Nu aan het lezen
San Diego: vijf plekken die je moet bezoeken
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

San Diego: vijf plekken die je moet bezoeken

Wie aan steden in Californië denkt, komt al snel met Los Angeles, San Francisco of de parel Santa Barbara op de proppen. Daarmee wordt San Diego tekortgedaan. De stad in Zuid-Californië, met zo’n 1,4 miljoen inwoners en op een kleine tweehonderd kilometer ten zuiden van Los Angeles, heeft veel te bieden. Natuurlijk is daar de kustlijn van 115 kilometer, maar San Diego heeft meer! Wij zetten vijf tips – inclusief strandadviezen – voor je op een rij.

San Diego: vijf plekken die je moet bezoeken

Gaslamp Quarter

Gaslamp Quarter in San DiegoWie in San Diego is, mag de Gaslamp Quarter niet missen. Het gebied bestaat uit 16 ‘blocks’ in veelal Victoriaanse stijl met moderne wolkenkrabbers. Voor mensen die graag winkelen, is het Gaslamp Quarter het summum. Je kunt er moeiteloos een hele dag rondlopen. Er zijn meer dan honderd restaurants, nachtclubs, winkels en pubs, maar ook kantoorpanden. Ook vind je er theaters, galerieën en musea. Er is – kortom – voor ieder wat wils. Je kunt er bescheiden eten of in een of erg chique in een lounge. Reserveren is handig als je besluit in een wat duurder restaurant te gaan eten. Sportliefhebbers kunnen een kijkje nemen in Petco Park, het honkbalstadion. Omdat één zijde open is, kun je er mooie foto’s maken.

De stranden

Pacific Beach in San DiegoWie geen strandliefhebber is, kan San Diego maar beter mijden. De stad heeft een kleine 115 kilometer kustlijn. Er is een enorme variatie. Studenten gaan vaak naar Pacific Beach en de Beach Boys lieten zich voor hun bekende nummer Surfin USA inspireren op Swami’s Beach (San Diego County). La Jolla is vanwege de relatief rustige golfen een uitstekende plaats om te leren surfen. Een dagje in Sea World geweest en toe aan een verfrissende duik in het zeewater? Aan de overkant ligt Mission Bay en Mission Beach. Doctor Beach, die al 22 jaar stranden over de hele wereld beoordeelt, gaf Coronado Beach in 2012 het oordeel van ‘beste strand van Amerika’. Klik op deze link en vervolgens op het filmpje voor een heldere uitleg!

Hotel Del Coronado

Hotel Del Coronado in San DiegoDit legendarische strandhotel, dat ruim 113.000 vierkante meter beslaat, is gebouwd in 1888 en werd in 1977 omgedoopt tot een National Historic Landmark. De oprichters van het hotel, Elisha Babcock en H.L. Story, droomden van een resort aan zee die in de hele westerse wereld over de tong zou gaan. Vele bekendheden en Amerikaanse presidenten brachten hier de nacht door. Het hotel was in 1959 zelfs een filmlocatie voor ‘Some Like It Hot’, met Marilyn Monroe, Tony Curtis en Jack Lemmon in de hoofdrol. Eén van de mythes is dat in en rond het hotel de geest van Kate Morgan zou rond waaien. Het verhaal gaat dat zij in 1892 incheckte, maar nooit meer uitcheckte.

Sea World

SeaWorld in San DiegoBen je met kinderen in San Diego, dan is Sea World een must. Sea World opende al in 1964 zijn deuren. Er worden shows opgevoerd met onder andere orka’s en dolfijnen. Zeeleeuwen worden op bepaalde momenten van de dag gevoederd. Daar kun je bij zijn, maar houd dan wel in het park goed de tijden in de gaten. Er is zo veel te beleven in Sea World, dat het bijna onmogelijk is om alles op te noemen. Zelfs voor mensen die minder goed ter been zijn, is een dagje Sea World best een optie. Er zijn rolstoelen te huur.

San Diego Zoo en Balboa Park

Balboa Park in San DiegoVolgend jaar oktober bestaat de San Diego Zoo honderd jaar. De dierentuin is één van de bekendste van het land. Het gebied bestaat uit liefst veertig hectare en is een waar paradijs voor de dierenliefhebber. De dierentuin herbergt meer dan 3700 zeldzame en bedreigde diersoorten. Panda’s, babygorilla’s, olifanten, tijgers en wie over stalen zenuwen beschikt: cobraslangen. Daarnaast zijn er meer dan 700.000 (dit is geen tikfout) exotische planten. Even ten zuiden van de dierentuin ligt Balboa Park, het grootste stedelijke park van Noord-Amerika, zelfs groter dan Central Park in New York. Het biedt onderdak aan zeventien culturele instellingen, telt talrijke musea en acht grote tuinen. De bijnaam van Balboa Park is niet voor niets de ‘Smithsonian of the West’. Culturele schatten, mooie landschappen en architectonische hoogstandjes; je vindt het allemaal in Balboa Park.


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven