Nu aan het lezen
Thanksgiving; de Amerikaanse traditie
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Thanksgiving; de Amerikaanse traditie

Als je dit artikel leest, is het waarschijnlijk de laatste donderdag van november en dan vieren ze in Amerika traditioneel Thanksgiving Day. Maar wat weten we eigenlijk in Nederland en België over, deze voor Amerikanen, bijzondere dag? Dat er kalkoen wordt gegeten, is een absoluut feit, want 91 procent van de Amerikanen eet vandaag kalkoen. Niet voor niets wordt Thanksgiving ook wel Turkey Day genoemd. En dat families bij elkaar komen, is een ander feit waar niemand omheen kan. Desnoods leggen ze er duizenden kilometers voor af. Maar er is meer.

Thanksgiving; een Amerikaanse traditie ontstaat

Het verhaal van Thanksgiving is het verhaal van het schip de Mayflower dat op 6 september 1620 vertrok vanuit het Britse Plymouth naar Amerika. Liefst 102 Engelse en Nederlandse kolonisten wilden op dit continent een nieuw leven opbouwen. In hun thuisland was het niet gebruikelijk dat ze hun eigen religie konden belijden. De reis was zwaar, een groot deel van de opvarenden kwam om het leven. Pas in maart 1621 arriveerden ze in Plymouth, in de staat Massachusetts, waar ze direct na aankomst de Plymouth Kolonie in het leven riepen.

Plymouth

Kolonisten en indianen vieren ThanksgivingIn Plymouth was het niet makkelijk te overleven. Door het slechte weer mislukte de oogst. Met behulp van indianen van de Wamponoag-stam – die ook in dat gebieden woonden – kwamen de kolonisten deze moeilijke tijd door. De indianen leerden ze te overleven en deelden hun kennis hoe ze vissen moesten vangen, maïs moesten verbouwen en welke planten eetbaar waren. Met dank aan hun hulp en het goede weer slaagde de oogst van november 1621. De kolonisten sloten een verbond met de indianen en nodigden ze uit om te vieren dat de oogst was gelukt en God te bedanken voor wat hij dat jaar had gegeven. Zo kwam Thanksgiving tot stand, maar het duurde nog ruim twee eeuwen, voordat Thanksgiving Day een feestdag werd.

Sarah Josepha Hale

Sarah Josepha Hale drong bij president Lincoln aan op ThanksgivingDaar was Sarah Josepha Hale in de negentiende eeuw verantwoordelijk voor. Ruim twintig jaar voerde de schrijfster campagne. Vijf presidenten viel ze er mee lastig, totdat Abraham Lincoln – door historici gezien als de beste president van Amerika – de knoop doorhakte. Volgens Hale was Thanksgiving een goed middel om de eenheid in het land te benadrukken. Na het nodige denkwerk besloot Lincoln op 3 oktober 1863 – midden in de Amerikaanse Burgeroorlog – de laatste donderdag van november uit te roepen tot een ‘national day of Thanksgiving’. Tot op dat moment waren alleen Independence Day en de geboortedag van George Washington een officiële feestdag in de Verenigde Staten.

Great Depression

In al die jaren was er één president die de traditionele datum wilde veranderen. De reden: de economie moest vanwege de ‘Great Depression’ een boost krijgen. Daarom besloot Franklin Roosevelt in 1939, 1940 en 1941 Thanksgiving op de derde donderdag van november te zetten. Daardoor hadden zijn landgenoten langer de tijd om kerstinkopen te doen, een traditie die de Amerikanen tot op de dag van vandaag volhouden. Tussen Thanksgiving en Kerst draait de Amerikaanse economie doorgaans op volle toeren. Maar het besluit van Roosevelt kon op weinig bijval rekenen. Slechts de helft van de staten ging met de president mee. In 1942 besloot het Congres om Thanksgiving definitief op de vierde donderdag van november te zetten.

Gratie voor kalkoen

President Truman pardonneert een kalkoenEen ander bijzonder feit is dat sinds president Harry Truman (1945-1952) er elk jaar gratie aan een levende kalkoen wordt verleend. Dat gebeurt elk jaar met een officiële ceremonie bij het Witte Huis in Washington DC. Het is een luchtige manier om Thanksgiving elk jaar weer onder de aandacht te brengen. De traditie om kalkoen te eten komt voort uit het gegeven dat in de begindagen van Thanksgiving kalkoen fris, betaalbaar en makkelijk te serveren is voor grote groepen. Bij feesten zoals Thanksgiving geven de Amerikanen de voorkeur aan gevogelte, simpelweg omdat die beesten kunnen worden geslacht zonder dat dit een enorme, economische opoffering is. Naast kalkoen is er ook veel ruimte voor bijgerechten. Te denken valt aan cranberry’s (veenbessen), sweet potatoes (zoete aardappelen), green beans (sperziebonen). Als nagerecht zijn pecannotentaart en pompoentaart populair.

Black Friday

Bij Thanksgiving draait ook om lekker etenNa het Thanksgiving Dinner en een goede nachtrust staat de vrijdag altijd in het teken van de eerste kerstinkopen. Dat doen Amerikanen zo massaal dat deze ook wel bekend staat als Black Friday. Winkeliers die het traditioneel een heel jaar moeilijk hebben, schrijven door deze dag vaak zwarte cijfers. Als u ooit met Thanksgiving in Amerika bent en een dag later een shopping mall bezoekt, sterkte met het zoeken naar een parkeerplaats.

Presidentieel bezoek

Het gebeurd regelmatig dat de President van de Verenigde Staten op Thanksgiving Day een geheim bezoek brengt aan z’n militaire troepen in oorlogsgebied. Tijdens Thanksgiving Day in 2003 bezocht President George W. Bush de troepen in Irak. Ook President Obama bezocht Irak tijdens een geheim bezoek. President Trump bezocht Afghanistan in 2019.

 


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven