en de kosten wisselen per aanbieder. Bij Visum Buitenland betaal je 29,95 euro per persoon.

3. Reserveren bij hotspots

Amerika is een land met ruime keuze aan hotels en motels en vaak is het vinden van een onderkomen dan ook geen probleem. Echter, enige zekerheid is wel fijn om te hebben in bepaalde gevallen. Bijvoorbeeld bij aankomst of wanneer je in een National Park zoals de Grand Canyon overnacht waar slechts een beperkt aanbod is aan accommodaties. Zorg dat je je hotelkamer tijdig reserveert en dit geldt ook voor speciale excursies zoals de boottocht naar Alcatraz. Houd ook rekening met feestdagen. Better safe than sorry!

4. Huurauto  

Tenzij je alleen in het megadrukke New York City verblijft, is een huurauto eerder noodzaak dan luxe. Amerika is bij uitstek een autoland en de afstanden zijn gigantisch. En wat is er mooier dan toeren over een verlaten reep asfalt in de woestijn onder het genot van een drankje en de klanken van Frank Sinatra of Johnny Cash?

5. Knoop een gesprek aan met locals

Niets zo mooi als die gesprekken met Amerikanen die je je jaren later nog herinnert. Auteur Auke Hulst, schrijver van het boek Motel Songs, zei daar ooit iets over in gesprek met USA365.nl. “Die ontmoetingen die je niet kunt plannen, die vormen veel meer de essentie van reizen dan de mooie vergezichten. Het zijn de verhalen van mensen, de cultuur en die toevallige ontmoetingen die diepte verlenen aan een reis.” Onze redactie is het daar helemaal mee eens. Pas deze tip overigens liever toe wanneer je de douane al gepasseerd bent…

6. Geen creditcard: oh oh! 

Geen creditcard bij je hebben, kan voor de nodige praktische problemen zorgen. Dat ondervond één van de USA365-redacteuren op McCarren Airport in Las Vegas (lees artikel). In Amerika willen ze vooral dat je kunt voorzien in je eigen onderhoud en dat geldt ook voor toeristen.

7. Koelbox 

Vooral in de warme delen van Amerika is het reizen met een koelbox geen overbodige luxe. Zeker als je van plan bent lange autoritten te gaan maken, en in de VS ontkomt je daar toch nooit helemaal aan. Lekker een cool drankje in de auto en wat beleg voor op de boterham, ideaal. De meeste hotels beschikken over ijsblokjesmachines, handig!

8. Voorkom verrassingen, volg de actualiteit

Het zal je maar gebeuren: sta je voor de ingang van je favoriete National Park of museum, is er een government shutdown. Of ben je net lekker aan het hiken, komt er een tornado aan. Houd het nieuws en zaken als het weer in de gaten om nare verrassingen voor te zijn.

9. Aandenken voor thuis

Denk aan je souvenirs om je kater na thuiskomst te verzachten. Tip: boeken kopen bij Barnes & Noble, heerlijk!

10. Neem de tijd & geniet

Tot slot: haal je voet soms even van het gaspedaal, parkeer op die bijzondere plek, neem plaats op dat bankje in de zon en snuif Amerika op. Niet te veel jaren en door alle staten tegelijk crossen, want het is vakantie en geen wedstrijd. So just relax!

Meteen jouw ESTA regelen?

Dit kan door te surfen naar VisumBuitenland.nl of ga langs bij de Molenstraat 18A in Den Haag. Bekijk ook onderstaande video.

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven