Nu aan het lezen
Sully: mirakel op de Hudson-rivier
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Sully: mirakel op de Hudson-rivier

Gastschrijver

Inmiddels is het al weer zeven jaar geleden, maar 15 januari 2009 is net als de aanslagen op de Twin Towers, een bijzondere dag voor de New Yorkers. De passagiersvlucht US Airways vlucht 1549 maakte die dag een noodlanding op de rivier de Hudson, amper drie minuten na het opstijgen. Het vliegtuig was vertrokken van La Guardia in New York en zou een tussenstop in Charlotte maken op weg naar de eindbestemming, Seattle. Op de vlucht zaten 155 passagiers en door het heldhaftige optreden van gezagvoerder Chesley ‘Sully’ Sullenberger en copiloot Jeffrey Skiles overleefden ze het allemaal. Een catastrofe die gelukkig is voorkomen, nadat de stad in 2001 zo zwaar werd getroffen. Gastschrijfster Marjolein Linstra over deze dag en de bioscoopfilm Sully die nu te zien is. 

Sully: mirakel op de Hudson-rivier

Noodlanding

sully
Het vliegtuig in de Hudson

Net na het opstarten raakte het toestel in problemen door een groep vogels die in beide motoren was gevolgen. Hierdoor waren beide motoren uitgevallen en de enige optie voor Sullenberger was een (nood)landing in de Hudson. Een landing met veel risico. De passagiers en bemanning konden via de vleugels het vliegtuig verlaten en stonden op de vleugels te wachten totdat een aantal veerboten arriveerde om de mensen te helpen. Nadat Sullenberger het vliegtuig tweemaal controleerde op achtergebleven passagiers, stapte hij als laatste uit.

Verfilming Sully (2016)

sully
Filmposter Sully

Na de crash werd Sullenberger ontvangen als held. Reden genoeg voor Clint Eastwood om er een film over te maken. Wie anders dan Tom Hanks kon de rol van Chesley ‘Sully’ Sullenberger het beste vertolken?! Eastwood gebruikte de memoires Highest Duty van Sullenberger om de film Sully te maken. De grote vraag in de film is: kon het vliegtuig niet omkeren voor een landing op La Guardia of Teterboro Airport in New Jersey?

Een lastige klus voor Eastwood om Sully te verfilmen. Het moment in de lucht duurde namelijk maar 208 seconden. Probeer daar maar eens een film van te maken! Toch lukte het hem om er een interessante film van te maken. Na de landing op de Hudson en de beelden van de reddingswerkers, begint in de film de nasleep. Als zou blijken dat Sully een fout had gemaakt, dan zou het voor hem einde carrière betekenen. De leden van het onderzoeksteam zien niets liever dan dat Sully een fout heeft gemaakt, terwijl hij door iedereen in Amerika als een held wordt onthaald.

New York en vliegrampen

sully
Tom Hanks als Sully

Gelukkig dat New York deze keer een ramp bespaard werd. De aanslagen op 11 september 2001 hebben namelijk voor altijd een stempel gedrukt op de stad. Relatief onbekend is eigenlijk dat de wolkenkrabbers van New York al eerder getroffen werden door vliegtuigen. Op 28 juli 1945 boorde een B25 bommenwerper zich in het Empire State Building. Destijds was dit het hoogste gebouw van de wereld. Een jaar later gebeurde hetzelfde bij de Bank of Manhattan, anno 2016 bekend als het Trump-gebouw. Beide torens weerstonden de vliegtuigcrashes.

sully
Chesley Sullenberger werpt de eerste pitch bij de New York Yankees

De oorzaak voor de crash in 1945 was een dichte mist boven de stad. De piloot die van Bedford naar New York vloog, zag door de mist vrijwel niets. Pas nadat de eerste wolkenkrabbers uit de mist opdoken, had hij door hoe laag hij vloog. Hij kon enkele flatgebouwen ontwijken, maar het Empire State Building helaas niet meer. Hij boorde het vliegtuig in de 78e en 79e verdieping van het gebouw. In totaal kwamen 14 mensen om bij de ramp; drie bemanningsleden en 11 mensen die werkten in het Empire State Building. Een jaar later werd de stad alweer getroffen door een vliegramp. Deze keer vloog een C-45 Beechcraft in de Bank of Manhattan Trust. Opnieuw was mist de oorzaak van de ramp. Wonder boven wonder kwamen alleen de vijf bemanningsleden om en geen van de 2000 mensen die in het gebouw aan het werk waren.

Vliegrampen komen wereldwijd voor. Dankzij het heldhaftige optreden van Chesley Sullenberger werd de wereld een vliegramp van formaat bespaard. Ook New York kon deze keer ontsnappen aan een nieuwe ramp. Mocht je benieuwd zijn naar de verfilming van het mirakel op de Hudson, Sully is vanaf heden te zien in de bioscoop.


sullyMarjolein Linstra (1987), werkend in de sportwereld, afgestudeerd als filmwetenschapper, heeft een voorliefde voor Amerika. Op dit moment is ze drie keer in de VS geweest, twee keer in New York en een roadtrip in het westen van de VS. Marjolein: ‘Heerlijk om eens de kerstsfeer te proeven in een land waar alles kan. Een land met zowel prachtige steden als natuur, waar de verschillen op één dag zo groot kunnen zijn.’ Sinds kort heeft ze haar eigen website over reizen en fotografie: Your Travel Guide. Twitter: @emlinstra.

 

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven