Nu aan het lezen
Incredible Dr. Pol: Hollandse dierenarts in Amerika
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Incredible Dr. Pol: Hollandse dierenarts in Amerika

Gastschrijver

Wie is toch die Incredible Dr. Pol uit de gelijknamige televisieserie? Weinigen weten dat het gaat om Jan Pol, een Nederlandse dierenarts van 72 jaar die in Michigan woont en werkt! In het dagelijks leven wordt hij gevolgd door de camera’s voor zijn realityserie die niet alleen in Amerika een succes is, maar ook in Nederland, waar hij te zien is op National Geographic Channel. Hoogste tijd voor een kennismaking!

The Incredible Dr. Pol: Nederlandse dierenarts in Michigan

Drentse dierenliefhebber

Jan Pol word geboren in 1942 op het Drentse platteland waar hij zijn eerste jaren doorbracht. Hij groeide op in Wateren in een gezin met twee broers en drie zussen. Zijn ouders hadden een eigen melkveebedrijf. Altijd al had hij een fascinatie voor dieren en het was dan ook een logisch gevolg dat hij Diergeneeskunde ging studeren. Tijdens zijn studietijd besluit hij naar Amerika te gaan en daar verblijft hij in een gastgezin, waar hij Diane leert kennen. In 1967 besluiten de twee te trouwen en kort daarna emigreert Dr. Pol naar Michigan.

Na een aantal jaar verhuist hij naar Weidman, Michigan, waar hij zijn eigen praktijk opent. Diane en Jan adopteren drie kinderen. Dochter Kathy en zoon Charles wonen vanaf hun geboorte al bij de familie Pol en hun andere dochter Diane wordt op haar achttiende geadopteerd wanneer zij al tien jaar doorbrengt bij het gezin. Alle drie de kinderen hebben in hun tienerjaren ook geholpen in de praktijk van vader Jan.

The Incredible Dr. Pol: Jan en Diane.
The Incredible Dr. Pol: Jan en Diane.

TV-serie: The Incredible Dr. Pol

The Incredible Dr. Pol
The Incredible Dr. Pol

Het idee voor een tv-serie begint in 2011 door een idee van zoon Charles. Hij werkte destijds bij Nickelodeon in Los Angeles en probeerde tv-formats te verkopen. Alleen was Charles daar nog niet echt succesvol mee. Uiteindelijk kwam hij op het idee om over zijn vader een realityserie te maken. Hij volgde Dr. Pol 27 uur en maakte uiteindelijk een filmpje van vier minuten.  Het was een interessante testcase om een realityserie van te maken: een dierenarts met een grote boerderij en dito klantenbestand die op zijn oude dag nog zes dagen in de week vierentwintig uur per dag zichzelf inzet voor dieren. Tel daarbij de Nederlandse nuchterheid van Dr. Pol op en je hebt een serie waarbij een dierenarts tot het uiterste gaat voor de dieren: The Incredible Dr. Pol.

The incredible Dr. Pol: Nederlandse dierenarts in MichiganDe manier van werken van Dr. Pol kan gezien worden als redelijk ouderwets. Hij kijkt, voelt, ruikt en luistert naar de gezondheid van een dier. Moderne apparaten worden zoveel mogelijk vermeden. Hij opereert niet altijd in steriele kleding. Dit leverde hem ook een aantal klachten op van jongere dierenartsen. Pol besteedt liever zijn aandacht aan de patiënten in plaats van zich druk te maken om de kritiek. Het is zijn wens om de behandelingen voor iedereen betaalbaar te laten zijn.

Het is mooi om te zien dat de gehele familie Pol samenwerkt in de praktijk. Zoon Charles gaat mee op bezoek bij de veebedrijven en Jan’s vrouw Diane handelt de administratieve zaken af op de praktijk. Ook een van de dochters helpt mee op de administratie. De kijker krijgt in de serie de liefdevolle sfeer tussen personeel en klanten te zien. Vooral de directheid van Dr. Pol is geliefd bij zijn klanten. Hij zal mensen nooit een dure behandeling opdringen wanneer het niet zeker is dat deze zal gaan werken. Van The Incredible Dr. Pol zijn inmiddels meer dan tien seizoenen gemaakt.

Toen Dr. Pol begon met zijn praktijk was hij vooral gericht op het behandelen van vee. Later kwamen daar steeds meer dieren bij, vooral het aantal huisdieren nam enorm toe. Hij behandelt ook dieren die andere artsen vaak weigeren zoals gekko’s, kippen en slangen. De praktijk loopt steeds beter en vaak heeft Dr. Pol in de serie hulp van Dr. Brenda en Dr. Emily.

Jan en Charles aan het werk
Jan en Charles aan het werk

Boek en feitjes over Dr. Pol

incredible dr. polNa een succesvolle televisieserie kon een boek over de geboren Nederlander natuurlijk niet uitblijven. Tijdens een promotieweek in Nederland bleek hoe populair Dr. Pol is in zijn geboorteland. Hij bezocht samen met familie zijn geboortegrond en daarbij kon voor de geboren Drent een bezoek aan de dierentuin en het openluchtmuseum Ellert en Brammert niet ontbreken. Het boek, dat inmiddels al te koop is in Nederland, gaat over zijn belevenissen als dierenarts in de Verenigde Staten. Het kan gezien worden als een autobiografie van Dr. Pol.

Voordat je de serie gaat kijken of het boek leest, wist je dit al over The Incredible Dr.Pol?

 1. Het klantenbestand van Dr. Pol ligt rond de 22.000 dieren.
 2. Het duurt ongeveer een week om één aflevering op te nemen.
 3. Ondanks zijn leeftijd, denkt Jan Pol nog niet aan stoppen. Zolang je van je hobby je werk maakt, kun je eeuwig doorgaan, is zijn motto.
 4. Hij spreekt vloeiend Engels, Nederlands, Frans en Duits.
 5. Hij is kleurenblind.
 6. Jan en Diane zijn al 53 jaar getrouwd.
 7. Drie van de vier jongens in Dr. Pol’s familie heten Jan.
 8. Hij heeft geen heimwee naar Nederland. Na zijn werkzaamheden als dierenarts blijft hij in de VS.
 9. De kliniek van Dr. Pol (Pol Veterinary Services) is sinds 1981 geopend en heeft veel verschillende  gehad.
 10. Er is geen script voor de tv-serie en er wordt dan ook nooit iets uit de serie geknipt, met uitzondering van privézaken die per ongeluk gefilmd worden.

The Incredible Dr. Pol wordt op verschillende tijden uitgezonden op National Geographic Channel. Het boek Dokter Pol van Jan Pol en David Fisher is te koop bij de boekhandels.

Bekijk reacties (7)
 • Hallo dokter Poll, mij gecastreerde kater Wietze, had eens abces aan zn kies.
  En een abces aan de andere boven kies.
  Nu zijn we 2 weken verder, alles weg gehaald, medicijn en gehad, maar hij knapt niet op. Sterker nog, het lijkt wel of hij dood gaat. Heeft u mischien eeen sugestie? Iets waar we iets mee kunnen, we raken m zo kwijt, en het lijkt dat hij heel veel pijn heeft.
  Hoop iets van u te horen.

  Karin vander Honing

 • Hallo dokter Pol, mijn hondje van 14 heeft een heel bloederige stoelgang en moet dikwijls braken, het bloed onderzoek heeft niet veel uitgewezen. Men dacht eerst aan een pancreasontsteking. Daarvoor werden eñzymen gegeven, maar beterschap is er niet, antibiotica heeft ook geen beterschap gebracht. We zijn een beetje einde raad. Misschien weet u wel raad. Dank je wel en misschien tot binnenkort. Linda

  • Dag Linda,

   Bedankt voor je reactie. Vervelend om dat van je hondje te moeten vernemen, je hebt alleen de verkeerde te pakken. Wij hebben een artikel geschreven over Dr. Pol. In dit geval onze gastschrijfster Marjolein Linstra. Wellicht kun je via deze website http://thedrpol.com/ in contact met hem komen. Sterkte gewenst. Groet, Mike

 • Hi doktor Jan Pol.

  I love your programme and everyone who works in it.
  That make`s it so nice.
  Charles and your wife and Brenda and Emily.
  I know where you live a little becauce we lived in South Ontario and whent over to the USA in the vaction.
  Have a nice Christmas with the whole staff and will you send me pie when you all make pie ( mmmmm)
  I have a golden retriever guide dog. And live now in Assen but could never visite you all.

  Greetings to you all
  NM Feenstra & guide dog and cat

 • Hallo dokter Pol,

  Ik heb een Jack Russel van 16 jaar, ze heet Milo en is nog steeds levendig maar heeft een probleem. Wat bij ons een likdoorn heet, is wat zij heeft op haar voetkussen van haar rechter poot. Voorlopig helpt onze dierenarts om het hoornige deel zo ver en zo diep mogelijk weg te halen maar natuurlijk komt er weer nieuw materiaal bij. Het veroorzaakt pijn bij het lopen wat iets verlicht wordt als er wat van het materiaal is weggehaald. Dit moet dan ieder maand gedaan worden, een andere optie zou zijn om de teen met kussen te verwijderen maar dat zie ik niet zo zitten. Heeft u misschien nog een andere suggestie?
  Wij wonen in Oost Souburg, dat ligt in Zeeland tussen Middelburg en Vlissingen. Ik kijk altijd naar uw programma en zie hoe liefdevol u de dieren behandelt en altijd wel een oplossing weet.\
  Graag zie ik een reactie van u tegemoet

  Met vriendelijke groet;

  Gré Siebering van Giersbergen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven