Nu aan het lezen
Super Bowl: 10 dingen die je moet weten
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Super Bowl: 10 dingen die je moet weten

In Glendale, Arizona vindt in de nacht van zondag op maandag de Super Bowl plaats. Gastschrijver Tiel van den Heuvel is freelance sportjournalist en hij vertelt je alles over hét sportevenement van Amerika. Zelf was hij erbij in 2014: een belevenis om nooit te vergeten.

Tien dingen die je móet weten over Super Bowl Sunday

10. Het is grootste ééndaagse sportevenement ter wereld

IMG_20140202_175323Vorig jaar keken er alleen al in Amerika 111.5 miljoen mensen naar de Super Bowl. Schatten ze. Wereldwijd gingen de cijfers richting de 170 miljoen. Denken ze. Het lijkt onmogelijk in die schatting rekening te houden met de ongeveer honderd procent van de Amerikanen die vrienden opzoeken om samen naar The Big Show te kijken. Een reclamespotje kost vier miljoen dollar, slijters hebben een maandomzet in een dag en maandag zie je geen hond op straat: Dat is de Super Bowl voor je!

9. Amerikanen zijn sportgek

Vorig jaar was ik een gelukkige sportjournalist die in New York naar de wedstrijd mocht kijken. Het lijkt onmogelijk, maar de Super Bowl nam een deel van de gekte in Manhattan over. Een strook van Broadway en zijstraten ervan veranderden voor een week in een levende stroom football fans. Mensen betaalden voor een ticket à 20 of 25 dollar om met een M&M op de foto te kunnen, binnen honderd meter van een echte speler te komen en zelf een fieldgoal te kicken. Deze mensen kwamen letterlijk uit het hele land, voor de kans om in een gare kroeg rond Times Square de wedstrijd te kunnen kijken. In het stadion waren 80.000 mensen. New York liep over van de fans. En daar zijn er wel ietsje meer voor nodig.

8. De media maken ons gek

DSC_0415Ik werkte die week voor een tijdschrift genaamd ‘USA Sports’, hier in Nederland. Idee was om bij zoveel mogelijk spelers een quote los te trekken, zodat we ons blad er een half jaar mee konden voeden. En daar kreeg ik kansen genoeg voor: de NFL draagt spelers op drie keer een uur lang beschikbaar te zijn voor de meer dan duizend toegestroomde journalisten. De grote jongens krijgen een podium waar soms wel tweehonderd journo’s wachten op een variatie van: ‘Moge het beste team winnen.’ En toch blijven we komen, en blijven we de massa’s voeden waar we goed in zijn: sportverhalen!

7. De sporters zijn niet gek

Al deze gasten zijn sinds hun achttiende getraind om met media om te gaan. Je zult ze nooit betrappen op een al te sappige uitspraak. Eén van de grootste verhalen vorig- en dit jaar komt van Marshawn Lynch, een baas die gewoon besluit niks te zeggen. Lynch vindt het hele mediacircus nep, en op een gekke manier snapt hij het daarmee beter dan 90 procent van de aanwezige media. Mooi detail: Lynch kreeg al voor meer dan een ton aan boetes, omdat hij niet op kwam dagen voor zulke happenings. Daarom beantwoordt hij nu elke vraag met: ‘I’m just here, so I won’t get fined…’

6. De wedstrijd wordt episch

De slachtpartij van vorig jaar (Seattle Seahawks 43, Denver Broncos 8) is een uitzondering. De score lag de tien jaar daarvoor binnen twee touchdowns (normaal gezien zeven punten waard) verschil. In vijf van de laatste zes ontmoetingen lag de marge binnen één score verschil, en bleef de game dus letterlijk tot in de laatste seconden spannend.

5. Aan controverse geen gebrek

DSC_0450Een Super Bowl kan niet clean verlopen, lijkt het wel. De New England Patriots die zondag in de finale staan, zouden in de halve finale expres ballen een beetje leeg hebben laten lopen, wat ze gemakkelijker te gooien- en te vangen maakt. Diezelfde Patriots kregen jaren terug een boete van de league voor het illegaal opnemen van signalen van de tegenstander, om een voordeel in tactiek te behalen. Verder zijn de Seattle Seahawks, tegenstander van de Pats, vooral in het nieuws om gebruik van prestatieverhogende middelen. Dan heb je nog Nipplegate (Janet Jackson die een borst flasht in de halftime show), een stroomstoring die de wedstrijd twee jaar terug vertraagde, de ‘Helmet Catch’, enzovoorts. Genoeg om over te praten, en er is nog geen down gespeeld.

4. Defense wins championships

Mocht je zo verstandig zijn ’s nachts op te blijven voor de show, dan zie je Seattle’s legendarisch goede defense in werking. ‘Defense wins Championships’ is één van de meest luie clichés in de Amerikaanse sportjournalistiek. Vorig jaar bleek hij wel waar: Seattle’s Legion of Boom liet geen spaander heel van de aanvallende finesse van de Denver Broncos. Zondag speelt Seattle, met de geniale Kam Chancellor, Richard Sherman en Earl Thomas, tegen Tom Brady en de Patriots. Brady leidt al jaren één van de beste offenses in de league en verschijnt in inmiddels zijn zesde Super Bowl. Dat is méér dan wie dan ook, maar deze Patriots-fan is angstig: Hij gaat niet zijn vierde ring pakken.

3. De regels leer je wel

Tip: Kijk op de BBC. Die hebben geen reclame (hierover zo meteen meer) en nemen de tijd het spelletje uit te leggen. Binnen een kwart heb je de regels wel door, en hier is vast een voorzet.

Één team schopt de bal naar het andere team. Zij mogen proberen die bal het veld in te rennen, of nemen genoegen met een startpositie op de 25 yard-lijn.

Zodra de aanval start hebben ze vier pogingen om via een pass of run tien yards vooruit te komen. Als ze na drie pogingen de tien niet gehaald hebben, staan ze voor een keuze:

1) Ga voor de vierde down. Lukt het dan nog steeds niet, dan neemt je tegenstander over op de plaats waar je strandt.
2) Schop de bal weg (punt). Een punter schopt de bal vanuit zijn handen vaak wel vijftig yards weg. De tegenstander neemt over, maar moet dus veel meer grond overbruggen.
3) Schop de bal weg (fieldgoal). Als je dichtbij genoeg bent, kun je de bal door de goal schoppen. Dit is drie punten waard. Mis je? Dan neemt je tegenstander meteen over op jouw plek, zoals bij 1.

Haal je met je team de endzone, dan is dat zes punten waard: Touchdown!. Een korte fieldgoal daarna is één punt waard. Een team kan ook in de verdediging scoren: Als een speler een losgeraakte bal opraapt en terugloopt naar de endzone telt dat als een reguliere touchdown. Een speler die een pass onderschept (interception) kan hetzelfde doen.

Natuurlijk mis je nu details, maar je kunt vooruit: Geniet van de harde hits, de slinkse tactieken en het atletisch vermogen.

2. Schijt aan de reclames

super bowlHet spel ligt helemaal niet vaak stil. Dat is de grootste misconceptie van het spelletje. Er is een play clock die teams dwingt binnen een halve minuut weer aan de slag te gaan. Die tijd gebruiken ze deels vaak om tactiek te bespreken, en die tijd biedt ons mooi de kans de herhaling te zien. Voor je het weet zijn we weer onderweg: Er zit flow in die game! Natuurlijk zijn er time outs en de rust duurt ooit een half uur. Maar zodra de football wordt vrij gegeven, geven deze mannen honderd procent. Dat is geen moment saai.

1. Geniet van de overkill

Deze site geeft regelmatig succesvol weer dat alles in Amerika grootser is. Sommige mensen ergeren zich daar aan. Mijn persoonlijke advies: Omarm het. Ik ben ongeveer zo boers als je ze maar tegenkomt, dus de cultuurschok was enorm toen ik vorig jaar op Times Square liep. Zoals de dame in ‘Frozen’ zingt: Let it go! Alles is groots, alles is het beste ooit. Maar dat maakt het niet nep. Geniet er van als mannen van 150 kilo staan te janken voor, tijdens of na de wedstrijd. Huil mee, als Russell Wilson (quarterback van de Seahawks) zijn tweede titel in twee jaar pakt, en God met tranen in zijn ogen dankt. En dames, heren, doe alsjeblieft je hoed af terwijl u geniet van the Star Spangled Banner.

Meer lezen over sport in Amerika?

[button link=”https://usa365.nl/sport-in-amerika/”] Sport in Amerika: onderdompelen in de gekte[/button] [button link=”https://usa365.nl/andres-escobar-vermoord/”] Eigen goal werd Andrés Escobar fataal[/button]  [button link=”https://usa365.nl/arthur-ashe-tennispionier/”] Arthur Ashe: tennispionier[/button]  [button link=”https://usa365.nl/mart-smeets-over-amerika/”] Mart Smeets over Amerika: genieten en gruwelen[/button]  [button link=”https://usa365.nl/earnest-stewart-amerika/”] Earnest Stewart van AZ over zijn land Amerika[/button] [button link=”https://usa365.nl/10-nederlandse-sporthelden-amerika/”] 10 Nederlandse sporthelden in Amerika[/button]  [button link=”https://usa365.nl/indy-500-autorace-jaar/”] Indy 500: de belangrijkste autorace van het jaar[/button]

 


ProfielfotoTielTiel van den Heuvel is een freelance sportjournalist voor USA Sports Magazine, Gridiron.nl en sinds kort voor zijn eigen website: PickSix.nl. Had als enorme fan de entree van een journalist tijdens verschillende grote sportevenementen en schrijft daar af en toe over voor USA365.

@tielvdheuvel

Bekijk reacties (2)
  • Op dit moment ben ik nu Super Bowl 49 aan het kijken. Echt een waanzinnig spektakel met alles erop en eraan. Ik kan het in ieder geval aanraden om eens een keer een NFL game te kijken. Het is echt de moeite waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven