Nu aan het lezen
Het bijzondere verhaal achter de Teddybeer
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Het bijzondere verhaal achter de Teddybeer

Gastschrijver

Wie heeft er als kind nou geen Teddybeer gehad? De echte, nu een collectorsitem en onbetaalbaar, of één van de vele kleurige varianten die je op de kermis kunt winnen: iedereen kent het pluche knuffelbeest wel. Ik heb de mijne nog. Daar hield ik zoveel van dat zijn oren, ogen en de vulling eruit geknuffeld is. Het verhaal achter de beer is voor veel mensen echter niet bekend. Dit artikel gaat over de ontstaansgeschiedenis.

Het bijzondere verhaal achter de Teddybeer

Het bijzondere verhaal achter de TeddybeerTheodore Roosevelt (1858-1919), geboren in New York City en wiens vader Nederlandse familielijnen had, was Amerika’s 26e president en jongste president ooit. De 42-jarige gouverneur van New York werd als president gekozen nadat William McKinley in 1901 werd vermoord. In 1904 werd hij herkozen voor een tweede termijn. Theodore was één van de eerste moderne presidenten die progressief was voor zijn land, tegen corruptie was en de natuur van het land goed wilde beschermen. Je kunt je voorstellen in een land met veel hebzucht en eigen belang, dat niet iedereen blij was met de komst van deze man als president.

Tijdens zijn kinderjaren kampte Theodore, oftewel Teddy, met gezondheidsproblemen zoals astma. Hij verbleef veel thuis en dat gaf hem de gelegenheid om bezig te zijn met zijn liefde voor dieren, natuur en sport. Theodore, die opgroeide in een rijke familie, had eigenlijk een hekel aan zijn bijnaam Teddy (voortgekomen uit Teedi) en niemand uit zijn omgeving noemde hem zo.

Berenjacht

Teddybeer 1 De president was dol op jagen en ging in zijn vrije tijd graag op berenjacht. In 1902 tijdens een meerdaagse jacht was het weer zover en vergezeld door een groep jachtopzieners vertrok de president. Op zoek naar beren. Na dagen lang zoeken en de moeheid die toesloeg, waren er nog steeds geen beren gevonden. De president begon te twijfelen aan de kundigheid van zijn personeel en raakte geïrriteerd. De jachtopzieners die de president vergezelden, voelden zich er steeds ongemakkelijker door en waren bang voor hun positie. Uiteindelijk vond één van de jagers een berenjong en zette het bij de waterkant.

Ze riepen de president en zeiden: kijk meneer de president, daar is uw beer. Maar de president weigerde de beer te schieten. Hij had al snel door wat er zich had afgespeeld en zei: deze weerloze beer is geen eerlijke match voor de sportieve jager.

Teddybeer 3Zoals bij alle belangrijke zaken die de president deed, belandde ook dit verhaal in de krant. Het was eigenlijk een ironisch commentaar op een grensconflict wat toen erg in de belangstelling stond en bij gebrek aan fotomateriaal werd deze situatie geïllustreerd in de vorm van een cartoon (tekening). De beer uit de jacht en in deze cartoon werd vervolgens zo populair dat hij door het volk Teddy genoemd werd en iedere keer als er iets over de president geschreven werd, werd ergens in de begeleidende cartoon het kleine beertje erbij getekend. Handige huisvrouwen gingen de beer maken als knuffel voor kinderen en de president vond het geen probleem als deze beer Teddy werd genoemd. Al snel daarna stortte de handel zich op de Teddybeer en werd het als merknaam door een Duits bedrijf gemaakt (Steiff) en in Amerika geïmporteerd.

Broeinest voor beestjes en bacteriën

Teddybeer 2De Teddybeer had altijd twee harde oogjes (vroeger van glas, of knoop en nu van plastic) en hij werd afhankelijk van de kwaliteit gemaakt van wol (mohair) gevuld met stro, haren van dieren en Spaans mos. Zijn armen en benen konden bewegen en hij leek daarmee meer op de beer uit de cartoon dan een beer in het echt. Je kunt je voorstellen dat ze op den duur erg gingen stinken en een broeinest voor beestjes en bacteriën waren. Vaak kregen kinderen allergische reacties ,maar daar werd de liefde voor de beer niet minder om. Veel Teddyberen uit die tijd zijn er niet meer over. Ze zijn letterlijk van rottigheid uit elkaar gevallen en als er nog antieke exemplaren zijn vertegenwoordigen zij gemakkelijk een waarde van enkele duizenden dollars.

Zoals ieder oud verhaal kent ook deze verschillende varianten. Het berenjong zou geen jong zijn, maar een grote beer die vastgebonden zat, en de jachtopzieners zouden geen personeel zijn maar indianenslaven die het jachtgebied goed kenden. De ijverige huisvrouwen zouden begonnen zijn bij een Russische immigrante die de eerste Teddybeer fabriceerde. Hoe de waarheid ook moge zijn; met de toestemming zijn bijnaam te gebruiken, waar Roosevelt zelf zo’n grondige hekel aan had, had de president nooit kunnen denken dat de Teddybeer een miljoenenindustrie zou worden die vandaag de dag nog steeds actueel is.


HennieHennie Snoeren (1967) is gespecialiseerd verpleegkundige, trainer en coach binnen een ggz-instelling. “Als kind vond ik alles uit Amerika al geweldig, vooral de sprookjessfeer van Disney. Ik ben nu 14 keer in de VS geweest, in alle windstreken. Orlando en de pretparken zijn inmiddels ook mijn specialisme! Florida is misschien niet de mooiste staat, maar wel gegarandeerd fun. Als het even kan staat hier ieder jaar de koffer open met bestemming USA. Meedoen met de massa, of juist plekjes die niet zo bekend zijn, op avontuur!”

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven