Nu aan het lezen
The Bronx: stadsdeel NYC van ghetto tot hotspot
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

The Bronx: stadsdeel NYC van ghetto tot hotspot

Het stadsdeel The Bronx stond decennia lang bekend als het beruchtste stuk van New York City. Nog steeds gaat deze borough gebukt onder de reputatie, maar de laatste jaren is het gebied sterk in opkomst. Wij bezochten het al meerdere keren en kunnen niet anders zeggen, de Bronx gaat New York’s nieuwe hotspot worden! Lees snel verder voor gave tips!

The Bronx: stadsdeel New York City van ghetto tot hotspot

Met zijn ruim 1.4 miljoen inwoners is de Bronx, genaamd naar de Zweedse kolonist Jonas Bronck, naast één van de vijf stadsdelen van New York City ook een stad op zich. Een stad met een bedenkelijke reputatie, die vooral in de decennia na de Tweede Wereldoorlog werd opgebouwd. Veel migranten vestigden zich hier, eerst Europeanen zoals Ieren en Italianen, daarna ook veel migranten uit de Caribische landen en Afrika. Zoals wel vaker gebeurde in de Amerikaanse geschiedenis, ging de massale toestroom van migranten gepaard met een achteruitgang van de leefbaarheid.

Naast de Bronx kende bijvoorbeeld ook de voorstad van Los Angeles, Compton veel problemen met migratie die tot een slechte reputatie leidden.

bronx
Straatbeeld Bronx jaren ’80

Tussen 1900 en 1930 kwamen al meer dan een miljoen mensen in de Bronx wonen. De Tweede Wereldoorlog zorgde voor een pauze in de toestroom, maar hierna ging de leefbaarheid van het stadsdeel alleen maar verder achteruit. Rijke(re) inwoners verhuisden vanaf de jaren zestig naar het zuidwesten van het stadsdeel, waardoor de rest van de wijken vooral door arme, vaak nieuwe inwoners werd bewoond. De armoede steeg en criminaliteit werd een groot probleem. Bendegeweld was aan de orde van de dag. Ook de kwaliteit van huizen daalde snel. Leegstand en veel opzettelijk aangestoken branden zorgden ervoor dat de Bronx een zeer slechte reputatie kreeg.

Het is deze reputatie die veel mensen nog altijd als hedendaags zien. Ten onrechte, want een groot deel van de Bronx is al jaren sterk in opkomst! Initiatieven van overheid en bewoners hebben veel wijken nieuwe, betaalbare huizen gebracht. Leegstand en verval werden aangepakt, waardoor de buurten langzaam transformeerden tot doorsnee Amerikaanse woonwijken. Alleen de reputatie van de Bronx, ook verheerlijkt in veel films en muziek, blijkt nog steeds hardnekkig.

Wat te doen in de Bronx? 

bronx
Modern straatbeeld

De beste manier om te bepalen of de Bronx nog gevaarlijk is, is door er natuurlijk zelf heen te gaan. Het Yankees Stadium ligt ook in de Bronx en heb je wellicht al eens bezocht. Het ligt helemaal aan het begin van het stadsdeel als je de metro vanaf Manhattan neemt, dus dat telt eigenlijk niet mee. Ook de rest van de Bronx bereik je het beste per metro. Er gaan verschillende lijnen vanuit Manhattan, de metro rijdt er grotendeels bovengronds, over een hooggelegen rails. Daarmee heb je direct een mooi uitzicht over de verschillende wijken. Een bezoek aan dit stadsdeel is meer dan de moeite waard wanneer je een stedentrip naar New York maakt. Wij geven enkele tips:

#1 – De Bronx Zoo

De grootste dierentuin van heel Amerika! Ruim honderd hectare aan prachtige dieren en natuur. Leuk weetje: de voorouders van de bizons uit deze Zoo zijn begin twintigste eeuw uitgezet op de prairies in het midwesten, waar ze met uitsterven werden bedreigd. Met succes, bizons kun je op je roadtrip door Amerika zeker nog tegenkomen! Met de metro en/of bus is de Bronx Zoo goed bereikbaar.

bronx
Een deel van de Bronx Zoo vanuit de lucht gezien

#2 – Begeleide wandeltours: van geschiedenis tot street art

Altijd de beste manier om de sfeer in een stad op te snuiven! Er zijn diverse leuke wandeltours te volgen in de Bronx, bijvoorbeeld via Bronx Historical Tours. Zelf deden we via die organisatie de Street Art Tour, waarbij je met een gids die in de wijk woont langs prachtige murals van graffitikunstenaars loopt. In kleine groepen, dus alle tijd om goed rond te kijken en veel details op te snuiven van de omgeving. Een aanrader! Er zijn ook tours langs de historische plekken in de Bronx, waarbij je nog wat van het verleden meekrijgt. Onder andere het koloniale tijdperk en plaatsen uit de Amerikaanse Revolutie worden bezocht.

Meer weten over onze Street Art Tour in de Bronx? Lees ons verhaal Street Art in New York!

bronx
Street art nabij Westchester Avenue in de Bronx

#3 -Woodlawn Cemetery

Inderdaad, een kerkhof. Een zeer indrukwekkende plek van 160 hectare, met tal van prachtige (en enorme) graven. Onder andere jazzgrootheden Duke Ellington en Miles Davis liggen er begraven, net als schrijver Herman Melville en kranteneigenaar Joseph Pulitzer, waar de bekende prijs naar vernoemd is. Ook de nodige bekende figuren uit de Amerikaanse Burgeroorlog en zelfs nog afstammelingen van Nederlandse kolonisten. Een bezoek aan Woodlawn is een garantie voor een stevige wandeling langs veel groen, prachtige graven, bouwwerken en geschiedenis.

bronx
Een van de vele standbeelden en bouwwerken op Woodlawn

#4 – City Island

Vaak vergeten, maar de Bronx heeft ook een kustlijn! Dit piepkleine eilandje in het oosten van het stadsdeel staat vol restaurantjes, jachthavens en geeft je het gevoel dat je de drukke stad helemaal bent ontvlucht. City Island is te bereiken per auto of bus, via een brug vanaf het vasteland. Of per boot natuurlijk, mocht je die ter beschikking hebben!

bronx
City Island. Foto: Aaron Zebrook, NY Times.

#5 – Van Cortlandt Park en House

Vond je Central Park indrukwekkend? Dit park is groter! Overigens ligt het grootste park van New York City ook in the Bronx, Pelham Bay Park van ruim 1100 hectare. Het Van Cortlandt Park bevat het Van Cortlandt House (en tevens museum) uit 1748, wat het oudste gebouw in de Bronx is. De Van Cortlandt-familie was een rijke handelsfamilie, waarvan de roots teruggaan naar Nederland! Het huis werd door Frederick gebouwd, wiens vader Jacobus in 1658 in Nieuw-Amsterdam werd geboren. In het park zelf vind je nog een enorme golfcourse, een zwembad en tal van wandelpaden, dus als je Central Park even beu bent, ga hier naartoe!

bronx
Van Cortlandt House en museum, in het park.

Ervaar het zelf

bronx
Fotograferen in de Bronx

Bovenstaande tips zijn slechts enkele aanraders, er komen meer en meer hotspots in de hele Bronx. Als je er door de straten loopt, proef je nog de rauwe sfeer van het New York van weleer, die je in Manhattan op veel plaatsen niet meer tegenkomt. De bovengrondse metro, de afwisseling van ietwat vervallen gebouwen vol met street art, volledig nieuwe wijken, enorme parken en dan weer een honderden jaren oud kerkje tegenkomen,  het is allemaal bijzonder! De mix van culturen zorgt voor vele leuke eet- en koffietentjes, voor elk wat wils. We kunnen niet anders zeggen, bezoek de Bronx!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven