Nu aan het lezen
Valley of Fire State Park: alsof je op Mars rijdt
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Valley of Fire State Park: alsof je op Mars rijdt

Valley of Fire State Park is een prachtig woestijnlandschap in Nevada, met unieke rode rotsformaties. Wij bezochten dit marslandschap in 2011 op onze route naar Las Vegas. Genieten!

Valley of Fire State Park: alsof je op Mars rijdt

Ideaal tussendoortje

Bordje ingangHet Valley of Fire State Park ligt op een kleine honderd kilometer van Las Vegas en maar tien kilometer van Lake Mead, een gigantisch kunstmatig meer. Dat maakt een bezoek natuurlijk extra aantrekkelijk. Als je op weg bent naar de beroemde gokstad, of vanuit Vegas vertrekt richting noordoostelijke richting, dan is dit een prima tussendoortje. Vooral omdat het park behoort tot één van de Nevada Scenic Byways en daardoor zeer autovriendelijk is. De westelijke en oostelijke ingang zijn verbonden met de Interstate 15. De route in het park zelf, de Valley of Fire Highway van zo’n 20 kilometer, duurt ook niet overdreven lang. Heb je de tijd, dan behoren wandeltochten (hiking), picknicken en camperen er ook tot de mogelijkheden. En, geloof het of niet, er vinden hier ook bruiloften plaats. Zie deze link voor meer informatie over de activiteiten. Het park is het hele jaar en op alle tijden geopend. Alleen het visitor center is ‘s avonds gesloten.

Arnold Schwarzenegger

Valley of Fire State Park: rijden door een marslandschap.Het Valley of Fire State Park (van 1935) dankt zijn naam aan de roodkleurige zandstenen die 150 miljoen jaar geleden werden gevormd tijdens de verschuivingen van de duinen en de daaropvolgende erosie. Het oudste State Park van Nevada heeft zo veel weg van een marslandschap. TV-producenten hebben het park dan ook diverse malen gebruikt als decor voor hun films en series, zoals in het geval van Total Recall (1990) met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol.

Naast de rode rotsen vind je er ook kalksteenformaties en conglomeraten, zeg maar afzettingsgesteente van bergen en rivieren. Als je goed oplet en geluk hebt, kun je wellicht ook nog een stinkdier of antilopegrondeekhoorn spotten. Of je ziet een hagedis over de weg schieten, zoals in mijn geval. Liefhebbers van zeldzame dieren, wilde planten, cactussen en andere unieke flora en fauna kunnen hier hun hart ophalen.

Eigen ervaring

Na een entree van zo’n 10 dollar (per auto) kun je gaan genieten van de vele rode rotsformaties. Ik vond het geweldig om hier met een lekker muziekje op doorheen te rijden en uit het raam te turen. Maar neem af en toe ook de tijd om je huurwagen te parkeren, wat foto’s te nemen en indrukken op te doen. Dat kan prima, want het is er hartstikke rustig en er is zat ruimte om je auto even aan de kant te zetten. Zorg voor voldoende drinken, want de temperaturen kunnen in Valley of Fire State Park aardig oplopen en er is amper bescherming tegen de zon.

Aparte rotsenUitstappenUitzicht

Seven Sisters & Elephant Rock 

Elephant RockIn Valley of Fire State Park kom je zoals gezegd unieke rotsformaties tegen. Sommigen hebben zo’n bijzondere vorm, dat ze er een speciale naam aan hebben gegeven. Zo is er de Elephant Rock (zie foto); een rotsblok met aan één zijde een rotspilaar die verdacht veel doet denken aan een olifantenslurf. In 2011 bewonderde ik van dichtbij de Seven Sisters; zeven lostaande rotsblokken die hun aparte vorm danken aan de hierboven beschreven erosie. Die kon ik niet in één fotohoek vangen, boven op de foto zie je een gedeelte ervan. Tijdens mijn bezoek van anderhalf à twee uur had ik lang niet genoeg tijd om alles te bezichtigen, dus voorlopig haal ik Valley of Fire State Park dan ook niet van mijn Amerikaanse bucketlist. Misschien wel nooit.

Nog wat foto’s:

MarslandschapRoad

Rotsen 3Overig

Uitgelichte Valley of FireValley of Fire uitzicht

Adres:

Valley of Fire State Park vind je op 29450 Valley of Fire Road, Overton, Nevada 89040.

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven