Nu aan het lezen
Lianne emigreerde naar Boston: tips als je wilt verhuizen naar Amerika
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Lianne emigreerde naar Boston: tips als je wilt verhuizen naar Amerika

Verhuizen naar Amerika: onze gastschrijfster Lianne Schilderink deed het! In april 2016 verhuisde ze met haar man naar Boston waarmee hun American Dream werkelijkheid werd. Hoe dat allemaal in zijn werk ging? Lianne beschrijft het in haar tweede artikel voor USA365.nl aan de hand van vier essentiële tips! 

Verhuizen naar Amerika: onze gastschrijfster deed het!

A goal without a plan is just a wish

Ik vertrek
Klaar voor vertrek

Amerika is fantastisch, dat hoef ik de lezers van USA365.nl niet te vertellen. Ook wij zijn tijdens onze roadtrip door West-Amerika verliefd geworden op het land. Toen mijn man de mogelijkheid kreeg om in Boston te werken, grepen wij die kans met beide handen aan. Voor ons voelde het heel natuurlijk om te gaan. We zijn jong, hebben nog geen kinderen, geen koophuis en houden van Amerika. En voor mijn man zijn CV is het een dikke plus.

De wens om ooit in een ander land te wonen, schoven we iets naar voren en voilà, het plan was daar. Toch hoor ik vaak, ook van leeftijdsgenoten, dat men deze stap nooit zou durven maken. Je laat immers het bekende en familie en vrienden achter. Maar ook klinkt er vaak een jaloerse ondertoon. ‘Gaaf dat jullie het aandurven. Ik zou dat toch ook wel willen’.

Wat maakt dan het verschil tussen willen gaan en gáán? Tussen dromen en doen. Voor ons werd dit natuurlijk grotendeels bepaald – alleen al voor ons visum − door de mogelijkheid om er te werken. Vervolgens besloten we hierop in te gaan en de stap ook echt te maken. Vier eigenschappen die mijns inziens de ingrediënten zijn voor emigreren zijn: uithoudingsvermogen, een flexibele houding, een voorliefde voor Amerika en een gezonde dosis heimwee hebben.

Uithoudingsvermogen

Emigreren naar Amerika: onze gastschrijfster deed het!
Boston Logan Airport

Alles aan verhuizen naar Amerika duurt lang. Negen maanden na ons eerste bezoek aan Boston stapten wij op het vliegtuig. Bepakt met 120 kilo aan bagage. En wat waren dat lange, vreemde en leuke maanden. Tussen dat eerste bezoek en ons vertrek zijn we getrouwd, heeft mijn man zijn doctorstitel behaald en konden we vervolgens de visumaanvraag starten. Voor ons visum (een J) hadden we contact met de universiteit waar mijn man werkt en hun immigratiebureau. Zij deden voor ons de aanvraag, wat voor ons volgde was formulier na formulier. Bewijs hiervan, bewijs daarvan. Al met al kostte dit ons drie maanden.

Eenmaal in het land moet je kunnen accepteren dat alles langer duurt dan je waarschijnlijk wilt. Wij zijn zelf strakke planners en hadden ons goed voorbereid op wat er geregeld moest worden, en zorgden ook dat we iedere dag ten minste iets van de to do-lijst afstreepten. Een goede verdeling: in de ochtend regelen, in de middag de buurt/stad verkennen. Zo vulden de eerste weken zich met het openen van een bankrekening, een huis zoeken, introductiebijeenkomsten, regelen van verzekeringen en het zorgen voor eerste levensbehoeften – eten, slapen en douchen.

Maar hoe goed je je ook instelt op een roerige tijd, ook emotioneel vergt het veel van je. In de maanden voor vertrek zit je al met je hoofd in Amerika en zoek je uit wat nodig is voor emigratie, zowel in Nederland als in Amerika. In het ene land draait alles om het afsluiten en uitschrijven, in het andere bouw je alles opnieuw op. Dat kost veel energie. Waar ik mij in ieder geval op heb verkeken, is dat je er bij aankomst in Amerika al maanden werk op hebt zitten. Vervolgens is alles nieuw. Elke indruk, elk proces, elk beeld dat je vastlegt op je netvlies. Aan dat uithoudingsvermogen werd soms flink gesjord!

Flexibiliteit

Een bijna leeg huis in Nederland

Van tevoren had ik mezelf toegesproken: er gaat ongetwijfeld veel mis, je gaat zeker een formulier of regel vergeten, waarschijnlijk ga je een keer onderuit. Met dit in het achterhoofd vind ik een fout maken niet erg. Alles is een leerproces en een (leuke!) uitdaging. Je de stad eigen maken, maar ook solliciteren en aan het werk. Altijd Engels praten, andere (werk)tradities, die grote supermarkten, je weg vinden, nieuwe vrienden maken. Daar moet je natuurlijk wel tijd en energie in willen steken.

Flexibel zijn betekent in dit geval go with the flow. En dat levert juist vaak grappige situaties op. Want efficiëntie is hier vaak ver te zoeken. We blijven ons verbazen om de omslachtige manieren van bijvoorbeeld winkelen, geld overmaken en taakverdeling. Eh, multitasken mensen? Ook snelheid is hier niet uitgevonden, gemak dan weer wel. Wat ook zijn leuke kant heeft; men neemt de tijd voor je, maakt een praatje, geeft een complimentje. Je metro of Uber-taxi staat met een minuutje voor je neus. En ja, die bureaucratie. Ook mijn geduld is niet oneindig; op moment van schrijven wacht ik al bijna drie maanden op mijn werkvergunning!

Lees ook ons artikel; Vooroordelen over Amerika en 10 nuances

Voorliefde voor Amerika

Westerser dan de grote steden in Amerika krijg je het niet. En Europeser in Amerika dan Boston – in ons geval – ook niet. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je de mensen niet verstaat of dat je een week zonder stroom en telefoonbereik zit. Toch moet je een voorliefde voor het land hebben om hier écht te willen wonen. Alleen al om de bovengenoemde punten. Laat staan de dingen die je mist aan Nederland. Op vakantie in Amerika zijn alle verschillen fantastisch en vermakelijk. Maar kun je ook je vertrouwde gewoontes opzij schuiven en nieuwe gewoontes aanmeten?

Gelukkig merk ik dat het vakantiegevoel een beetje blijft. Vooral als je erop uit trekt en nieuwe dingen ontdekt. Als ik bedenk dat ik met een busritje van vijf uur in hartje New York ben, even lang doe over rijden naar de Canadese grens of vliegen naar de Westkust, dan word ik daar toch heel erg blij van!

Geen last van heimwee

Over dat missen aan Nederland gesproken. Je bent niet bij feestjes of verjaardagen. Je kunt niet even iemand een knuffel geven of een pasgeboren baby vasthouden. Laat staan wanneer we hier zelf een gezin zouden stichten en opa’s en oma’s niet even langs kunnen komen.

Deze 10 Amerikaanse roadtripmovies helpen tegen je heimwee!

Ik ben daarom erg blij met WhatsApp en Skype. Zo hebben we dagelijks contact met vrienden en ontvangen we filmpjes en foto’s van ons pasgeboren neefje. Zo heb je toch het gevoel hem een beetje te leren kennen. En als hij oud genoeg is, komt hij hopelijk langs bij oom en tante in Amerika! Voor bekenden wordt Amerika als vakantieland iets laagdrempeliger en samen met onze vrienden en familie maken we hopelijk mooie herinneringen aan ‘die tijd in Amerika’.

Verhuizen naar Amerika

Verder zijn er zeker dingen die ik mis aan Nederland. Naast het afspreken met vrienden en familie zijn dat kleine dingen als de HEMA, bitterballen, terrasjes, kaas, vertrouwde mode- en interieurwinkels. Net als bij een vakantie in Amerika waarbij ik uitkeek naar de natuur, het eten en de enorme shoppingmalls, kijk ik nu uit naar het Nederlandse eten, bijkletsen met vrienden en shoppen bij de fijne winkels in Utrecht. Elluk voordeel heb ze nâdeel, zeggen we maar 😉


Lianne SchilderinkLianne Schilderink (1987) is freelance redacteur en emigreerde in april 2016 met haar man naar Amerika. In Boston beleven zij hun American Dream. Ze is gefascineerd door de Amerikaanse cultuur en schrijft daar graag over. Voordat Lianne emigreerde, bezocht ze al Nashville en maakte ze het bekende rondje aan de Westkust. Lianne hoopt nog veel mooie reizen te maken. “Van mooie rotspartijen in Arizona tot The Big Apple, en van de Niagara Falls tot stille wateren in Maine. Ik kijk enorm uit naar de vakanties in eigen land!” Hoog op haar lijstje van nieuwe bestemmingen staan New York, Chicago, Florida, Niagara Falls en Arizona.

Bekijk reacties (1)
  • Bedankt voor het delen van dit interessante interessante verhaal over je verhuizing! Het lijkt me een hele stap die veel voorbereiding vergt. Ik zou graag een tijd in het buitenland willen wonen, dus ga je tips bewaren voor de toekomst!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven