Nu aan het lezen
Sloop van de iconische Sixth Street Bridge in L.A.
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Sloop van de iconische Sixth Street Bridge in L.A.

De Sixth Street Bridge in Los Angeles is niet meer. Begin 2016 werd een begin gemaakt met de sloop van deze iconische brug uit de jaren ’30. De naam ervan doet bij velen niet direct een belletje rinkelen, maar grote kans dat je hem wel degelijk kent! Hij komt namelijk voor in vele films, videoclips en games en werd daardoor een iconisch symbool voor de stad Los Angeles. Wij blikken nog één keer terug op de levensduur van dit stuk metaal en beton dat zoveel meer was dan slechts een brug. Met natuurlijk gave foto’s! 

Sloop van de iconische Sixth Street Bridge in Los Angeles

Geografie en geschiedenis

sixth street bridge
De brug in de jaren dertig of veertig

De L.A. River, de grootste rivier van Los Angeles, loopt onder meer ten oosten van Downtown L.A. De Sixth Street Bridge, ook wel Sixth Street Viaduct genoemd, verbond de wijk Boyle Heights met het Arts District, een buurt in Downtown. De brug uit 1932 was één van de dertien bruggen over de L.A. River die voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd werd en East Los Angeles verbonden met het centrum. Qua bekendheid is de brug bij lange na geen Golden Gate of Brooklyn Bridge, maar toch is de brug in de loop der jaren uitgegroeid tot een icoon voor Los Angeles, met name voor de ruige kant van de stad. De omgeving van de brug bestaat naast de rivierbedding uit spoorlijnen, pakhuizen en industrie: een grijze omgeving. De brug zelf werd op het National Register of Historic Places geplaatst.

sixth street bridge kaart
Locatie van de Sixth Street Bridge in Los Angeles

Omdat in Los Angeles nog wel eens een aardschok of -beving plaatsvindt, dient de infrastructuur hier natuurlijk goed bestendig tegen te zijn. Uit onderzoek (al twintig jaar na de bouw van de brug) bleek dat het beton van de Sixth Street Bridge een te hoge dosis alkali bevat, waardoor scheuren en spleten in de brug kunnen ontstaan. Er werd na onderzoek in 2004 zelfs gedacht dat er een kans van 70% was dat de brug bij een zware aardbeving binnen nu en vijftig jaar zou instorten. Onveilig dus en ondanks de beschermde status als historische locatie werd dan ook besloten om de brug te slopen en te vervangen door een nieuw exemplaar. Opvallend genoeg is het de enige historische brug over de L.A. River die om deze reden gesloopt wordt, bij de andere bruggen werd deze onveiligheid niet geconstateerd.

sixth street bridge
Luchtfoto met uitzicht op Downtown L.A.

Populaire cultuur

Bij het zien van een foto van de Sixth Street Bridge vraag je jezelf wellicht af waar je deze van kent. Misschien ben je ooit in L.A. geweest en ook als dat niet het geval is, kan het goed zijn dat je de brug eerder gezien hebt. Hij zit namelijk in tal van bekende speelfilms, videoclips van bekende artiesten en ook videogames voor spelcomputers. De omgeving was ideaal om een lekkere actiescène te filmen. De betonnen rivierbedding onder de brug wil nog wel eens droog staan in het dorre Los Angeles: perfect voor een achtervolging. Dat gebeurde overigens ook als de camera’s niet draaiden: er werden nog wel eens illegale autoraces bij de brug gehouden als het waterpeil het toeliet.

sixth street bridge
Een auto in de rivierbedding onder de Sixth Street Bridge.
sixth street bridge
De brug

Al vanaf de jaren ’50 vonden filmmakers de brug een sterke locatie en dat ging zo door tot vorig jaar. Films als Grease, To Live and Die in L.A., The Naked Gun, Terminator 2 en 3, The Mask, Gone in 60 Seconds, Drive, Batman: The Dark Knight Rises en Furious 7: de Sixth Street Bridge zit erin! Daar bleef het niet bij, want artiesten als Madonna, Kanye West, Foo Fighters, INXS, Bruno Mars, Pharrell Williams (clip van Happy), Ne-Yo, Paolo Nutini en heel veel anderen namen er een (gedeelte van een) videoclip op. Ook tv-series als 24, Melrose Place en Lost zijn voor een deel opgenomen in de buurt van de brug.

Leuk allemaal, maar wat is mooier dan zelf de bad guy uit te hangen en in een game als Grand Theft Auto (de Sixth Street Bridge zit in de delen GTA: San Andreas en GTA:V) met een auto onder de brug door de L.A. river te scheuren?!

sixth street bridge
Zo ziet de Sixth Street Bridge eruit in de game Grand Theft Auto

Community

sixth street bridge
Ontwerp: de nieuw te bouwen brug

De omgeving van de brug als een grijs en rauw stukje L.A. is (helaas, wat mij betreft) iets uit het verleden. De sloop van de Sixth Street Bridge bood voor de overheid in Los Angeles een mooie kans om de wijk, waar veel latino’s wonen, een upgrade te geven. De nieuwe brug moet in 2019 gereed zijn en zal een flink moderner ontwerp genieten. Daarnaast worden er parkjes en open ruimtes met kunstwerken aangelegd en krijgen de bewoners van de omgeving een belangrijke stem in het nieuwe design van hun omgeving. Een typisch geval van het versterken van een community, goed voor de leefbaarheid van de buurt uiteraard en ook niet helemaal overbodig, want bij het afscheid van de brug eind januari werd het nog wat onrustig op de brug.

Liefhebbers van een brug als de Sixth Street Bridge zullen toch met weemoed nog eens een oude film opzetten waar hij in voorkomt, zwartwit-foto’s bekijken of digitaal in hun auto stappen in een game als Grand Theft Auto. Een iconisch stukje Los Angeles is verdwenen, wij vinden dat jammer!

Bekijk in onderstaande slideshow nog wat gave foto’s van de brug:

Meer zien? Check dan deze gave timelapse-video van NBC Los Angeles over de start van de sloop van de Sixth Street Bridge, februari 2016:

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven