Nu aan het lezen
Het eeuwige rookgordijn rondom Roswell
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Het eeuwige rookgordijn rondom Roswell

Was het een ruimteschip, een weerballon of iets anders? In juli 1947 voltrok zich nabij het plaatsje Roswell een tot op de dag van vandaag onbekend mysterie. Een mysterie dat Roswell plots tot de UFO-hoofdstad van de wereld bombardeerde en voorgoed in de internationale spotlights zette.

Het eeuwige rookgordijn rondom Roswell

Lichtelijk kippenvel had ik dan ook wel, toen ik het stadje in New Mexico in 2011 bezocht, 64 jaar na alle gebeurtenissen. Begin juli 1947 vond schapenfokker Mac Brazel in de omgeving van zijn boerderij in Corona vreemde, metaalfolie-achtige vliegtuigrestanten die na een onweersbui uit de lucht waren gevallen op zijn terrein. Hij lichtte Sheriff George Wilcox in, die op zijn beurt de Roswell Army Air Field alarmeerde. Major Jesse Marcel en persofficier Walter Haut werden op de zaak gezet.

Welkom in New MexicoLandschap in de omgeving van RoswellHet eeuwige rookgordijn rondom Roswell   

Vliegende schotel nabij Roswell: op de voorpagina

Hoewel er door ooggetuigen die zomer al eerder vreemde objecten waren waargenomen in New Mexico, was het Brazel die indirect de aanzet gaf tot de eerste officiële verklaring van de autoriteiten. In het persbericht van Haut namens de Amerikaanse luchtmacht – dat eerst werd voorgelezen op radiostation KGFL en later op de dag verscheen in de lokale krant – stond dat er nabij Roswell een vliegende schotel was onderschept door de Roswell Army Air Field.

UFO-nieuws op de cover van de Roswell Daily Record‘RAAF Captures Flying Saucer On Ranch in Roswell Region,’ kopte de Roswell Daily Record op dinsdag 8 juli. Een paar uur later werd het persbericht herzien en luidde de nieuwe verklaring dat het zou gaan om een gecrashte weerballon. Daarna bleef het lang stil, totdat kernfysicus Stanton Friedman met zijn collega-ufoloog Bill Moore in 1978 met een diepgravend onderzoek begon. Na twee jaar had het duo meer dan 62 afzonderlijke getuigen. Uit verklaringen bleek dat er in die eerste twee weken van juli 1947 veel meer aan de hand moet zijn geweest in Roswell.

Militaire voertuigen reden af en aan, Brazel zat een week achter de tralies, er zouden buitenaardse lijken zijn geborgen en de bewoners hing eveneens gevangenisstraf boven het hoofd als ze openlijk zouden spreken over de gebeurtenissen.

Museum in Roswell: met marsmannetjes op de foto

Friedman publiceerde een boek, de complottheorieën zwengelden aan en het ‘Roswell Incident’ verwierf zich langzaamaan een plekje in de Amerikaanse folklore. Er verschenen vele boeken, films en series, zoals The X-Files en Roswell. Het stadje zelf slaat er ook een slaatje uit. Zo is er een dagelijks geopend museum op North Main Street en zijn er op zo’n beetje elke hoek van de straat ufo-souvenirs te verkrijgen. En schrik niet als je op een straatlantaarn de ogen van een marsmannetje ziet.

Roswell MuseumWaren er ooit buitenaardse wezens in Roswell?Ludieke lantaarnpaal

In het rapport ‘The Roswell Report: Case Closed’ uit 1997 verwijst de Amerikaanse overheid alle alien-theorieën resoluut naar het rijk der fabelen. De weerballon van destijds zou onderdeel zijn geweest van een geheime operatie (Project Mogul) om de Russen op grote hoogte met afluisterapparatuur te bespioneren. En het gebruik van mensachtige dummies voor parachutetesten zou ook voor verwarring hebben gezorgd. Toch zijn er tot op de dag van vandaag mensen die geloven in een cover-up. Het rapport zou de nodige tegenstrijdigheden bevatten en lang niet alle feiten weerleggen. Hoe de vork echt in de steel zit? We zullen het waarschijnlijk nooit weten, al blijft het leuk om erover te speculeren.

Meer lezen over complotzaken op USA365.nl?

[button link=”https://usa365.nl/bohemian-grove-genootschap-voor-elite/”] Bohemian Grove: duister genootschap voor elite[/button] [button link=”https://usa365.nl/the-phoenix-lights/”] Mysterieuze lichten boven Phoenix[/button] [button link=”https://usa365.nl/bekendste-complottheorieen-in-amerika/”] 25 bekende complottheorieën in Amerika[/button]
Bekijk reacties (6)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven