Nu aan het lezen
Op Southfork Ranch is JR Ewing nooit ver weg
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Op Southfork Ranch is JR Ewing nooit ver weg

Joe Duncan, de eigenaar van Southfork Ranch in Parker (Texas) is not amused als er in 1978 een helikopter van Lorimar Productions voor zijn poort landt. De inzittenden zijn de producenten van Dallas, de televisieserie die tussen 1978 en 1991 tot één van de grootste kaskrakers van Amerika kon worden gerekend. De producenten waren op zoek naar een geschikte locatie voor de buitenopnames. De eigenaar van Southfork Ranch wilde er niets van weten. Op zijn grond geen polonaise en al helemaal geen enorme televisieploeg. Een artikel van Stan Bos.

Stringente voorwaarden

Toch gaat Duncan na veel overredingskracht akkoord. Hij stelt stringente voorwaarden. Er mogen alleen opnames rondom het huis worden gemaakt en de crew is slechts in juni, juli en augustus welkom. De kinderen van Duncan hadden dan immers schoolvakantie en konden niet van hun huiswerk worden afgeleid. In de jaren die daarop volgden, zal de eigenaar zich nog wel eens achter de oren hebben gekrabd. Want nadat Dallas begon en de populariteit van de serie steeds grotere vormen aannam, wilde iedereen het huis met eigen ogen zien. De toeristenaanloop was nauwelijks te verwerken. Duncan verkocht daarop het landgoed in 1984.

Parker, Texas

Wie eind jaren zeventig, begin jaren tachtig een groot fan van Dallas was en Southfork eens wil bezoeken, wil ik behoeden voor een teleurstelling. In de eerste plaats ligt het op bijna drie kwartier rijden buiten het centrum van Dallas, in het plaatsje Parker. Nu is dat niet eens zo’n ramp, maar de producenten wisten op geraffineerde wijze de kijkers te doen geloven dat de fictieve familie Ewing een enorme lap grond bezat. Het geheim zit ‘m in de groothoeklens. De oprit naar het huis vanaf de weg lijkt in de serie een eindeloos stuk, maar bedraagt in werkelijkheid nog geen tweehonderd meter. De acteurs moesten steeds maar weer hetzelfde stuk rijden om de kijker te doen geloven dat het een oprijlaan is waar je u tegen zegt.

Groothoeklens op Southfork Ranch

Southfork schuinOok het zwembad naast het huis is in werkelijkheid een stuk kleiner. De groothoeklens deed wonderen. Of het nu JR, Bobby of Pam was die een duik in het verkoelende water nam, allemaal kregen ze een touw om hun middel. Na drie meter werden ze teruggetrokken om de illusie te wekken dat het zwembad twee keer zo groot is. De zwembadscènes stonden niet één, twee, drie op band. Voor een scène van drie minuten waren de acteurs en crew soms drie uur bezig. En dat in de zomerse Texaanse hitte van rond de veertig graden.

Dallas Theme Song

Twee keer bezocht ik Southfork uitgebreid. In een naastgelegen visitor center, heel slim ingericht als souvenirwinkel, betaal je een kaartje. Vervolgens worden bezoekers door een gang – met allerlei rekwisieten uit de serie – naar de achterkant van het gebouw geleid om vervolgens door een tractor met aangekoppelde zitplekken bij het huis afgezet. Via het terras, waar de bekende Dallas Theme Song tot in den treuren wordt herhaald, en waar de familie Ewing traditiegetrouw van het ontbijt genoot, worden de bezoekers naar binnen geleid.

Californië

Een gids vertelt in de ontvangstruimte wat over de ranch – de binnenscènes zijn allemaal in Californië opgenomen, wat een enorm inlevingsvermogen van de acteurs vergde – en daarna kunnen bezoekers vrij door het huis en over de ranch lopen. Vooral alle buiten het huis te aanschouwen onderdelen zijn voor alle Dallas-fans erg herkenbaar. Tijdens mijn tweede bezoek aan Southfork Ranch viel me iets bijzonders op. Het was amper een halfjaar na het overlijden van Larry Hagman, die de televisieschurk JR Ewing voortreffelijk gestalte gaf.

Larry Hagman sterft

sfhagmanIn de nieuwe Dallas-serie – sinds medio 2012 op de buis en opgehangen aan de zonen van de broers JR en Bobby Ewing – speelt Hagman anderhalf seizoen mee. Zijn laatste scène, vlak voor zijn dood, wilde hij opnemen in het huis. Eén van de kleinere kamertjes werd daarom ingericht als hotelkamer (in de serie overleed JR Ewing aan enkele schotwonden). Om de continuïteit van de serie goed te bewaken, was die kamer in de zomer van 2013 nog precies zo als in de betreffende scène waarin JR om het leven kwam. Door die nieuwe serie, met onder andere de oudgedienden Linda Gray (Sue Ellen) en Patrick Duffy (Bobby) heeft Southfork Ranch weer aantrekkingskracht op oude, maar ook nieuwe fans. Na drie seizoenen stopte de nieuwe serie weer, omdat TNT ‘m niet wilde vernieuwen.

Geest van JR Ewing

Southfork Ranch is dertig jaar na de start van Dallas nog altijd een populaire toeristenbestemming. Uit de hele wereld komen Dallas-fans met eigen ogen zien waar de Ewings dertien jaar lang hun avonturen beleefden. In de harten van vele fans leeft de oorspronkelijke serie nog steeds voort. De geest van JR Ewing waait er ook 36 jaar na het begin van Dallas nog onherroepelijk rond.


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven