Nu aan het lezen
Republikeinse kandidaten 2016: kaf van het koren
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Republikeinse kandidaten 2016: kaf van het koren

De race voor de Republikeinse presidentiële nominatie voor de verkiezingen van 2016 is een groot circus en zal waarschijnlijk een groot bloedbad worden met de vele kandidaten met uiteenlopende standpunten en ideeën. Vijftien Republikeinse presidentskandidaten hebben hun deelname al bekendgemaakt en er volgen er mogelijk nog meer. Gastschrijver en politiek volger Marco van den Doel werpt een blik in de glazen bol. In een mooie analyse behandelt hij de kansen van de diverse kandidaten en scheidt hij het kaf van het koren. 

Republikeinse kandidaten 2016: kaf van het koren

Met zo veel kandidaten is de kans groot dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Om alle standpunten van alle kandidaten, en vooral de verschillen, door te nemen zorgt voor zeer lang en saai verhaal. Daarvoor kun je ook hun websites raadplegen. Het is interessanter om te kijken welke kandidaten de eerste caucus in Iowa en voorverkiezing (primary) in New Hampshire, begin januari 2016, zullen overleven. Alle kandidaten denken uiteraard dat ze serieus kans maken op de Republikeinse nominatie, maar voor veel kandidaten zal het doek vroegtijdig vallen.

Tot nu toe hebben Rand Paul, Ted Cruz, Marco Rubio, Ben Carson, Carly Fiorina, Mike Huckabee, Rick Santorum, George Pataki, Lindsey Graham, Rick Perry, Jeb Bush en Donald Trump, Bobby Jindal, Chris Christie en Scott Walker zich kandidaat gesteld. Allereerst de kandidaten die geen kans maken.

Welke kandidaten maken er geen kans?

Rand Paul en Ted Cruz zijn allebei lievelingen van de Tea Party. Maar Paul (foto rechtsonder) heeft het probleem, dat hij in tegenstelling tot zijn vader Ron Paul, veel meer naar het politieke midden is opgeschoven. De supporters van zijn vader die hem aanvankelijk het voordeel van de twijfel gaven, zijn grotendeels afgehaakt. Ook moet Paul met andere kandidaten, zoals Cruz (foto links), vechten om de gunst van de Tea Party-aanhangers. Dat is niet eenvoudig. Als dat al lukt, zal hij te weinig stemmen krijgen om het lang vol te houden. Dat geldt ook voor Cruz.

Ted CruzBen CarsonRand Paul

Ben Carson (foto hierboven, midden) is vooral bekend vanwege het feit dat hij als arts succesvol een Siamese tweeling van elkaar scheidde en daarnaast om zijn extreme uitspraken.

Zo zei hij onder andere dat Obamacare, de zorgwet van president Barack Obama, het ergste is sinds de slavernij.

Carson is een celebrity, maar dit soort uitspraken zorgt er voor dat mensen in het stemhokje uiteindelijk toch op iemand stemmen die iets meer te melden heeft.

De enige vrouw in de race

Carly Fiorina

Mike Huckabee moet het, net als in 2008, hebben van de conservatieve christelijke kiezers. Maar deze groep is te klein om écht een kans op de nominatie te maken. Daarnaast moet hij deze groep delen met de zeer gelovige Rick Santorum, waardoor het stukje van de Republikeinse taart nog kleiner wordt. Van Carly Fiorina, de enige vrouw in de race, wordt weinig verwacht. De conservatieve Republikeinen in staten als Iowa en South Carolina zullen niet op haar stemmen. De Republikeinse partij is nog niet toe aan een vrouw.

Lindsey Graham zal in Iowa en New Hampshire waarschijnlijk geen hoge ogen gooien, maar zal doorgaan omdat hij gelooft dat hij zijn thuisstaat South Carolina, die na Iowa en New Hampshire aan de beurt is, kan winnen. Mocht hij daar inderdaad winnen dan zal hij doorgaan, maar zal hij de achterstand die hij in Iowa en New Hampshire heeft opgelopen niet meer inhalen. In zijn speech waar hij zijn kandidatuur aankondigde, kwamen twee woorden vaak voor: (radicale) islam en ISIS. Volgens Graham staat de wereld in brand en bevindt Amerika zich op de rand van de afgrond. Amerikanen zijn wel bezorgd om ISIS, maar kijken toch eerst naar economische en sociale plannen van een kandidaat en daar had Graham niets over te melden. Zijn vriend John McCain, de Republikeinse presidentskandidaat tijdens de verkiezingen van 2008, steunt hem wel.

George Pataki, de voormalige gouverneur van New York, die vrij onbekend is, moet gedacht hebben dat als mensen als Fiorina en Carson meedoen waarom ik dan niet? Pataki slaat nog geen deuk in een pakje boter en wat hij precies wil met Amerika blijft vaag. Rick Perry wil na zijn ‘oeps’-moment in 2012 opnieuw een poging wagen. Wat zijn plannen betreft kan hij een heel eind komen, maar met zoveel kandidaten zal hij ook maar een klein stukje van de taart kunnen winnen en te weinig om echt serieus kans te maken op de nominatie.

In onderstaand filmpje het beruchte moment van Rick Perry.

Donald Trump: clown van het Republikeinse circus

Het Republikeinse circus is dus in volle gang en elk circus heeft een clown. Die heeft zich gemeld in de persoon van Donald Trump. Trump is de Sarah Palin van 2016. The Donald schoffeerde in zijn speech de Mexicanen en de Chinezen en hield een onsamenhangend egoverhaal waarmee hij zijn status als clown meer dan waarmaakte. Daarnaast noemde hij onlangs John McCain geen oorlogsheld. Bekijk hier de beelden. Ondanks zijn radicale uitspraken staat hij hoog in de peilingen, maar de kans is groot dat hij zijn hand overspeelt.

Bobby Jindal, gouverneur van Louisiana, maakt ook geen kans. Het filmpje waarin hij zijn kandidatuur aankondigde, was een ramp. Bekijk hieronder de beelden.

Zelfs in zijn eigen staat is hij niet populair. Datzelfde geldt voor Chris Christie. Hij was de populaire gouverneur van New Jersey, maar door allerlei schandalen is zijn populariteit tot onder de dertig procent gedaald. Ook zijn omhelzing van president Obama na de orkaan Sandy in 2012 heeft bij veel Republikeinen kwaad bloed gezet.

Tot zover de kandidaten waarvan er na Iowa en New Hampshire veel zullen afvallen. Maar wie zijn dan wel de kanshebbers? Wie komen er ver in het voorverkiezingsseizoen en maken kans om de nominatie te winnen?

De kanshebbers

Jeb Bush, de zoon van George H.W. en de broer van George W. heeft goede papieren en veel geld. Hij is geliefd in zijn eigen staat en heeft in tegenstelling tot veel andere kandidaten wel wat bereikt als gouverneur van Florida. Het probleem zit hem niet zo in zijn plannen, maar in zijn achternaam. Vandaar dat die naam ook niet in campagnemateriaal wordt gebruikt. Het grootste gevaar voor Bush (midden) komt van zijn voormalige leerling, senator Marco Rubio (links). Bush was de mentor van Rubio en die is nu zijn grootste rivaal in Florida. Rubio is jong en een fris gezicht en een rijzende ster in de partij. Hij kan het wel eens heel ver gaan schoppen.

Marco RubioJeb BushScott Walker

De meest recente kandidaat die in de race stapte, is de gouverneur van Wisconsin, Scott Walker (foto rechts). Walker is de langst zittende gouverneur en is populair in zijn eigen staat en in Iowa, waar de eerste caucus is. Met zijn standpunten spreekt hij een groot deel van de Republikeinse (conservatieve) kiezers, vooral in Iowa, aan.

Deze top drie blijft over

Mijn voorspelling is dat de top drie – die na Iowa, New Hampshire en South Carolina nog meedoet om de nominatie – bestaat uit Jeb Bush, Marco Rubio en Scott Walker. Het blijft natuurlijk een beetje koffiedik kijken en er kunnen altijd onverwachte zaken gebeuren. Maar het kaf wordt al snel van het koren gescheiden.


Marco van den Doel

Marco van den Doel (1980) uit Utrecht is communicatieadviseur. Hij studeerde aan de University of Tennessee en ontwikkelde een liefde voor Amerika. Marco schrijft daarover op Focus on America. Hij was in Grant Park in Chicago in 2008, toen Barack Obama zijn verkiezingsoverwinning vierde, en schreef over die verkiezingen een boek. Zijn doel is alle 50 staten aandoen, de teller staat nu op ongeveer de helft. Favoriete steden: Seattle, Boston, Chicago, San Diego en Washington DC. Marco op Twitter: @focusonamerica

 

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven