Nu aan het lezen
Hillary Clinton: wie wordt haar running mate?
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Hillary Clinton: wie wordt haar running mate?

Hillary Clinton heeft na haar overwinningen in Californië en New Jersey een meerderheid van gedelegeerden achter zich om in november de Democraten aan te voeren als presidentskandidate. De speculaties over haar running mate, de mogelijk toekomstige vice-president, zijn volop losgebarsten. Het wordt een belangrijke keuze wie Hillary op het ticket wil om in november Donald Trump te verslaan. Wij zetten zes opties op een rij.

Hillary Clinton: wie wordt haar running mate?

1. Elizabeth Warren

running mateSinds 2013 is Elizabeth Warren senator van de staat Massachusetts, één van de meest progressieve staten van Amerika. Ze is immens populair bij de linkervleugel van de Democratische partij en is daarmee in staat de kiezers die op Bernie Sanders stemden achter Clinton te krijgen. Hoewel haar naam nu serieus rond zingt, denken wij dat de kans relatief klein is dat de keuze op Warren valt. In de eerste plaats schaarde ze al achter Clinton, maar ze is net als Hillary vrouw, relatief oud (bijna 67) en mogelijk te progressief voor de onafhankelijke kiezer, die in november bepaalt wie Barack Obama opvolgt.

2. Julian Castro

running mateDaarom is Julian Castro een veel meer voor de hand liggende keuze als running mate. In tegenstelling tot Clinton is hij jong (41 jaar) en Hispanic. Door de demografische veranderingen in Amerika kan hij een enorme bevolkingsgroep aanspreken als hij vice-presidentskandidaat wordt. Leiders uit het latinokamp dringen aan op ‘één van hen’ als rechterhand van Clinton en de steun van latino’s voor de Democraten niet als vanzelfsprekend te zien (ook de naam van Thomas E. Perez, huidig minister van werkgelegenheid, wordt genoemd om latino’s een stem te geven). Castro is minister van wonen in de regering-Obama en voormalig burgemeester van San Antonio, Texas. Kortom, een vent met politieke kennis. Hij kan wel worden aangevallen op zijn relatief onervaren staat van dienst.

3. Sherrod Brown

running mateDaar heeft Sherrod Brown, sinds 2007 senator van Ohio geen last van. En zoals ze zeggen: as Ohio goes, so goes the nation. Brown kan in een spannende verkiezingsstrijd een belangrijke rol spelen om sleutelstaat Ohio binnen te slepen voor Clinton. Ondanks zijn 63 lentes is hij een man van de gestampte pot die de onafhankelijke kiezer aanspreekt. Zijn nadeel is dat hij tegenstander is van de handelsagenda van president Obama. Dat kan Clinton tijdens de campagne in problemen brengen.

4. Amy Klobuchar

running mateDie bagage heeft Amy Klobuchar niet. Hoewel het niet waarschijnlijk is dat Hillary Clinton voor een vrouw als running mate kiest, komt ook haar naam voor op de lijstjes die rondgaan in de media. Klobuchar is senator namens Minnesota. Dat kan een voordeel zijn als ze op het ticket komt, want Minnesota is normaal gesproken in veilige handen bij de Democraten. Haar vrijgekomen Senaatszetel wordt normaal gesproken niet overgenomen door een Republikein. Nadeel van een keuze voor haar is dat ze landelijk weinig naamsbekendheid geniet.

5. Deval Patrick

running mateGeniet die naamsbekendheid weer wél. Hij was tussen 2007 en 2016 gouverneur van de staat Massachusetts. Is een gerespecteerde politicus met een Afro-Amerikaanse achtergrond die er vooral voor kan zorgen dat minderheden op het ticket Clinton-Patrick stemmen. Zijn verhaal – opgegroeid in een arm gezin in Chicago en opgeklommen tot een vooraanstaand politicus – spreekt aan. Nadeel: hij kan worden gezien als een ‘northeast liberal’ en dat is in het zuiden van Amerika haast een scheldwoord. Bovendien werd hij in 2015 partner van Bain Capital, een hevig bekritiseerd investeringsbedrijf in Boston dat mede is opgericht door Republikein en voormalig presidentskandidaat Mitt Romney.

6. Tim Kaine

Tim KaineDaar heeft Tim Kaine geen last van. Zijn naam komt steeds nadrukkelijker naar voren als één de beste kanshebbers om naast Clinton op het ticket te komen. De 58-jarige Kaine komt oorspronkelijk uit Minnesota, maar geniet vooral bekendheid als voormalig voorzitter van de Democratische Partij. Bovendien was hij gouverneur van de staat Virginia, in november een belangrijke swing state. Hij is nu senator van Virginia. Kaine kan twijfelende kiezers over de streep trekken. Hij is – in tegenstelling tot Clinton – aan de saaie kant en is door die saaiheid niet mateloos populair bij de Democratische achterban. Hij kent wel alle ins en outs van politiek Washington DC.

De conclusie?

De kans dat Hillary Clinton één van de zes bovenstaande mensen als running mate kiest, is groot. Ze zou er verstandig aan doen met Julian Castro in zee te gaan. Niet alleen is hij jong en spreekt hij een grote, belangrijke kiezersgroep aan, Castro is ook nog eens een relatief onbeschreven blad. Dat maakt hem minder gevoelig voor harde aanvallen. Bovendien is de keuze voor Castro er één voor de toekomst. Als Clinton president wordt en ze zit er acht jaar, dan is Castro nog geen vijftig als hij het stokje overneemt. Maar niets is zo onvoorspelbaar als de keuze voor een vice-presidentskandidaat!


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven