Nu aan het lezen
Standpunten Clinton en Trump: de verschillen
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Standpunten Clinton en Trump: de verschillen

Door alle ophef en incidenten tijdens zowel de Republikeinse als Democratische conventie, zou je bijna vergeten waar het écht om gaat. De visie voor Amerika en de koers die de volgende president wil gaan varen. In dat opzicht is er een duidelijke keuze. In dit artikel aandacht voor de standpunten van presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump en de grootste verschillen.

Standpunten Clinton en Trump: de grootste verschillen

In het kort komt het er op neer dat de Republikeinen een conservatief partijprogramma hebben samengesteld en de Democraten een zeer progressief programma, mede door de invloed van de linkse Bernie Sanders. Het is het meest progressieve programma in jaren. Maar wat zijn de grootste verschillen tussen Trump en Clinton?

Clinton versus Trump Uitgelichte

De Republikeinen hebben een verkiezingsprogramma samengesteld dat (nog) steeds vooral op ideologie is gebaseerd en waar de bekende stokpaardjes in staan, zoals lage belastingen en een kleine overheid. Maar dit jaar zijn er voor Trump twee grote thema’s en dat zijn immigratie en terrorisme. Trump wil de immigratie drastisch inperken door onder meer een muur te bouwen aan de grens met Mexico. Die muur moet voorkomen dat er illegalen het land binnenkomen.

Immigratie en terrorisme

trump uitgelichtDe kans dat die muur er ook echt komt, is zeer klein. Daarnaast wil Trump een verbod op moslims die uit landen komen waar nu terrorisme voorkomt of in het verleden te maken hebben gehad met terrorisme. Het gaat dan vooral om landen waar relatief veel moslims wonen. Moslims worden als het aan hem ligt niet meer tot Amerika toegelaten. Ook dit plan is praktisch niet uitvoerbaar, maar na de aanslagen in Orlando, Dallas en Baton Rouge staan de onderwerpen immigratie en terrorisme en de relatie tussen die twee bovenaan de agenda.

Daarnaast zijn de Republikeinen tegen abortus. Planned Parenthood, een organisatie die gezondheidsklinieken door heel Amerika heeft en onder meer abortussen uitvoert en subsidie van de overheid krijgt, willen de Republikeinen opheffen. Ze willen ook het homohuwelijk afschaffen, het minimumloon hoeft niet te worden verhoogd en de gezondheidswet, beter bekend als Obamacare, moet weg.

Buitenlandse politiek

Op het gebied van buitenlandse politiek wil Trump graag vrienden worden met de Russische president Poetin en staat hij open voor een gesprek met de dictator van Noord-Korea. Daarnaast heeft hij aangegeven dat landen die net als Amerika lid zijn van de NAVO niet automatisch op steun van Amerika hoeven te rekenen als Rusland bijvoorbeeld één van de Baltische staten binnenvalt.

Lees op deze pagina alles over de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016!

Minimumloon

Bernie vs Hillary 1De Democraten zijn precies het tegenovergestelde van wat Donald Trump en de Republikeinen willen. Clinton zal het beleid van president Obama zo veel mogelijk voortzetten. Dat betekent dat Obamacare wordt uitgebreid en dat Planned Parenthood gewoon subsidie blijft ontvangen. Ook het homohuwelijk blijft intact. Daarnaast heeft Sanders (links op foto) het voor elkaar gekregen dat in het verkiezingsprogramma is opgenomen dat het minimumloon omhoog gaat naar 15 dollar per uur en dat het collegegeld grotendeels wordt afgeschaft.

Daarnaast is Hillary Clinton voor betaald ouderschapsverlof en voor een betere kinderopvang en gelijke betaling voor zowel mannen als vrouwen die hetzelfde werk doen. Clinton en de Democraten zien niets in de het bouwen van een muur aan de grens met Mexico en willen ook geen moslims buitensluiten. Het buitenlandse beleid, zoals dat nu is, wordt grotendeels voortgezet.

Slogans

De Democraten hebben een boodschap van optimisme, terwijl de Republikeinen vooral benadrukken wat er allemaal mis is met Amerika en hoe het allemaal beter moet. Vandaar dat de slogan van Trump: Make America Great Again is. Clinton wil optimisme uitstralen met slogans als We’re better than this en together stronger. Het zijn dus twee totaal verschillende visies en plannen voor Amerika. De volgende president zal dus een grote stempel drukken op de koers van het land. Maar de volgende president heeft voor veel plannen wel de toestemming van het Congres nodig. Daarom is de samenstelling van het Huis van Afgevaardigden en Senaat ook belangrijk.


Marco van den DoelMarco van den Doel (1980) uit Utrecht is communicatieadviseur. Hij studeerde aan de University of Tennessee en ontwikkelde een liefde voor Amerika. Marco schrijft daarover op Focus on America. Hij was in Grant Park in Chicago in 2008, toen Barack Obama zijn verkiezingsoverwinning vierde, en schreef over die verkiezingen een boek. Zijn doel is alle 50 staten aandoen, de teller staat nu op ongeveer de helft. Favoriete steden: Seattle, Boston, Chicago, San Diego en Washington DC. Marco op Twitter: @focusonamerica

Bekijk reacties (2)
  • Ik vind dit stuk vooral over Donald Trump zeer bevooroordeeld en in veel opzichten onjuist. De schrijver zit duidelijk in het kamp van Hillary Clinton. Helaas voor hem, heeft Donald Trump gewonnen. Er zijn zeer veel Nederlanders met familie in de VSA die hierover heel blij zijn. Wij geloven dat de internationale zakenman Trump met zijn Schotse handelsgeest en New Yorkse aanpak grote verbeteringen in de samenleving van de VSA gaat brengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven