Nu aan het lezen
Thanksgiving Day Parade in New York: 10 feitjes!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Thanksgiving Day Parade in New York: 10 feitjes!

Amerika staat morgen weer in het teken van Thanksgiving, het traditionele jaarlijkse feest op de vierde donderdag van november. De dag waarop dank wordt gezegd voor alle goede dingen in het leven. Onze gastschrijver Gonneke Karel viert dat dit jaar in New York City, de plek waar de befaamde Thanksgiving Day Parade plaatsvindt. 10 leuke feitjes over die spectaculaire optocht door de straten van Manhattan! 

Thanksgiving Day Parade in New York: 10 leuke feitjes!

10. Organisatie

De Thanksgiving Day Parade is een optocht door de straten van Manhattan en wordt georganiseerd door het Amerikaanse winkelketen Macy’s. Het is de grootste parade ter wereld.

9. Ontstaan

In de jaren 1920 waren werknemers van Macy’s voornamelijk immigranten. Zij wilden Thanksgiving vieren met een optocht om zo hun dank voor hun nieuwe nationaliteit te vieren. Toen ging het evenement nog gebukt onder de naam; Christmas Parade. In 1924 werd de eerste optocht gehouden, in Newark (New Jersey). Volgens traditie lopen alleen medewerkers van Macy’s, hun directe familie en mensen van vrijwilligersorganisaties mee met de ballonnen, samen zo’n 4.000 mensen.

8. Dieren

Er werden dieren geleend van Central Park Zoo om mee te lopen in de parade naast de werknemers van Macy’s, die gekleed gingen in vrolijke kostuums. In 1927 werden de levende dieren vervangen door dierenballonnen.

SpongeBob SquarePants steelt de show tijdens de Thanksgiving Day Parade in 2011. Fotograaf: Scott Cornell / Shutterstock.com.

7. Ballonnen

Tot 1984 werden de ballonen ontworpen door Tony Sarg, een beroemde poppenspeler en ontwerper bij Macy’s. Nu door Raven Aerostar. Het eerste jaar werden de ballonnen gevuld met lucht en omhoog gehouden met stokken. Daarna werd dit helium. Afhankelijk van de omvang, zijn er per ballon dertig tot honderd ballondragers nodig. Felix de Cat was in 1931 de eerste bekende karakterballon. Gevolgd door Mickey Mouse in 1934. In 1942 tot en met 1944 was er geen parade vanwege de Tweede Wereldoorlog.

De ballonnen werden gedoneerd aan het leger om reddingsvesten en boten van te maken.

6. Balloon Inflation

De ballonnen worden op de dag voor de parade opgeblazen nabij het American Museum of Natural History. De opgeblazen ballonnen worden hier verankerd voor de nacht. Wil je ze alvast bewonderen? De ingang van de wachtrij is op 79th street.

5. Artiesten

Naast de ballonnen zijn er ook veel bekende artiesten die op de praalwagens optreden. Bekende namen die mee hebben gedaan zijn onder andere Rick Ashley, Dolly Parton en Miley Cyrus. Hun muziek wordt aangevuld door drumbands en cheerleaders.

4. Route

De start is altijd om 09:00 uur vanaf West Side Central Park. De beste plek om de parade te zien is tussen 60th en 75th street. De televisiezenders die de parade live uitzenden, staan opgesteld tussen 34th en 38th street, dus hier kun je beter niet komen. Via 6th gaat de parade naar Herald Square om te eindigen bij warenhuis Macy’s.

Thanksgiving Day Parade
Thanksgiving Day Parade in 2016. Fotograaf: a katz / Shutterstock.com.

3. Miracle on 34th Street

Warenhuis Macy’s zetelt aan de hoek van Herald Square met 34th street. De parade werd beroemd door een filmklassieker uit 1947: Miracle on 34th Street. Hierin zie je beelden van de parade van 1946.

2. Radio en TV

De parade was van 1932 tot 1951 te horen op de radio. In 1948 werd de parade voor het eerst live uitgezonden op tv. De tv-uitzendingen worden gesponsord door Macy’s. Langs de route staan zo’n 3 miljoen mensen, maar via de tv kijken er nog eens 50 miljoen mensen.

1. Santa Claus

Al sinds de eerste optocht is de laatste praalwagen voor de kerstman. Santa Claus wordt binnengehaald bij Macy’s als start van het kerstseizoen. Alleen bij de eerste parade werd de Jolly Old Elf gekroond op het balkon van Macy’s als ‘King of the Kiddies’. Daarna werd dit de kerstman. Macy’s heeft een eigen kerstwereld: Santaland, die opengaat de dag na Thanksgiving, beter bekend als Black Friday, de mega-uitverkoop van Amerika.

Coverfoto: gary718 / Shutterstock.com.  


motorroutesGonneke Karel (1980) reist veel en graag en houdt vooral van Amerika. Minstens één keer per jaar wordt de koffer van zolder gehaald voor The States. Hierbij neemt ze altijd haar man Emiel mee, maar geregeld sluiten ook familie of vrienden aan. The ultimate goal: alle staten zien en bekijken wat toeristen normaal niet zien. Uitdagingen opzoeken, minder bekende of juist gekke of hele bijzondere plekken met de trein, camper, watervliegtuig, boot of op de motor. Niets is te gek! Over deze plekken schrijft ze hier op USA365.nl.

Bekijk reacties (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven