Nu aan het lezen
Republikeinse kandidaten 2016; de kanshebbers
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Republikeinse kandidaten 2016; de kanshebbers

Election2016De Republikeinse voorverkiezingen zijn in een vergevorderd. Het veld beslaat nog drie kandidaten – liefst veertien haakten er ondertussen af – die strijden om de partijnominatie. Er zitten politiek gematigde figuren tussen, maar tijdens de voorverkiezingen van de Republikeinse partij moeten zij vooral het kernelectoraat voor zich zien te winnen. Die bestaat hoofdzakelijk uit de leden van de Tea Party en evangelische christenen. Tegelijk mogen ze geen al te extreme standpunten innemen om de onafhankelijke kiezer niet voor het hoofd te stoten. De Republikeinse kandidaten 2016. Een overzicht.

LAATSTE UPDATE: 16 MAART 2016

Republikeinse kandidaten 2016

Donald Trump
GOP Donald TrumpHoe je het wendt of keert, Donald Trump is in Amerika de politieke ‘talk of the town’. De zakenman kijkt niet op een belediging meer of minder. Trump beledigde onder andere CNN-presentatoren Megyn Kelly en Anderson Cooper, de latinokiezer (een steeds belangrijker wordende, electorale groep) én oorlogsheld en partijgenoot John McCain. Trump leek in het begin onverkiesbaar, maar ondertussen kan hij geen politieke eendagsvlieg meer worden genoemd. Heeft een hekel aan handen schudden, toch een belangrijk onderdeel tijdens de campagne waar je dicht bij de kiezers moet staan. Trump profileert zich als de antipoliticus, slaagt daar vooralsnog goed in, maar verliest licht terrein in recente peilingen. Zijn uitspraak over moslims, die hij de toegang tot Amerika wil ontzeggen, deed veel stof opwaaien, maar Trump genereerde daarmee wel een lawine aan publiciteit en steun van het Republikeinse kernelectoraat. Trump kreeg een steunbetuiging van voormalig vice-presidentskandidate Sarah Palin en won de voorverkiezingen in New Hampshire, South Carolina en de meeste staten op beide Super Tuesday met ruime cijfers. Trump is steeds dichter bij de partijnominatie.

John Kasich
GOP John KasischSinds 2011 gouverneur van Ohio, een belangrijke swing state. As Ohio goes, so goes the nation. Kasich is misschien een saaie man, maar wel een gematigde Republikein. Onlangs riep hij nog dat er geen overheidssluiting moet komen vanwege ‘Planned Parenthood’. Hij neemt gematigde posities in over onderwijs – niet populair bij de Republikeinse achterban – en accepteerde de uitbreiding van Medicaid, een onderdeel van Obamacare, waardoor er veel subsidie vrijkwam voor de arme bewoners van Ohio om zich te verzekeren. Kasich diende negen termijnen in het Huis van Afgevaardigden en was voorzitter van de begrotingscommissie. Bovendien heeft hij een staat van dienst als het aankomt op samenwerking met de Democraten. Zijn valkuil is mogelijk dat de landelijke achterban hem niet conservatief genoeg vindt. Kasich eindigde tweede in New Hampshire en zijn thuisstaat Ohio, maar het wordt voor hem vrijwel onmogelijk een meerderheid van gedelegeerden te halen.

Ted Cruz
Ted CruzVoormalig openbaar aanklager in Texas en sinds januari 2013 senator van die staat. Was eind 2013 één van de grote voorstanders van een ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid toen Republikeinen en Democraten het niet eens werden over de begroting. De Republikeinen eisten het einde van Obamacare. Cruz stond op de senaatsvloer en liet weten net zolang te blijven praten, totdat hij erbij zou neervallen. Cruz kan struikelen over zijn vrij extreme standpunten. Zo zei hij dat Obamacare het ergste is sinds de slavernij. Ook zijn gebrek aan politieke ervaring kan hem parten spelen. Populair bij de Tea Party-achterban, maar waarschijnlijk te extreem voor onafhankelijke kiezers. Cruz was de eerste die zich officieel als kandidaat meldde. Cruz won de eerste voorverkiezingsstaat Iowa, waar hij een uitstekende campagne voerde en zorgde dat veel mensen naar de caucus om op hem te stemmen. Is de enige die Donald Trump nog serieus kan bedreigen, bijvoorbeeld op een ‘contested convention’.

Grootste kanshebbers
Op dit moment is Donald Trump de grootste kanshebber op de Republikeinse partijnominatie. Al is het de vraag of hij voor de conventie in juli een absolute meerderheid haalt qua gedelegeerden.

Drop-outs
Er zijn nog drie van de zeventien kandidaten over. De (oud-)gouverneurs Rick Perry van Texas, Scott Walker van Wisconsin, Bobby Jindal van Louisiana, George Pataki van New York, Mike Huckabee van Arkansas, Chris Christie van New Jersey, Jim Gilmore van Virginia en Jeb Bush haakten reeds af. Dat geldt ook voor de senatoren Lindsey Graham van South Carolina, Rand Paul van Kentucky, oud-senator Rick Santorum van Pennsylvania en senator Marco Rubio van Florida. Ook Carly Fiorina en Ben Carson gaven de strijd op.


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (2)
  • Het zou me eigenlijk helemaal niets verbazen als Jeb Bush het uiteindelijk wordt.. Ik vraag me hoe dan ook af in hoeverre de Amerikanen hierop zitten te wachten.

    • Dank voor de reactie Thuy! Ik denk dat Jeb Bush nog een flinke kluif krijgt om de nominatie te krijgen, zeker met geduchte concurrenten als Marco Rubio, Rand Paul en mogelijk nog Chris Christie. Hij zal bovendien zeker last hebben van zijn achternaam, maar ook voordelen om geld binnen te harken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven