Nu aan het lezen
Verkeer in Los Angeles: horror of werkelijkheid?
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Verkeer in Los Angeles: horror of werkelijkheid?

verkeer in Los Angeles

We kennen ze allemaal, beelden van super drukke snelwegen vol auto’s. Wie aan de op één na grootste stad van Amerika denkt, komt na Venice Beach, Santa Monica of Hollywood vaak uit op de horrorverhalen over het verkeer in Los Angeles. Maar is dat nu werkelijkheid, die urenlange files en verstopte highways? Of valt het allemaal wel mee en wordt de verkeersdrukte sterk overdreven? Ik reed vorig jaar september zelf in Los Angeles toen ik de Route 66 beëindigde en er nog wat dagen bleef. Lees verder voor mijn ervaringen en praktische tips voor het autorijden in L.A!

Verkeer in Los Angeles: horrorverhalen of werkelijkheid?

Uitgestrekte wereldstad

Los Angeles is het tegenovergestelde van New York. Waar vooral Manhattan bestaat uit enorme, dicht op elkaar gepakte wolkenkrabbers, is de stad aan de westkust juist enorm uitgestrekt. Alleen in Downtown Los Angeles vind je een aantal hoge torens, maar verder eigenlijk nauwelijks. Dat betekent dat de tweede stad van Amerika niet heel erg geschikt is voor voetgangers. Wil je bijvoorbeeld van het stadscentrum in Downtown, laten we zeggen vanaf Union Station, naar het strand? Reken maar op bijna een uur reistijd!

verkeer in los angeles
Zo uitgestrekt is Los Angeles! Vanaf de heuvels bij het Griffith Observatory, zover je kan kijken alleen maar stad.

Of je het openbaar vervoer neemt of de auto maakt niet heel veel uit, bussen leggen het traject niet heel veel langzamer af, is mijn ervaring. Ook snelbussen staan namelijk regelmatig stil in het verkeer in Los Angeles. Een metrolijn is er alleen vanaf Downtown richting Hollywood, maar niet naar de kust toe. Als je in Los Angeles bent, is de realiteit dat je eigenlijk altijd wel een huurauto nodig hebt. Veel reizigers zien hier tegenop door de verhalen over de horrorfiles op de snelwegen die door de stad lopen. Terecht of overdrijven we dit met zijn allen?

Autorijden in Los Angeles: de snelwegen

verkeer in los angeles
Zonsondergang in LA

Ik geef toe, aankomen in Los Angeles op een vrijdagmiddag was misschien qua planning niet het meest handige. De laatste etappe tijdens Route 66 vanuit Barstow, Californië, was vanaf San Bernardino bijna niets anders dan één lange weg met langzaamrijdend verkeer. Nu had ik geen haast die dag, dus wat maakt het uit? De stadsgrenzen van Los Angeles naderend, werd er echter steeds vaker stapvoets gereden. Of stilgestaan. Daar sta je dan. Vijfbaansweg met overal auto’s. Voor je, achter je, zelfs boven of onder je als je de snelwegen daar zag. Ja, Los Angeles op vrijdagmiddag is inderdaad super druk. De laatste twintig kilometer naar de Santa Monica Pier kostte me ongeveer anderhalf uur. Lang leve de airco! En Spotify, voor een lekker stukje muziek onderweg. Want dat ene nummer van The Doors moest natuurlijk opstaan toen ik deze stad binnenreed!

Verkeer in Los Angeles
Het netwerk aan freeways door Los Angeles kan imponerend zijn.

Een kleine nuance is wel op zijn plaats. Het vrijdagmiddagverkeer is druk, enorm druk, maar ook weer niet dat je continu stil staat. Het verkeer in Los Angeles reed vooral langzaam of stapvoets, maar het reed. Uiteindelijk kom je wel aan op je bestemming. Als je natuurlijk die parkeerplek vindt! Gelukkig was er twee straten nabij de pier van Santa Monica nog een parkeergarage. Gratis, overigens!

Autorijden in Los Angeles: de stad zelf

De rest van het weekend viel mijn verblijf in Los Angeles qua verkeer alleszins mee. Terug richting Downtown schoot het de vrijdagmiddag al wat meer op. In het centrum zelf was het druk, maar ok, wel eens in Amsterdam gereden? Van een roadtrip drie jaar geleden wist ik nog dat het in andere delen van de stad ook druk was. Dit keer viel het alleszins mee met de drukte op bijvoorbeeld Hollywood Boulevard of Santa Monica Boulevard. Hoe dat komt, geen idee, maar je kon er heerlijk rijden. Qua parkeren vond ik het ook meevallen, een plaats was meestal vrij snel gevonden.

verkeer in Los Angeles
Stapvoets rijden in LA: grote kans dat het je eens overkomt!

Op maandag ging het vanuit Downtown richting het vliegveld, LAX, dat ten zuidwesten van LA ligt. De 24 kilometer die hier ongeveer voor staat, gingen dit keer in een klein uur. Overigens lever je de auto in bij een verhuurbedrijf dat zelf weer op een kwartier rijden van het vliegveld ligt. Gratis shuttlebusjes brengen je echter snel (ja, echt) naar het vliegveld toe en zetten je voor de deur van de terminals af. Auto ingeleverd, terug naar huis. Het verkeer in Los Angeles? Been there, done that!

Praktische tips voor in het verkeer in Los Angeles

verkeer in Los Angeles
Een goede navigatie is goud waard in LA!

Hoe overleef je het verkeer in Los Angeles? Deze enorm drukke, maar wel goed in te rijden stad is bijna niet zonder huurauto te verkennen. Enkele tips:

  • Zorg voor een goede navigatie. Ik reed met de app Navmii eigenlijk met gemak de hele Route 66 en ook in Los Angeles was alles zo gevonden.
  • Plan je reis in en reserveer voldoende tijd! Van Downtown naar Venice Beach? Reken op een uur. Rondje door Downtown? Sowieso tientallen stoplichten en langzaamrijdend verkeer. Is dat erg? Niet echt, zolang je het van tevoren weet. Naar het vliegveld? Vertrek op tijd, je doet er langer over dan je verwacht. Tenzij je dat al verwacht natuurlijk.
  • Wissel op tijd van rijbaan op de snelweg. Zelfs al staat het verkeer stil of rijdt het zeer langzaam, je kan bijna altijd gewoon invoegen. Heel soms vergt dat wat bravoure maar over het algemeen krijg je de ruimte. Wacht echter niet tot 100 meter voor een afrit om nog drie rijbanen te switchen. Maar dat doe je in Nederland vast ook niet?!
  • Check de openbaar vervoersmogelijkheden. Niet overal in Los Angeles is even goed openbaar vervoer. De metro rijdt lang niet overal en de meeste bussen gaan niet sneller dan auto’s. Pak je toch het OV, weet dan waar je heen wil en hoe je er kan komen.
  • Relax. Je bent op vakantie. Kijk om je heen, zelfs tussen alle auto’s en het asfalt op de snelweg kijk je je ogen uit in het verkeer in Los Angeles. Doe vooral niet zoals Michael Douglas in de legendarische film Falling Down:

 

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven