Nu aan het lezen
San Francisco; de 5 parels die je niet mag missen
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

San Francisco; de 5 parels die je niet mag missen

“If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair.” Scott McKenzie bezong San Francisco al erg fraai. De stad aan de westkust van Amerika staat bekend om haar liberale imago, steile straten en Europese karakter. USA365.nl zet vijf tips voor je op een rij.

1. Golden Gate Bridge

Golden Gate met de skyline van San FranciscoDe Golden Gate Bridge is de beroemdste brug van Amerika. Liefst 2,7 kilometer lang en 227 meter hoog. De brug telt zes rijstroken – drie aan elke kant – maar het is veel leuker om met de fiets de brug over te gaan. Niet alleen kun je daardoor meer genieten van het uitzicht, je kunt ook afstappen om foto’s te maken. Als je de brug vanuit de stad bent overgestoken, kun je overwegen door te fietsen richting Sausalito. Vanuit dat plaatsje kun je per boot heel simpel de oversteek maken naar San Francisco. Een andere tip: als je de brug over bent, ga dan direct linksaf de heuvel op. Eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht over de Golden Gate en de skyline van San Francisco. De brug ligt vaak deels in de mist en daarom is het er vaak een stuk koeler dan in de stad. Een jasje meenemen kan dus geen kwaad. Schilders zijn onafgebroken bezig om de brug te schilderen. Zijn ze klaar, dan beginnen ze weer opnieuw.

2. Fisherman’s Wharf

Pier 39 op Fisherman's WharfZeer toeristisch, maar ook erg gezellig. Het uitzicht van Fisherman’s Wharf op de Golden Gate is ronduit indrukwekkend. Vanaf de Wharf vertrekken ook de boten naar Alcatraz. Het is de voormalige aanlegplaats van schepen. Rond Fisherman’s Wharf heerst altijd een enorme bedrijvigheid. Pier 39 is erg populair met winkeltjes en restaurants. In de zomer kun je er over de hoofden lopen. Versgemaakte krabben zijn er in overvloed en worden na bestelling direct klaargemaakt. De krabben worden – duidelijk zichtbaar voor bezoekers – zo in het hete water gegooid.

3. Palace of Fine Arts

Palace of Fine ArtsTe vinden op de weg van Fisherman’s Wharf richting de Golden Gate. Dit neoklassieke bouwwerk uit 1915 is één van de pareltjes van San Francisco. Het is een onderdeel van de rijke stadshistorie en staat symbool voor de spirit die San Francisco ‘the city that knows how’ maakt. Er zijn beelden en een fraaie rotunda. Het is eveneens een plek om even de drukte van de stad te ontlopen en het hoofd leeg te maken. Wie San Francisco zegt, zegt vaak ‘Golden Gate, Alcatraz of Fisherman’s Wharf’, maar daarmee zou het Palace of Fine Arts ernstig te kort worden gedaan.

4. Alamo Square

De Painted Ladies op Alamo SquareAls je mijn bescheiden mening wilt weten, is Alamo Square één van de mooiste plekken in San Francisco. Kijkers van de serie Full House kennen de plek van het introfilmpje als er een aflevering begint. De familie Tanner neemt op het gras van Alamo Square plaats om te gaan picknicken. Bekijk de victoriaanse huizen, ook wel de Painted Ladies genoemd, en wandel vervolgens een stukje de heuvel van Alamo Square op. Kijk vervolgens weer naar de huizen en geniet van het contrast met de moderne skyline van San Francisco op de achtergrond. Dat is ronduit genieten!

 5. Alcatraz

AlcatrazWie in San Francisco is, mag Alcatraz absoluut niet overslaan. Wie niet naar het voormalige gevangeniseiland is geweest, kan eigenlijk niet zeggen dat ie in San Francisco was. Dat is natuurlijk wat gechargeerd, maar een bezoek aan het voormalige gevangeniseiland in de baai van de stad is een verrijking van je bezoek. Met een boot vaar je naar Alcatraz waar je met een koptelefoon een ‘self guided tour’ kunt doen. Of sluit je anders aan bij een groepstoer. Zie hoe gevangenen er hun jaren sleten, neem zelf even plaats in een cel en laat je fotograferen. Belangrijke tip voor bezoekers van Alcatraz tijdens het hoogseizoen: wil je zeker zijn dat je het eiland kunt bezoeken, bestel dan bijvoorbeeld via deze link je toegangsbewijs.

Voor de filmliefhebbers: de film The Rock, met Sean Connery, Nicolas Cage en Ed Harris in de hoofdrol, is grotendeels op Alcatraz opgenomen. De crew kon er alleen voor zonsopgang en na zonsondergang terecht, omdat Alcatraz overdag dienst doet als toeristische attractie.

Vervoer? Pak de Cable Car

Cable Cars, een herkenbaar straatbeeld in San FranciscoSan Francisco is gebouwd op zeven heuvels die behoorlijk steil zijn. Naar beneden wandelen is geen probleem, omhoog wordt het al een stuk lastiger. De stad geniet veel bekendheid vanwege de Cable Cars. Voor een paar dollar ga je heuvel op en heuvel af. Ook al hoef je niet op een bepaalde bestemming te zijn, een ritje in een Cable Car is een hele belevenis op zich. Het is onderdeel van de cultuur in San Francisco.

Extra tip: Lombard Street

Lombard StreetDe kronkeligste straat ter wereld. Lombard Street (tussen Hyde en Leavenworth Street) is – midden in een woonwijk – een attractie op zich. Het is er overdag eigenlijk nooit rustig. Ben je met de auto, dan is het korte ritje een absolute ‘must do’ als je in San Francisco bent. Maak vooral ook even een foto. Tip: voor de meest optimale plaat kun je het beste onderaan de straat gaan staan. En voor de liefhebbers van lekker eten: bezoek Chinatown of het zeer gezellige Little Italy.

Ben jij ook in San Francisco geweest en heb je een plek ontdekt die hier niet bij staat? Deel het dan met ons!

 

 


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (13)
 • Ik herken alles , leuk !!
  De Jas tip van jou is super handig want Frisco staat erom bekend koel en winderig te zijn, wij hebben op de Wharf allemaal windbrekertjes gekocht toen.

 • Op Fishermanswarf maakte ik voor het eerst kennis et Bubba´s restaurant. Garnalengerechten in 80 soorten…. geheel naar recept van Bubba uit de film Forest Gump. De bediening stelt je vragen over de film Forest Gump, daarmee kan je een drankje verdienen.
  Zijn de zeehonden alweer terug bij pier 39?

  • Of de zeehonden er weer zijn, weten we niet zeker, maar dat je op Fisherman’s Wharf heerlijk kunt eten, is absoluut een feit. Leuk gegeven over Bubba’s restaurant en bedankt voor je reactie!!

 • Twee jaar leefden we naar onze Amerika reis toe. SF zat in de laatste week, we gingen eten bij de Grotto en er begon een muzikant het meest bekende liedje over deze stad te spelen.

  Dit was de eerste keer dat ik tranen kreeg van geluk.

  Volgende keer naar Amerika gaan wier beginnen, ik kan niet wachten tot we er weer heen gaan.

  • Bedankt voor je reactie, Maarten! Erg herkenbaar voor mij wat je schrijft. San Francisco is een geweldige stad, ben er een paar keer geweest! Ik hoop voor je dat je de parel aan de Golden Gate weer snel kunt bezoeken!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven