Nu aan het lezen
USS Alabama: oorlogsvloot is nu een museum
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

USS Alabama: oorlogsvloot is nu een museum

De USS Alabama was tijdens de Tweede Wereldoorlog een gevreesd gevechtsschip. Inmiddels doet de Amerikaanse vloot sinds 1965 dienst als museum in het havenplaatsje Mobile, in het zuiden van de staat Alabama. Ook zijn er een onderzeeër, een hangar met oude vliegtuigen en tanks te bewonderen. Ik bezocht dit Battleship Memorial Park op 1 januari van dit jaar tijdens het 50-jarige jubileum, na een tip van Linda van der Wel. Dank!

Aankomst bij de USS AlabamaAfkomstig vanuit New Orleans, rijdend over de US Highway 90 richting het oosten, was het deze nieuwjaarsdag even zoeken in Mobile. En dus besloot ik de auto voor een supermarktje te stoppen en aan een meneer te vragen waar wij de USS Alabama konden vinden. ‘It’s not gonna happen‘, riep de man al voordat ik mijn vraag had gesteld. Hij was in de veronderstelling dat ik hem om geld ging vragen en verontschuldigde zich enkele ogenblikken later. Door de tunnel helemaal rechtdoor en daarna rechts aanhouden, luidde zijn advies. ‘You can’t miss it‘.

Aan boord van de USS Alabama: ooit een gevreesd slagschip

Een kwartier later zag ik het gigantische oorlogsschip voor mij opdoemen. Inderdaad, dit kon niet missen: indrukwekkend. Aan de rechterzijde is een gigantische parkeerplaats waar we voor 2 dollar konden parkeren. De vrouw in het tolhuisje wenste ons, met zwaar plaatselijk accent, een gelukkig nieuwjaar. Binnen in de giftshop kun je toegangskaartjes kopen. Volwassenen betalen 15 dollar per persoon, al konden wij als ‘media from Holland’ gratis naar binnen. De medewerkster verontschuldigde zich bovendien nog dat er niemand was om onze vragen apart te beantwoorden. We kregen wat velletjes met info mee en de Visitor’s Tour Guide. Welcome Aboard!

Ingang van het Battleship Memorial Park USS Alabama: oude oorlogsvloot nu een museumMooi uitzicht vanaf het dek

Hoewel er in het Battleship Memorial Park verschrikkelijk veel te zien en te lezen valt, vond ik de USS Alabama (BB-60) toch wel het mooiste van allemaal. Het imponerende schip, iets meer dan 207 meter in lengte, werd op 16 augustus 1942 in gebruik genomen en schoot tijdens de Tweede Wereldoorlog 22 vijandelijke gevechtstoestellen uit de lucht. Goed voor negen Battle Stars (onderscheidingen). De USS Alabama had vaak zo’n 2.500 man aan boord en haalde een maximum snelheid van 28 knopen, oftewel ruim 51 kilometer per uur.

Machinegeweren aan boord van de USS AlabamaBinnen in de USS AlabamaLuchtafweergeschut

De USS Alabama werd eerst ingezet bij de zogeheten Murmansk Run, een operatie waarbij onder andere Britse en Amerikaanse schepen de Sovjet-Unie voorzagen van wapens, munitie en andere voorraden in hun strijd tegen nazi-Duitsland. De USS Alabama diende deze vloot tijdens de gevaarlijke overtocht te beschermen. Later werd het schip ingezet bij diverse missies in de Pacific tegen de Japanse legermacht. Op 9 januari 1947 ging de USS Alabama met ‘pensioen’, waarna het in 1964 aanmeerde in Mobile Bay. Het jaar erop werd het museum geopend.

Under Siege met Steven Seagal  

Veel scènes van Under Siege werden hier gefilmdTijdens je bezoek kun je gewoon vrij rondlopen over het dek, het indrukwekkende luchtafweergeschut van dichtbij bekijken en genieten van het uitzicht over de haven. Binnenin het schip zijn er vrij veel ruimtes toegankelijk. Om de paar meter vind je wel een vitrine met voorwerpen uit die tijd en de nodige informatieve teksten. Het is leuk om door de smalle gangen en kleine luikjes rond te dolen; je waant je voor even marinier in de Tweede Wereldoorlog. Verdwalen doe je zo in het enorme gangencomplex. Leuk feitje: diverse scènes uit de film Under Siege (1992) met Steven Seagal zijn op de USS Alabama opgenomen. De producers kozen weliswaar voor de USS Missouri in de film zelf, maar de meeste scènes vonden toch echt plaats in Mobile.

Onderzeeboot en vliegtuighangar

De USS Alabama mag dan de hoofdact zijn, maar er is meer te zien in het Battleship Memorial Park. Als je van het schip over de loopplank terugloopt richting de ingang, heb je aan de linkerkant een grote hal waarin je oude straaljagers en andere vliegtoestellen kunt bewonderen. Ook dit gaat – dat kun je de Amerikanen wel toevertrouwen – gepaard met de nodige bijbehorende informatiebordjes en foto’s. Wie alles wil lezen, is dagen bezig. Aan de wand vind je een plaquette met alle namen van gesneuvelde soldaten afkomstig uit Alabama.

De hangar in het Battleship Memorial ParkIn de USS DrumDe USS Drum

Via de hangar kom je terecht bij de USS Drum (SS-228); een onderzeeër die officieel per 1 november 1941 in gebruik werd genomen en na diverse trainingen op 1 april 1942 arriveerde in Pearl Harbor. Er volgden dertien patrouilles (van 14 april 1942 tot en met 11 februari 1945), waarbij de USS Drum in totaal vijftien vijandelijke Japanse schepen tot zinken bracht, met name vrachtschepen. Goed voor twaalf Battle Stars. Per 16 februari 1946 waren de diensten van de boot niet meer nodig, maar op 18 maart 1947 werd de USS Drum weer tot leven gewekt om tot de jaren zestig als trainingsschip te dienen voor reservisten in de omgeving van Washington, DC. De onderzeeër is sinds 4 juli 1969 toegankelijk voor publiek in Mobile. Een trap leidt naar het dak van de USS Drum en via een klein luikje kun je naar binnen en zien in wat voor kleine ruimte de zeelui van destijds bivakkeerden als ze op missie waren.

Niet vergeten: de voertuigen buiten

Bij aankomst of voor vertrek kun je buiten rond de parkeerplaats ook nog genieten van wat andere militaire voertuigen, zoals tanks uit de oorlogen in Irak, een helikopter van de plaatselijke kustwacht, luchtafweergeschut en diverse andere soorten vliegtuigjes. Als je ook dit allemaal hebt bekeken, kun je met een hoofd vol indrukken en informatie je weg vervolgen. Heb jij affiniteit met geschiedenis, oorlog en het militaire apparaat en ben je hier nog niet geweest? Zet het Battleship Memorial Park dan snel op je Amerikaanse bucketlist!

Omdat er zoveel te zien is nog wat foto’s:

In de USS AlabamaTank uit de GolfoorlogGelukkig voor de vogel is het luchtafweergeschut niet meer actief

Helikopter van de kustwacht in MobileEen propellor bij de parkeerplaatsVoormalig oorlogsvliegtuig voor de USS Alabama

John F. Kennedy diende bij de United States NavyIn de USS AlabamaEerbetoon in de hangar

Dit is wat je noemt veilig parkerenDe kombuis

 

 

 

 

 

 

 

 

Muziek van toenVoormalig gevechtstoestelLuchtafweergeschut

Meer lezen over Amerika en de Tweede Wereldoorlog?

[button link=”https://usa365.nl/amerikaanse-oorlogshelden-van-normandie/”] Amerikaanse oorlogshelden van Normandië[/button] [button link=”https://usa365.nl/amerika-en-hitler/”] Amerika en Hitler: een bijna vergeten geschiedenis[/button]
Bekijk reacties (1)
  • Interessant om te lezen dat je deze oorlogsvloot nu in een museum kan bewonderen. Ik ben erg geïnteresseerd in geschiedenis en mijn kinderen ook. Wellicht bezoeken we dit museum in de toekomst nog wel een keer!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven