Nu aan het lezen
Vijf beruchte Amerikaanse seksschandalen
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Vijf beruchte Amerikaanse seksschandalen

Avatar

Amerika is een land vol tegenstellingen. Aan de ene kant een grotendeels conservatief en gelovig land, anderzijds ook een land waar alles kan én mag, zo lijkt het. Een land waar (geruchten over) seksschandalen en escapades van bekende politici breed worden uitgemeten in de media. Vijf bekende schandalen op een rijtje.

Vijf beruchte Amerikaanse seksschandalen

1 – Bill Clinton en Monica Lewinsky

De president en de stagiaire, het verhaal wat inmiddels bekend is over de hele wereld en altijd aan Bill Clinton (en zijn vrouw Hillary en haar aspiraties als presidentskandidaat) zal blijven plakken. Monica Lewinsky had ongeveer twee jaar, van 1995 tot 1997, een seksuele relatie met de ook toen al getrouwde Bill Clinton in de tijd dat zij in het Witte Huis werkte als secretaresse. Haar vriendin Linda Tripp nam stiekem telefoongesprekken tussen haar en Lewinsky op waarin ze het over Clinton hadden, waardoor de zaak uitlekte. Overigens was Clinton eerder al door ene Paula Jones voor de rechter gedaagd wegens ongewenste seksuele intimiteiten en werd die zaak geschikt omdat Clinton haar 850.000 dollar betaalde. Clinton moest in de zaak Lewinsky uiteindelijk diep door het stof. Wereldberoemd is zijn uitspraak:

I did not have sexual relations with that woman, miss Lewinsky

2 – John F. Kennedy en Marilyn Monroe

Vijf beruchte Amerikaanse seksschandalen

Ook een andere Amerikaanse president zou een loopje met de huwelijkse trouw genomen hebben. John F. Kennedy zou met Norma Jean Baker, beter bekend als Marilyn Monroe, een affaire hebben gehad. Boekenkasten vol zijn er geschreven over JFK en nog steeds is niet helemaal duidelijk of hij het nu wel of niet met Monroe zou hebben aangelegd. Daarnaast zijn er uiteraard ook nog veel meer geruchten over escapades van Kennedy, die zijn vrouw Jacqueline met diverse vrouwen zou hebben bedrogen.

De vermoedelijke zelfmoord van Monroe in 1962 gaf voeding tot vele speculaties, onder andere dat Robert (Bobby) Kennedy, JFK’s broer, ook door Monroe was verleid. Om te voorkomen dat de actrice de vuile was van de broers buiten ging hangen, zou RFK opdracht tot een moord gegeven hebben. Waar of niet, het is goed voor te stellen dat JFK in mei 1962 een prima verjaardag had:

3 – De val van Anthony Weiner

Vijf beruchte Amerikaanse seksschandalen
Anthony Weiner

Anthony Weiner was een veelbelovende Democraat in het stadsbestuur van New York die zich opwerkte tot lid van het Congres. In 2011 werd hij echer gedwongen tot aftreden. Naast interesse in de politiek verstuurde Weiner namelijk ook graag spannende berichtjes en foto’s van zichzelf via sociale media naar verschillende vrouwen en dat is uiteraard zowat het stomste wat je als politicus kunt doen. Eén van de foto’s lekte uit, er volgden er meer en Weiner moest publiekelijk door het stof. Weg loopbaan, weg zetel in het Congres.

Zijn vrouw was op dat moment zwanger, iets wat in de Amerikaanse media breed werd uitgemeten. In 2013 maakte Anthony Weiner, inmiddels onder de bijnaam Wiener bekend en te kijk gezet in vele comedyshows, een verrassende comeback. Hij ging voor het burgemeesterschap van New York City, maar een nieuw schandaal stak ook de kop op. Onder een schuilnaam (Carlos Danger) zou Weiner namelijk, u raadt het niet, nog steeds seksueel getinte berichtjes hebben verstuurd na zijn aftreden in 2011. Mocht er van Anthony Weiner ooit een biografie verschijnen, dan zal een titel als ‘de ezel en de steen’ ongetwijfeld sterk overwogen worden.

4 – Maria Lewis en Alexander Hamilton

Seksschandalen zijn van alle tijden, maar grote kans dat u dit schandaal nog niet kent: het speelt namelijk eind achttiende eeuw! Maria Lewis trouwde in 1784 op haar zestiende met James Reynolds, een ambtenaar die haar slecht behandelde en zich bezighield met allerlei oplichtingspraktijken. Toen ze 23 jaar was, benaderde Maria Alexander Hamilton, minister van Financiën in de regering George Washington, met het verzoek haar geld te geven zodat zij en haar dochter naar New York konden vluchten, weg van haar man. Hamilton, toen 36 jaar oud, gaf toe, maar vertelde later over die ontmoeting waarbij ook in natura betaald kon worden:

I took the bill out of my pocket and gave it to her. Some conversation ensued from which it was quickly apparent that other than pecuniar consolation would be acceptable 

Hamilton en Lewis kregen een affaire die drie jaar zou duren. Maria’s man wist van de affaire en besloot er munt uit te slaan door Hamilton af te persen. Toen Reynolds later in financiële nood kwam, besloot hij alsnog de affaire openbaar te maken en Hamilton te beschuldigen van deelname aan zijn oplichtingspraktijken, om zo Hamilton te overtuigen om hem van zijn schulden af te helpen. Een onderzoek kwam op gang en Hamilton werkte volledig mee. Hij werd onschuldig bevonden en vrijgesproken van oplichting. Zijn politieke carrière was evenwel ten einde door het schandaal van de affaire.

Hamilton-burr-duel
Duel Hamilton en Burr

Toen enkele jaren later één van zijn brieven aan Maria uitlekte via één van de onderzoekers, daagde Hamilton deze man uit voor een duel, in die tijd een nog gebruikelijke praktijk. Het duel werd voorkomen door Aaron Burr, een man die nog enige tijd vice-president was geweest en de advocaat van Maria was toen zij een scheiding van Reynolds aangevraagd had. Opmerkelijk genoeg werd Hamilton in 1804 in een duel door diezelfde Burr gedood, nadat een ruzie tussen de twee Burr ertoe had bewogen Hamilton nu zelf uit te dagen.

5 – James Buchanan: de eerste homoseksuele president?

james buchanan
James Buchanan

Over de vijftiende president (1857-1861), James Buchanan, is eigenlijk geen concreet seksschandaal bekend. Dat is juist ook de reden dat hij in dit lijstje voorkomt, want over de man werd nogal wat gefluisterd, met name het gerucht dat hij homoseksueel zou zijn geweest. In 1819 verloofde Buchanan zich met ene Anne Coleman, maar zij verbrak de verloving en stierf kort daarna. Geruchten dat Buchanan zich met meerdere vrouwen inliet, of enkel met Coleman wilde trouwen omdat ze de dochter was van een rijke industrieel, zijn altijd rondom deze gebeurtenis blijven hangen.

william king
William Rufus King

Na de verloving is Buchanan nooit meer met een andere vrouw gespot en namen de geruchten toe dat hij op mannen zou vallen. Een man in het bijzonder zou zijn voorkeur genieten: William Rufus King, met wie Buchanan van 1834 tot 1844 samenwoonde in een pension. Niet alleen historici hebben zijn band met King onderzocht, maar ook in die tijd werd de relatie tussen de twee mannen al vermoed. Zo noemde Andrew Jackson het vermeende stel ‘Miss Nancy and Aunt Fancy’ en werden ze spottend ook wel Siamese tweelingen genoemd.

King vertrok in 1844 naar Frankrijk (hij overleed in 1853), waardoor Buchanan zich eenzaam voelde. In een brief aan een kennis schreef hij in 1844 over zijn eenzaamheid, maar ook dat vrouwen van hem niet te veel moesten verwachten:

I should not be astonished to find myself married to some old maid who can nurse me when I am sick, provide good dinners for me when I am well and not expect from me any very ardent or romantic affection

Met andere woorden, ook al zou hij ooit nog eens trouwen, voor de romantiek moest een vrouw niet bij Buchanan zijn. Dat bleek, want toen hij in 1857 president van de VS werd, was er geen First Lady en trad een nichtje van hem op als gastvrouw bij officiële gelegenheden.

 

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven