Nu aan het lezen
The Rising: Bruce Springsteen over 9/11
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

The Rising: Bruce Springsteen over 9/11

Deze week staat USA365.nl in het teken van elf september 2001. Vrijdag is het veertien jaar geleden dat de terroristische aanslagen plaatsvonden. Met drie nieuwe artikelen en aandacht op Facebook kijken wij terug. Vandaag deel 1, over het album The Rising van Bruce Springsteen.

De aanslagen van elf september 2001 zorgden op een bizarre manier ook voor de wederopstanding van één van Amerika’s grootste artiesten: Bruce Springsteen. In 2002 kwam ‘The Boss’ met een album dat geïnspireerd was door de aanslagen van een jaar eerder en de nasleep daarvan. Voor het eerst sinds achttien jaar maakte Springsteen weer een plaat met zijn geroemde E-Street Band. Het resultaat was ‘The Rising‘: een gevarieerde, emotionele plaat die tot de allerbeste van Springsteen’s oeuvre gerekend mag worden. USA365.nl dook in het verhaal achter dit album:

The Rising: Bruce Springsteen over 9/11

New Jersey

springsteen1984Voor iemand die opgroeide in New Jersey, kwam elf september 2001 natuurlijk wel erg dichtbij. Daarnaast staat Bruce Springsteen bekend als iemand die in zijn muziek bij uitstek de gewone man bezingt: de arbeider, het park waar je als klein kind speelde, de eindeloosheid van een staat als Nebraska, problemen met drank of drugs, je eerste verliefdheid, Springsteen was en is nog steeds een artiest die voor veel Amerikanen symbool staat als ‘one of us’, iemand die zijn roots en achterban niet vergeten is.

Megahits als ‘Born in the USA‘, ‘The River‘ , ‘Thunder Road‘ en ‘Dancing in the Dark‘ zullen daar uiteraard sterk aan bijgedragen hebben, maar in het gehele oeuvre van The Boss, zoals zijn bijnaam luidt, is dit alles wel terug te horen. Niet voor niets maakte Springsteen in het begin van zijn carrière naast bombastische albums als Born in the USA en ‘Born to Run’ ook platen als ‘Nebraska‘, waarin hij het plattelandsleven en alle problemen die daar spelen op rauwe wijze aan de kaak stelt.

Terugkeer van de E-Street Band

estreetband
De E-Street Band

Enkele dagen na elf september 2001 was Bruce Springsteen in New Jersey, toen een auto langsreed en stopte. De bestuurder liet zijn raam naar beneden zakken en riep naar hem: ‘We need you!’. Een doorslaggevend moment in zijn carrière, volgens Springsteen zelf. Al enige jaren had hij geen nieuwe plaat meer gemaakt en enkel wat losse nummers, remakes en greatest hits uitgebracht. Met zijn E-Street Band, waarmee hij zijn grootste successen vierde, was zelfs al achttien jaar geen nieuw album meer gemaakt sinds Born in the USA (1984). Sindsdien had Springsteen soloalbums gemaakt, met vaak wel muzikanten uit diezelfde E-Street Band erbij.

the rising albumcover
Bruce Springsteen – The Rising

Amerika had hem nodig, maar zelf kreeg Springsteen ook genoeg inspiratie door de aanslagen van elf september en de nasleep ervan. De iconische beelden op televisie, de tragiek, de heroïsche daden van de brandweerlieden, de nabestaanden en de verwerking van een nationaal trauma, dit alles was gaf Springsteen meer dan genoeg stof voor een nieuw studioalbum. The Boss nodigde de voltallige E-Street Band uit om samen de studio in te gaan. Het resultaat was ‘The Rising‘, wat ons betreft één van zijn allerbeste platen!

The Rising

SpringsteentimeOp het album staan vijftien nummers die een breed palet aan emoties bestrijken. Bij sommige songs is de herleiding tot 9/11 al terug te voeren uit de naam ervan, zoals bij ‘Into the fire‘, ‘You’re missing‘, ‘Paradise‘ of ‘My city of ruins‘. Uiteraard zijn er veel meer verwijzingen naar elf september, zoals in het titelnummer The Rising duidelijk verwezen wordt naar de brandweermannen die in de Twin Towers omhoog snelden om slachtoffers naar beneden te kunnen halen:

Can’t see nothin in front of me, can’t see nothin coming up behind. Make my way through this darkness, I can’t feel nothing but this chain that binds me. Lost track of how far I’ve gone, how high I’ve climbed. On my back’s a sixty pound stone, on my shoulder half mile of line

Hoewel The Rising een van de meer up-tempo nummers is op het album, raakt Springsteen met dit soort teksten uiteraard wel een open zenuw van veel Amerikanen.

Hoewel terugkijken naar 9/11 zeker een thema is op de plaat, is de belangrijkste boodschap die Springsteen de luisteraar wil meegeven toch die van jezelf oprichten en verder gaan. De laatste woorden van het album zijn dan ook ‘rise up‘, in het voor New York geschreven nummer My city of ruins:

http://https://www.youtube.com/watch?v=zld2cSIVUO4

Zo is het album ondanks de zware materie toch een, wat ons betreft, overwegend positieve plaat geworden die niet alleen de Amerikanen troost en hoop bood in bange dagen, maar ook voor Springsteen zelf een nieuw begin betekende. Met de E-Street Band zou hij in de jaren na 2002 nog diverse succesvolle albums maken. Beluister in de speellijst hieronder het volledige album The Rising:

 

 

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven