Nu aan het lezen
Motown Movement: Nederlandse studenten dragen bij aan wederopbouw Detroit
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Motown Movement: Nederlandse studenten dragen bij aan wederopbouw Detroit

motown movement

The Motown Movement: het klinkt als een oud soulnummer uit de glorietijd van de stad Detroit. Niets is minder waar. Nederlandse studenten uit Delft kochten een vervallen huis in Motor City voor duizend dollar, om dit vervolgens compleet op te knappen. Energiezuinig en laagdrempelig bouwen plus een sterke bijdrage leveren aan de plaatselijke community, dat is waar de Motown Movement in een notendop voor staat. De komende maanden volgen wij dit project op de voet! 

Motor City: de bloei van Detroit

motown movement
Downtown Detroit

Detroit was ooit een van de rijkste Amerikaanse steden. Onder impuls van Henry Ford uit Dearborn, Michigan, groeide de stad als kool. Ford vestigde zijn bedrijf en produceerde zoals bekend de T-Ford, de eerste Amerikaanse auto. Fabrieken ontstonden in rap tempo en arbeiders kwamen vanuit met name de Deep South om aan de lopende banden te werken. Detroit werd Motor City: het epicentrum van de Amerikaanse auto-industrie.

Detroit was meer dan alleen auto’s en fabrieken: het was naast New York en Chicago lange tijd een van de grootste en rijkste steden van Amerika. In Detroit ontstond ook een bloeiende muziekcultuur: de Motown sound. Soulmuziek van het Motown label veroverde de wereld en artiesten als Aretha Franklin, Stevie Wonder, Marvin Gaye en Diana Ross deden hetzelfde. Ook op het gebied van architectuur was Detroit bijzonder: denk maar eens aan het indrukwekkende Grand Central Station.

motown movement
Een wat minder pittoresk optrekje in het Detroit van de 21e eeuw… Dit is overigens niet het huis van de Nederlandse studenten.

De neergang van Detroit

motown movementRuwweg vanaf de jaren ‘50 en ‘60 ging het snel minder met Detroit. De auto-industrie kreeg te maken met concurrentie van Aziatische landen, waar de lonen vele malen lager waren. Bedrijven en fabrieken vertrokken uit de stad. Raciale spanningen namen toe, de werkloosheid steeg, arme bewoners bleven achter en het centrum van Detroit veranderde langzaam maar zeker in een arme stad met veel criminaliteit. Vervallen wijken, lege fabrieken: dat was begin 21e eeuw het beeld van Detroit.

Sindsdien gaat het gelukkig langzaam beter. Bewoners zetten kleinschalige initiatieven op om de criminaliteit en het verval een halt toe te roepen. Krotten en lege fabrieken werden gesloopt en opgeruimd. Detroit krabbelt langzaam maar zeker weer op. Een initiatief dat hier zeker aan bijdraagt, werd gestart door drie Nederlandse studenten: The Motown Movement.

[tekst gaat door onder de foto]
motown movement
Een oude en vervallen fabriek: The Packard Plant

Een huis voor duizend dollar

motown movement
Zo stond het huis erbij toen het gekocht werd

Drie studenten uit Delft kochten enkele jaren geleden (2016) voor duizend dollar een vervallen huis in Detroit aan, toepasselijk genoeg, Ford Street. Dominik Lukkes, Ronen Dan en Bob Hendrikx wilden laten zien dat op een laagdrempelige wijze energiezuinige maatregelen voor iedereen binnen handbereik zijn. Het idee: het huis wordt volledig opgeknapt en voorzien van tal van duurzame technieken en middelen: zonnepanelen, isolatie of een warmtewisselaar. Als het klaar is, komt er een lokaal gezin te wonen op de bovenste verdieping en komt er beneden een community en educatiecentrum in.

Een flinke klus, die niet in 1 jaar ‘klaar’ is. Daarom is sindsdien elk jaar een lichting studenten van de TU Delft een jaar bezig geweest met dit project. Zij nemen een jaar ‘vrij’ van hun studie en richten zich fulltime op de Motown Movement. Dit jaar zijn er zeven studenten bezig met het project, afkomstig uit verschillende studierichtingen zoals architectuur, bouwkunde en bedrijfskunde. De zeven zitten sinds eind februari tot en met komende zomer in Detroit, waar ze inmiddels druk bezig zijn met klussen.

[tekst gaat door onder de foto]
motown movement
En zo moet het eruit komen te zien!

De stand van zaken aan Ford Street

motown movement
Brandschade

Hoewel het huis flink vervallen was, was de constructie nog goed genoeg toen de drie oprichters van de Motown Movement het destijds kochten. Sindsdien is er al een nieuw dak op geplaatst, dat sterk genoeg is om straks zonnepanelen te kunnen dragen. Ook zijn er nieuwe ramen en kozijnen geplaatst en leidingen aangelegd voor het water en de verwarming.

Vorig jaar is er brand geweest in de kelder van het huis, waardoor de bouw een hele tijd stil heeft gelegen. In Amerika moet er aan allerlei regels worden voldaan op het gebied van veiligheid. Het duurde dan ook even voordat er weer verder gegaan kon worden. Gelukkig is dat nu het geval. De brandschade is momenteel bijna volledig hersteld, de studenten worden door plaatselijke bedrijven zoals een aannemer geholpen. Verder is de vloer op de begane grond vervangen en wordt de verwarming binnenkort aangelegd. Als alles volgens planning gaat, is het huis begin juli af en wordt het feestelijk geopend.

motown movement
De brandschade is inmiddels volledig hersteld

Motown Movement: meer dan alleen bouwen

motown movement
De plaatselijke community versterken

Naast een woning komt er in het huis ook een community/educatiecentrum. Het huis is niet alleen een voorbeeldproject dat laat zien hoe energiezuinige technieken en middelen zijn in te zetten. De Motown Movement is tegelijkertijd bezig om de lokale community te versterken. Zo komen buurtbewoners al regelmatig helpen, bijvoorbeeld in de moestuin naast het huis. De studenten uit Delft hebben goede contacten met Focus Hope, een organisatie die zich richt op lokale gemeenschappen in Detroit. Buurtbewoners ontmoeten elkaar en samen dragen ze bij aan een veiligere en betere buurt. Het opknappen van het huis aan Ford Street past perfect bij deze lokale community building.

motown movement
Naast het huis komt een moestuin

Is het project ‘af’ wanneer het huis geopend is? Zeker niet! Ook volgend jaar gaat een nieuwe lichting studenten weer naar Detroit, bijvoorbeeld om het educatiecentrum op te zetten. Daarnaast wil de Motown Movement meer: ook in andere wijken van Detroit of zelfs andere steden zou een soortgelijk project opgestart kunnen worden. Het kan dus zomaar zijn dat binnenkort ook bij jou om de hoek een huis van Motown Movement komt!

USA365 draagt Motown Movement een warm hart toe. Wij zullen de komende maanden de vorderingen van de studenten dan ook op de voet volgen en hier regelmatig een update over plaatsen. Meer weten? Volg dan de Motown Movement op social media of ga naar www.themotownmovement.com 

Alle foto’s in dit artikel: met dank aan The Motown Movement

motown movement
De jeugd uit de buurt helpt nu al hard mee!
Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven