Nu aan het lezen
Roadtrip Amerika – de 11 mooiste routes
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Roadtrip Amerika – de 11 mooiste routes

On the Road is een prachtig boek van de Amerikaanse schrijver Jack Kerouac, gepubliceerd in augustus 1957. Kerouac maakte tussen 1947 en 1950 verschillende reizen door de Verenigde Staten en schreef hierover op onnavolgbare wijze. Let op: het is een cultroman, zeker geen reisboek. Wie de bijbel van Amerikaanse roadtrips wil aanschaffen, doet er dus goed aan om On the Road links te laten liggen. Ik raad het boek Road Trips USA aan, van Jamie Jensen. Hij beschrijft de elf mooiste routes over historische, authentieke, tweebaanse wegen. Dit artikel beschrijft die elf autoreizen. Wie ze alle elf gereden heeft, kan met recht zeggen dat ie Amerika heeft gezien.

Wat is jouw favoriete Roadtrip Amerika?

Road Trip Amerika (8) Road Trip Amerika (7) Road Trip Amerika (6) Road Trip Amerika (5)

Road Trip Amerika (4) Road Trip Amerika (3) Road Trip Amerika (2) Road Trip Amerika (1)

RoadTrip_webmap

1. Highway 1: van Seattle naar San Diego, Californië

pac_overviewmap2Een prachtige tocht langs de kust aan de Grote Oceaan, van de bossen van Washington naar de prachtige stranden van Californië. De bekende Highway 1 is een toeristische attractie van formaat. Je begint in het meest noordwestelijk gelegen punt van de Verenigde Staten, bij Olympic National Park, uniek om zijn gematigde regenwouden. Vervolgens volg je de kustlijn tot de Mexicaanse grens, een route van iets meer dan 2400 kilometer. Je rijdt door gebieden die op woestijnen lijken, door dicht beboste streken in het noorden van Californië, door het bijna onaangetaste Oregon, door plekken die slechts lijken te worden bewoond door hippe surfdudes en strakke beachbabes, en door prachtige steden als Seattle, San Francisco, Los Angeles en San Diego. Historie is alleen te vinden aan de Oostkust? Onzin! Spaanse koloniale nederzettingen, Russische en Engelse handelsposten en de plek waar Lewis en Clark voor het eerst de Grote Oceaan zagen: je vindt het allemaal op je weg naar het zuiden. Highway 1: een absolute aanrader!!

2. Highway 93: van de Rockie Mountains naar de Mexicaanse grens

bor_overviewHet land van extremen en grote contrasten, dat is Amerika. Rijd via Highway 93 naar het zuiden en je rijdt langs al het uiteenlopende natuurschoon, waarbij de eerste helft overigens totaal verschillend is van het tweede deel. Begin in de Rockie Mountains (of noordelijker, vanuit Canada) en eindig helemaal aan de Mexicaanse grens, voorbij de stad Tucson in Arizona. Ruige landschappen, grote bergen, diepe valleien, woeste rivieren, woestijnen en indianenreservaten – je komt ze allemaal tegen in deze ongerepte wildernis. En voor wie naar een ander soort ‘wild’ op zoek is; in het laatste deel passeer je gokwalhalla Las Vegas. Enkele andere hoogtepunten: de Hoover Dam direct na Las Vegas en de ‘Loneliest Road in America’ – 800 kilometer door het verlaten Great Basin Desert.

3. U.S. Route 83: the Road to Nowhere

nowhereRijd over deze weg van noord naar zuid en je bevindt je op de eerste verharde weg van Canada naar Mexico: tegenwoordig heet ie U.S. Route 8, ook wel ‘The Road to Nowhere’. De route is zeer afwisselend: van de glooiende graslanden van de Great Plains naar de betoverende hitte van de Oklahoma Panhandle en Texas, via de enorme vlakten van West-Nebraska en Kansas. Je bent hier weg van het massatoerisme (je komt simpelweg geen enkele noemenswaardige bezienswaardigheid tegen) en dat merk je aan het karakter van de kleine dorpjes die je doorkruist; met wat fantasie ben je hier en daar even terug in het wilde westen. Dit is het echte Amerika! The Road to Nowhere. Kun je het niet laten en wil je toch een beroemd fenomeen zien? Op 300 kilometer van de route ligt in South Dakota Mount Rushmore. Op zich een omweg waard!

4. Langs de Mississipi River naar het zuiden

grr_overviewDe Old Man River, dat is de bijnaam van de rivier de Mississippi. De Great River Road (GRR) is door de jaren heen een bekende toeristische attractie geworden: een heerlijke roadtrip van noord naar zuid, van Minnesota naar New Orleans, Louisiana. Lees wat boeken van Mark Twain, en deze reis komt op je bucket list. Passeer de vlakke prairie van Kansas, talloze historische boerderijen langs de weg, idyllische bergweiden, cipresmoerassen, dichte bossen, kalksteenrotsen, en tientallen parken en beschermde natuurgebieden. Maar wat mij persoonlijk zo enorm boeit aan deze reis, is de cultuur. In Hannibal, Missouri waan je je tussen Tom Sawyer en Huckleberry Finn; dit is de geboortestad van Mark Twain. St. Louis en Memphis spreken voor zich: fantastische steden. Vervolgens ga je door de Mississippi Delta; steden als Clarksdale zijn onvergetelijk. Blijf hier even en geniet van de blues! Alles erover in ons artikel Muziekreis Amerika. En dan, aan het einde van de reis, kun je heerlijk uitblazen in The Big Easy; New Orleans. Genieten!

5. De Appalachian Trail, van Maine naar Georgia

05_AppalachianTrVan de bossen in Maine helemaal naar het zuiden, naar Atlanta, Georgia. De Appalachian Trail is het langste en meest bekende wandelpad in Amerika. Echte fanatiekelingen lopen deze route; wie geen zin heeft in zweet en blaren kan de auto nemen voor een bijna soortgelijke ervaring. Bergen in New England, schilderachtige landschappen, boeiende steden en historische bezienswaardigheden: deze historische roadtrip heeft het allemaal. De route gaat niet dwars door New York City en Washington DC, maar een uitstapje maken naar deze geweldige steden, betekent geen enorme omweg. Tussen die steden doorkruis je wel de Pennsylvania Dutch Country, waar de grootste Amish-gemeenschap woont. Andere hoogtepunten: Monticello in Virginia (het huis van president Thomas Jefferson) en Gettysburg in Pennylvania, waar de grootste veldslag van de Amerikaanse Burgeroorlog plaatsvond.

6. Van New York City naar Key West, Florida

atl_overviewWaar route 1 langs de Grote Oceaan meanderende, rijd je met deze route langs de kust van de Atlantische Oceaan. Je begint in het centrum van New York City en rijd op prachtige wegen naar het meest zuidelijke puntje van de Verenigde Staten: Key West, Florida. Mijd de I-95! Er zijn vele mooiere wegen tussen de vele badplaatsen en stukken ongerepte natuur. Ruim 3200 kilometer lang heb je de oceaan aan je linkerhand terwijl je onvergetelijke steden passeert waaronder Atlantic City, Myrtle Beach, Savannah en Miami. Twee historische plekken op de route: de eerste schoten in de Amerikaanse Burgeroorlog werden gevuurd vanuit Fort Sumter en bij Kitty Hawk bewezen de gebroeders Wright in 1903 dat mensen wel degelijk in staat zijn om te vliegen. Eindig je roadtrip met de 205 kilometer lange Overseas Highway.

7. U.S. Route 2: van West naar Oost door de Noordelijke staten

grn_overviewDeze roadtrip wordt ook wel The Great Northern genoemd. Van Seattle naar Acadia National Park doorkruis je met deze route alle Noordelijke staten en je kunt je voorstellen hoeveel verschillende soorten landschappen je onderweg tegenkomt – van zeeniveau tot hoge bergen. Via indrukwekkende bossen en wilde rivieren nader je in het eerste deel de Rocky Mountains en Glacier National Park, om erna door de eindeloze vlakte van de Great Plains te rijden.  Je bevindt je vervolgens in staten als Minnesota, Wisconsin, Michigan, gaat daarna een stuk door Canada, en begint daarna aan het laatste deel van de reis: New England. Steden spelen een kleine rol tijdens deze roadtrip: het gaat hier om de diversiteit van de Amerikaanse natuur. Denk daar nog maar even aan terug, als je uitblaast in Acadia National Park.

8. U.S. Route 20: van Oregon naar Massachusetts

or_overviewDe langste roadtrip op deze pagina (ruim 5000 kilometer) gaat van de grote natuurgebieden van West-Amerika naar de stedelijke chaos aan de andere kant van het continent – van de ruige kust van Oregon naar de prachtige stranden van Cape Cod. Vier absolute hoogtepunten: Chicago, BostonYellowstone National Park en de Niagara Falls. Daartussenin idyllische stadjes met onder meer de meest unieke musea en authentieke, typisch Amerikaanse diners. Je begint bij de eenzame Oregon Trail in Oregon, Idaho en Wyoming. Daarna zou je twee bezienswaardigheden kunnen bezoeken: Mount Rushmore en Carhenge. Historische plekken vind je verder veel aan de andere kant van de Mississippi River, in het tweede deel van je reis. Ook leuk hier: het post-industriële verval van steden die lang niet meer zo levendig zijn als enkele decennia geleden. In het laatste deel bezoek je de Finger Lakes en het mooie Cape Cod, waar je heerlijk tot rust kunt komen.

9. U.S. Route 50: van San Francisco naar de Chesapeake Bay

loneliest_overviewmapRuim 5000 kilometer van kust naar kust, door het hart van Amerika. U.S. Route 50 gaat van oceaan naar oceaan, van San Francisco naar Washington DC en de vissersdorpjes en boerengemeenschappen van Maryland. Je rijdt door veel prachtige natuurgebieden: de Sierra Nevada, de Appalachen, de Rocky Mountains, de Great Plains en de uitgedroogde woestijnen van Utah en Nevada. Een reis terug in de tijd, schrijft Jamie Jensen in zijn boek: van Silicon Valley en het wilde westen tot de pioniers van de 18e eeuw en de oudste en best bewaarde koloniale landschappen in de Verenigde Staten. Time Magazine vereerde de ‘Backbone of America’ in 1997 met een bladvullende ode, en terecht: naast de vele parken bezoek je ook honderden echte Amerikaanse stadjes, ieder met hun eigen identiteit, ondanks de steeds weer terugkerende vergelijkbare watertorens, molens en spoorlijnen.

10. U.S. Route 80: van West naar Oost door de Zuidelijke staten

spa_overviewDeze route (4800 kilometer) neemt je mee van San Diego in Californië naar de Atlantische kust in de staat Georgia. Een roadtrip met woestijnen, enorme vlaktes, de katoenrijke Mississippi Delta en uiteindelijk, nabij de eindstreep, de prachtige stad Savannah. Bij geen andere route kom je zoveel verschillende culturen tegen; dat merk je alleen al aan regionale Amerikaanse keukens als Tex-Mex, Cajun, Creools, en BBQ – ze werden allemaal ooit ontwikkeld ergens langs deze route. Probeer de wegrestaurants: ze geven een nieuwe betekenis woord authentiek. Volg je neus, maar vergeet ondertussen de oren niet! Verbaas jezelf over de ongelooflijke verscheidenheid aan muziek die je hoort; van de Texaans honky-tonk tot de blues en gospel in juke joints en kerken in Mississippi en Alabama. De gebieden die je passeert zijn nog relatief weinig toeristisch, en dat is ook lekker voor de portemonnee.

11. Route 66: van Chicago naar Los Angeles

rt_overviewTsja, en dan Route 66. We reden hem zelf in 2016, waanzinnig! De romantiek van deze roadtrip blijft mensen over de hele wereld boeien. Een diagonale reis van Chicago naar Los Angeles, dwars door Amerika dus, met inderdaad overal fotogenieke, kitschy pandjes met neonreclame en roestige trucks in the middle of nowhere. De ‘Main Street of America’, tijdens de Great Depression door een miljoen Amerikanen gebruikt om te vluchten naar Californië, is een belevenis van begin tot eind, met op de route onder meer Saint Louis en, vlakbij, de Grand Canyon. Ooit lagen er vele honderden cafés, diners, motels, benzinestations en toeristische attracties langs de route; dat aantal is inmiddels afgenomen. Dat komt vooral door de nieuwe wegen die sinds eind jaren 50 zijn aangelegd; sinds de officiële ontmanteling van Route 66 in 1984 kennen we de historische weg als Historic Route 66. Veel steden langs de route hebben bestaansrecht dankzij de schaamteloze zelfpromotie en de commerciële uitbuiting van de weg die we eigenlijk allemaal kennen en die we allemaal wel eens helemaal uit zouden willen rijden. De nostalgische en onvergetelijke Route 66.

Bron routes: Road Trip USA. Bestel het geweldige boek onder andere hier.

Meer lezen over mooie routes en prachtige bestemmingen?

[button link=”https://usa365.nl/stedentrip-new-york-city/”] Alle highlights in New York[/button] [button link=”https://usa365.nl/muziekreis-amerika/”] Muziekreis Amerika[/button]  [button link=”https://usa365.nl/adriaan-van-toor-autoroute/”] De mooiste autoroute van Aad van Toor[/button]  [button link=”https://usa365.nl/san-francisco/”] De parels van San Francisco[/button]
Bekijk reacties (6)
  • Je hebt helemaal gelijk Peter, dankjewel, heb het hersteld!!
   Nummer 8 is de US 20, nummer 9 is de US 50. Ik noemde beide US 20.
   Dat boek ben ik wel benieuwd naar! Of het vooral over de VS gaat en zijn reis met verwonderingen/ontmoetingen – of meer over zijn eigen leven en het contrast tussen hectiek en de ontspanning op die Loneliest Road. Als ik het een keer in de winkel zie, ga ik zeker even bladeren!
   Dankjewel! 🙂

 • Beste Peter,
  Veel van de beschreven roadtrips komen niet op dezelfde plek uit, als waar de trip begon. Heb je misschien tips hoe je dit kunt doen met het boeken van vliegtickets? Kun je bijvoorbeeld een retourvlucht boeken vanaf twee verschillende luchthavens?

  Alvast bedankt!
  Groetjes,
  Gina

  • Goedemiddag Gina! Ja meestal is het zo dat ik aankom op A en weer naar Nederland vertrek vanaf B. Allemaal goed te doen, al is het goedkoper om gewoon een rondje te maken en weer te vertrekken vanaf hetzelfde vliegveld. Met name ook voor de huurauto; dropoffkosten zijn enorm hoog. Ik heb honderden dollars betaald voor het achterlaten van de auto in Seattle, die we eerder hadden opgehaald in Chicago. Maar goed. Om nou altijd een heel rondje te rijden… Ligt eraan in welke regio je zit!
   Maar in de meeste gevallen koop ik dus tickets met erop verschillende vliegvelden.

 • 7 Jaar geleden Route 66 gereden. We konden in Chicago gratis een nieuwe camper ophalen (hoefden alleen de benzine te betalen maar dat is in de USA geen straf…) die we in Los Angeles moesten afleveren, maximaal 6 weken later. We kozen Route 66 omdat het april was en nog veel sneeuw in de Rockies. We hebben een prachtige tocht gemaakt met enkele kortere en langere stops. In Boulder bij de Hooverdam hebben we bijna een week gestaan in het zonnetje en veel gemountainbiked. Uiteindelijk de laatste stop in El Segundo bij LA aan het strand: een prachtige afsluiter en deze trip een aanrader!

 • In 2019 deed ik mee met de Tour Divide, een mountainbikerace van Banff in Canada naar de Mexicaanse grens. De tocht volgt de waterscheiding tussen de Grote en Atlantische Oceaan en gaat dus grotendeels over en langs de Rockie Mountains. Je moet een vaste route volgen, mag geen hulp van buitenaf en is grotendeels off road. Een fantastisch avontuur. Ik fietste bijna 200km per dag en was aardig op weg toe ik bericht kreeg om zo spoedig mogelijk naar Nederland te komen omdat mijn moeder terminaal ziek was geworden. Ik heb familie in Tucson en heb ik Kalispell een auto gehuurd en naar Tucson gereden, de hele Highway 93, Niet het avontuur waar ik voor was gekomen maar een lange rit door een fantastisch deel van de USA: ruim 2.400km in 2 dagen. Hoop in 2021 weer te starten in Banff op weg naar Mexico en hopelijk kan ik de tocht dan uit rijden, 2020 is het vanwege COVID-19 helaas niet geworden..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven