Nu aan het lezen
Het Los Angeles van The Doors
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Het Los Angeles van The Doors

Muziekliefhebbers die de VS bezoeken, komen overal in het land langs plaatsen waar de rock & roll-geschiedenis nog voor het oprapen ligt. In de stad Los Angeles is bijvoorbeeld de historie van één van de meest geruchtmakende Amerikaanse rockbands nog tastbaar: The Doors. USA365.nl neemt je mee naar de stad waar Jim Morrison en zijn band vanaf halverwege de jaren zestig hun stempel drukten op de muziekgeschiedenis.

Venice Beach

Het Los Angeles van The Doors: Venice BeachWie in Los Angeles naar Venice Beach gaat, kan ze bijna niet missen: nagenoeg alle winkels en kramen die t-shirts, mokken en andere souvenirs verkopen, hebben wel items waarop Jim Morrison staat afgedrukt. De leadzanger van The Doors is een icoon geworden voor vele generaties na hem en de muziek van The Doors is nog steeds ongekend populair. Wat niet iedereen weet, is dat Venice Beach ook de plek is waar de band The Doors ontstond. Morrison kwam in 1965 op het strand van Venice Beach toevallig Ray Manzarek tegen, een oud- studiegenoot van hem aan de filmacademie van UCLA. Het gesprek belandde op het onderwerp muziek en al snel werden ideeën uitgewisseld en een band begonnen. Manzarek had een (surf)huis in Venice Beach (op de hoek van Speedway en Northstar Street) met uitzicht op het strand en hier werd de repetitieruimte van de nieuwe band gevestigd.

Samen met gitarist Robby Krieger en drummer John Densmore oefende de band op songs, die voornamelijk geschreven werden door toetsenist Manzarek en waarvoor Morrison de meeste teksten schreef. Tijdens een pauze van één van die repetities bleef Manzarek achter en worstelde hij nog even door met een nummer waarvan de melodie nog niet goed de tekst ondersteunde. Toen de andere bandleden terugkwamen van een strandwandeling, had hij de melodie van Light my Fire bedacht, nog steeds één van de meest legendarische rocknummers aller tijden.

Ook andere nummers die de band maakte, hebben een relatie met Venice Beach. Zo raakte Morrison voor People are Strange en het tweede album ‘Strange Days’ geïnspireerd door de vele kleurrijke types die aan de boulevard en in de straten van Venice Beach rondhingen. Sindsdien is veel veranderd, maar wie er vandaag de dag rondloopt, kan goed begrijpen wat Morrison destijds geïnspireerd heeft; nog steeds is Venice een gezellige smeltkroes van culturen.

De mural van Jim Morrison aan Speedway

De belangrijkste Doors-locatie anno 2015 in Venice is het gebouw aan Speedway 1811 ter hoogte van 18th street, met een enorme mural van Jim Morrison erop. Deze is door kunstenaar Rip Cronk in 1991 gemaakt en 2012 door hem volledig gerenoveerd. Een mooi eerbetoon aan een man die vanuit Venice Beach de rest van de wereld zou veroveren. Het is tevens één van de eerste opvallende dingen die je ziet als je Venice Beach bezoekt en begint bij de basketbalvelden ter hoogte van (ongeveer) 18th street.

Een stukje verder, bij Speedway/Westminster Avenue, zijn op nummer 14 de Morrison Apartments gevestigd. Niet vreemd, want Morrison verbleef in de zomer van 1965 op het dak van dit gebouw. Hij wisselde in die tijd regelmatig van verblijfplaats en logeerde vaak bij vrienden of bekenden. Zo ook hier, waar hij bij Dennis Jacob op het dak een onderkomen vond, wat in het warme LA goed te doen was (en wellicht nog steeds is). Op dit dak kreeg hij ’s nachts bij het zien van de sterrenhemel en zo vlakbij het water inspiratie voor onder andere het nummer Moonlight Drive, dat al in 1965 werd geschreven, maar pas later op een album werd uitgebracht.

The Whisky

The DoorsAl snel kregen The Doors in LA enige bekendheid onder voornamelijk een ‘hip’ publiek. De grote doorbraak ontbrak in 1965 en ’66 echter nog en de band wilde maar wat graag spelen in de rock & roll tent The Whisky-A-Go Go op 8901 Sunset Boulevard in Hollywood, in het gedeelte beter bekend als de Sunset Strip. In die tijd waren de bands Love en Buffalo Springfield daar de grote namen in het milieu rondom de in 1964 opgerichte club. The Doors zelf speelden in 1966 als huisband in de club London Fog. Columbia Records toonde interesse, maar werd nooit concreet om de band een platencontract aan te bieden.

The Whisky aan de Sunset Strip anno 2015 Plaquette The Whisky in 1966

Vanaf mei 1966 kreeg de band de kans om enkele maanden op te treden in The Whisky, als voorprogramma van Captain Beefheart en Buffalo Springfield. Tijdens deze periode speelden The Doors onder andere nog even samen met Van Morrison, die in juni dat jaar met zijn band Them de Whisky aandeed. The Doors kwamen in aanraking met een omgeving waar mensen als Ry Cooder, John Sebastian, Brian Jones, Andy Warhol, Lou Reed en de Velvet Underground graag geziene gasten waren, iets wat met name Jim Morrison in een spiraal van drugsgebruik en feesten deed belanden.

Jim Morrison en zijn talloze romances

In de zomer van ’66 was Morrison al een begrip in dit milieu, die met zijn extravagante gedrag en dito liefdesleven (hij had talloze romances in die periode, naast een min of meer vaste relatie met Pamela Courson) de aandacht op zich vestigde. Toch werden ook zijn optredens op het podium steeds beter en uiteindelijk werd het vele optreden van de band beloond.

The Doors bij Venice Beach
Still uit documentaire When You’re Strange

Na een optreden in The Whisky in augustus ’66 besloot platenbaas Jac Holzman van Elektra Records de band een contract aan te bieden en bracht de band in contact met producer Paul Rotschild. Hij zou uiteindelijk vijf van de zes studioalbums van de band produceren. Hun periode in The Whisky betekende de definitieve, landelijke doorbraak voor The Doors en in 1967 kwam het debuutalbum The Doors uit, met hierop o.a. de nummers Light my Fire en The End. The Band from Venice, zoals ze zichzelf in die tijd nog wel eens noemden, was Venice ontgroeid.

The Whisky is anno 2015 nog altijd een rock & roll-club aan Sunset Strip en een waar bedevaartsoord voor muziekliefhebbers geworden. Wie de kans krijgt, moet er zeker eens een optreden bezoeken, al was het maar om de sfeer te proeven. Zelf kreeg ik helaas (nog) niet die kans, maar omdat de deur open stond toen ik er op een bloedhete middag in september 2013 belandde, kon ik toch even snel binnen kijken, voordat overenthousiast personeel mij en enkele andere rock & roll-pelgrims weer de deur uitzette.

Overige locaties in LA

Het zou hier te ver gaan om een complete geschiedenis te schrijven van de band die uiteindelijk wereldwijd bekendheid zou krijgen en na de dood van Jim Morrison (in Parijs in 1971) zelfs legendarisch werd toen de muziek, vooral ook door de film Apocalypse Now waarin het nummer The End werd gebruikt, door nieuwe generaties werd ontdekt. Nog veel meer locaties in LA zijn te bezoeken die ‘iets’ met het verleden van de Doors of Jim Morrison te maken hebben. Enkele zijn de moeite waard om hier nog even te noemen.

Zo is er Laurel Canyon, een lange boulevard waar in de jaren zestig en zeventig diverse rocksterren woonden. Ook Morrison woonde er tijdelijk met zijn vriendin, ter hoogte van 2108 Laurel Canyon Blvd. Lees voor je vertrekt zeker even het boek Laurel Canyon – the inside story of rock & roll’s legendary neighbourhood van Michael Walker om zo de sfeer te proeven die deze commune destijds had.

Ook de Hollywood Bowl mag niet op je lijstje ontbreken. Dit amfitheater in Hollywood is nog steeds een gewilde locatie voor concerten van grote artiesten. The Doors gaven hier in 1968 een concert, dat volledig op film werd vastgelegd en tegenwoordig als DVD verkrijgbaar is: The Doors: Live at the Hollywood Bowl.

Hard Rock Cafe

Op 1246 South Hope Street, in de buurt van Downtown LA, was destijds het Morrison Hotel gevestigd (het bestaat allang niet meer). Toen de band in 1969 promotiefoto’s wilde maken voor het nieuwe album, dat gepland stond voor 1970, wilde men dit doen in dit hotel. De eigenaar weigerde, maar de foto van de band achter het raam van het Morrison hotel is alsnog gemaakt toen de beste man even werd afgeleid. Vervolgens werd het album zelfs ook nog Morrison Hotel genoemd! Een leuk weetje: op de achterkant van de albumhoes stond een foto van een Hard Rock Cafe ergens in LA, waar later de wereldberoemde keten van Hard Rock Cafe’s naar is genoemd, omdat men dit op de albumhoes van The Doors had zien staan!

Naast de al eerder genoemde locaties bij Venice Beach is het hele Oceanfront, de boulevard van Venice naar de Santa Monica pier, eigenlijk een must see. Niet alleen vanwege het strand en de oceaan, maar ook omdat de band hier destijds bijvoorbeeld diverse promotiefoto’s maakte en in de straten net achter de boulevard op diverse adressen verbleven. Je loopt er vermoedelijk toch rond als je LA bezoekt, dus neem zeker de tijd als je dit stukje muziekgeschiedenis wil achterhalen!

Motel

Een laatste plek om hier te noemen is het Alta Cienega Motel aan 1005 North La Cienega Blvd. Een motel waar Jim Morrison zelf zijn voornaamste ‘thuis’ had, eind jaren zestig. Het ligt in Hollywood, dichtbij The Whisky, Santa Monica Boulevard en de Sunset Strip. Nog steeds heeft het motel een Jim Morrison Room, waarvan wordt beweerd dat het destijds zijn favoriete kamer was. Hoe dan ook, een aanrader als je naar LA gaat!

Tot slot nog een persoonlijke tip: Doors-fans die Los Angeles binnenrijden per auto doen er goed aan om het nummer LA Woman lekker hard uit de speakers te laten knallen! Niets is wat mij betreft beter dan de muziek van toen, wanneer je LA bezoekt!

Meer informatie over The Doors?

Website: www.rayandrobby.com
Jim Morrison. Life, Death, Legend – Stephen Davis (biografie, juni 2005)
The Doors – The Doors with Ben Fong-Torres (fotoboek, 2006)


Kenny de Vilder (1984) studeerde geschiedenis en informatiemanagement en werkt als nieuwe media-adviseur in de culturele sector. Hij is enorm geïnteresseerd in vele aspecten van de Verenigde Staten: van sport tot muziek, van geschiedenis tot landschap. Hij bezocht het land voor meerdere weken in 2011 en 2013 en is van plan het daar zeker niet bij te laten. Een NBA-wedstrijd bezoeken staat hoog op zijn bucketlist.

@kdevilder

Bekijk reacties (2)
  • Geweldig artikel. Ik heb het ook allemaal gezien samen met mijn man. Ik mis alleen: Barneys Beanery! Ten eerste geweldige tent om lekker eten (dat deden Jim en de band daar ook) Locatie geweest in de filmen op de bar het plaatje waar Jim dacht dat het toilet was. Zeker de moeite waard even langs te gaan vlakbij Hotelkamer waar Jim woonde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven