Nu aan het lezen
Street Art in New York
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Street Art in New York

Van simpele ‘tags’ tot enorme, haast professionele ‘pieces’; New York is een waar paradijs voor liefhebbers van street art. Graffiti, simpele krabbels, reclame-uitingen, kunstwerken in opdracht of reverse graffiti (graffiti door middel van het schoonmaken van muren of wegen): overal in de Big Apple kom je het tegen! USA365.nl ging op onderzoek uit en dook in de geschiedenis en hoogtepunten van street art in New York, gevolgd door een heuse tour in de bakermat van de graffiti: de Bronx.  

Street art in New York

De roots

Is street art hetzelfde als graffiti? Een vraag die vaak gesteld wordt en waar niet iedereen direct een antwoord op zal hebben. Street art is breder dan alleen graffiti: het kan ook straatkunst omvatten die via stickers, muurschilderingen posters of zelfs textiel wordt gemaakt, zowel legaal als illegaal. Graffiti zelf bevat dan weer twee hoofdsoorten: simpele tags, een soort krabbel van een handtekening of naam van een graffitispuiter, en pieces: grote, uitgebreide afbeeldingen die vaak door meerdere mensen zijn gemaakt.

streetartnysubway80s
Graffiti op een metro in New York, jaren ’80.

Hoewel gezegd kan worden dat graffiti al eeuwenoud is en de muurschilderingen uit de prehistorie hier ook een vorm van zijn, wordt het begin van het moderne graffiti-tijdperk toch vaak in het New York van de jaren ’70 geplaatst. Hier was het dat nieuwe tags en pieces begonnen te ontstaan die niet alleen meer als doel hadden om territoria af te bakenen, maar vooral ook om andere graffiti artists de loef af te steken en te overtreffen. In deze periode waren het dan ook vooral namen die op metrostellen en in mindere mate muren en gebouwen verschenen. Begin jaren ’80, na een felle campagne van de New Yorkse MTA tegen graffitispuiters, werden ook de muren van sportvelden, bruggen en daken steeds populairder als ondergrond voor graffiti.

Street Art in New York

Onder invloed van diverse bewegingen (de opmars van hiphop, protesten tegen racisme, bendegeweld en vele andere politieke statements) groeide graffiti in de jaren hierna uit tot iets wat het beeld van New York voorgoed zou veranderen. Naast graffiti werden ook andere vormen van street art populair en als steeds meer legaal gezien, denk aan stickers, popart en commerciële muurschilderingen. Daarnaast was graffiti overgewaaid naar grote delen van de wereld en werd New York gezien als voorloper voor steden als Berlijn en Rotterdam, waar vanaf de jaren ’80 graffiti ook erg populair werd en dat nog steeds is.

New York anno 2015: Manhattan, Brooklyn en Banksy

Soho, 2015

Wie vandaag de dag naar New York gaat, kan moeilijk door de stad lopen zonder met street art in aanraking te komen. Overal vind je wel tags en pieces, in schoonheid variërend van super lelijk tot bijzonder mooi. Uiteraard in Manhattan, waar je bijvoorbeeld in en om Soho veel graffiti tegenkomt.

Ook rond de High Line, de tot stadspark omgebouwde metrolijn, zie je overal op de gebouwen rond je tags en grotere kunstwerken. Williamsburg in Brooklyn staat bekend om zijn street art, de hippe wijk waar je behalve goede koffiebarretjes en leuke vintage winkeltjes al slenterend op straat op bijna elke straathoek wel een graffiti piece of ander kunstwerk ziet. Een aanrader voor een lange wandeling, dat zeker!

 

Banksy in New York

De wereldberoemde street art kunstenaar Banksy, een Brit wiens identiteit onbekend is, zorgde in 2013 voor opwinding in New York door een maand in de stad te verblijven en dagelijks een kunstwerk te maken. Niet tot ieders vreugde, want de autoriteiten hadden liever niet dat Banksy hun stad ‘kleurde’. Daarnaast zochten media en kunstliefhebbers naar Banksy, maar gevonden hebben ze hem niet. Eerder zorgde Banksy in de stad al voor hilariteit door enkele van zijn werken en schetsen te laten verkopen op een markt voor enkele dollars per stuk, zonder dat men wist dat het echt van hem was. Kunst die nu tienduizenden dollars op zou leveren!

Street Art Tour in de Bronx

streetartbronxHet is leuk om tijdens je stedentrip New York op eigen initiatief allerlei street art tegen te komen en te fotograferen. Soms weet je waar je moet zijn, soms kom je per toeval een mooi kunstwerk tegen als je ergens een hoek om loopt. Keuze genoeg, zoveel zal inmiddels duidelijk zijn. Maar wist je dat het ook mogelijk is een tour te boeken waarbij je onder begeleiding plekken ontdekt met kunstwerken waar je als toerist niet zo snel zelf zou komen? Wij boekten in juni een tour in de Bronx die ons langs diverse kunstwerken voerde die deel uitmaken van een public arts project: een project dat door middel van street art de leefbaarheid in de wijk wil vergroten en tegelijkertijd jonge, veelbelovende kunstenaars een kans biedt om hun werk legaal te verspreiden.

De Bronx street art tour van Bronx Historical Tours brengt je op plaatsen waar je als toerist niet direct aan denkt, laat staan dat je er bewust naartoe zou gaan. Je verzamelt op Grand Central Station en ontmoet de gids, waarna je met de metro de Bronx in gaat. In ons geval stapten we uit bij metrostation Castle Hill Avenue in de East Bronx, maar doordat de locatie van de kunstwerken regelmatig wijzigt, kan dit nu al weer ergens anders zijn. Hier in de buurt zijn diverse pieces gemaakt door internationale kunstenaars in het kader van het TAG Public Arts Project.

De gids vertelt over de kunstwerken die je al wandelend bezoekt en je ziet direct ook het verschil in kwaliteit met tags en een enkele piece die niet tot het project behoren. Naast informatie over kunst en graffiti krijg je vooral ook veel mee over de geschiedenis en actualiteit van de Bronx, een deel van New York wat toch nog steeds te maken heeft met een negatieve beeldvorming. Het mag gezegd: tijdens deze tour en onze andere bezoeken hebben wij er ons totaal niet onveilig gevoeld!

Doordat we de enige tour waren die dag en de gids ons veel wilde vertellen, kregen we zelfs nog 2 uur extra rondleiding door andere wijken in de Bronx! We kunnen dan ook niet anders dan deze tour aanraden! Volg daarnaast Bronx Tours op Instagram voor de leukste foto’s uit dit deel van New York: hun accountnaam is bronxtours. Bekijk hieronder enkele van de foto’s die wij deze dag namen:

Benieuwd naar nog meer street art? Het Amsterdam Museum presenteert vanaf 18 september tot 24 januari 2016 een expositie over New Yorkse en Amsterdamse graffiti uit de jaren ’70 en ’80.

 

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven