Nu aan het lezen
Tien jaar na herverkiezing Bush; terugblik verkiezingsnacht Barend en Van Dorp
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Tien jaar na herverkiezing Bush; terugblik verkiezingsnacht Barend en Van Dorp

De nacht van 2 op 3 november 2004 was voor mij een hele speciale. Ik werkte als 21-jarige stagiair op de redactie van Barend en Van Dorp en we maakten iets bijzonders mee: een uitzending die de hele nacht duurde, over de Amerikaanse verkiezingen. Zou George W. Bush worden herkozen, of zou Democraat John Kerry ervoor zorgen dat opnieuw een Bush na één termijn moest afzwaaien? Het werd een tumultueuze nacht, met een nipte overwinning van Bush.

Een nacht lang Barend en Van Dorp

Perry Vermeulen bij Barend en Van Dorp in 2004De nacht werd extra enerverend toen die dinsdag Theo van Gogh werd vermoord in Amsterdam. En aan het einde van de middag werd ook nog bekend dat oud-wielrenner Gerrie Knetemann was overleden. Plannen waar weken aan was gewerkt, konden voor een deel de prullenbak in. Enkele gasten belden af, andere genodigden (waaronder Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali) konden om veiligheidsredenen niet meer komen. Gasten in de studio waren die nacht onder anderen politici Jan Marijnissen (SP), Laetitia Griffith (VVD) en Lousewies van der Laan (D66), spindoctor Kay van der Linde, Amerika-kenners Arend Jan Boekestijn en Hans Veldman, schrijvers Joost Zwagerman en Bart Chabot, advocaat Piet Doedens, rapper Ali B., actrice Micky Hoogendijk, Edwin de Roy van Zuydewijn en televisiemakers Jort Kelder, Peter R. de Vries en Prem Radhakishun. Max Westerman hield ons vanuit New York ieder half uur op de hoogte van de ontwikkelingen.

Barend en Van Dorp in 2004Bush won uiteindelijk met 51% van de stemmen. Ook verstevigden de Republikeinen hun greep op het Congres met zetelwinst in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Net als bij de presidentsverkiezingen in 2000 waren er geluiden te horen over verkiezingsfraude. Deze waren echter minder sterk dan in 2000.

De nacht was lang en hectisch, maar natuurlijk wel geweldig. Als stagiair keek ik natuurlijk sowieso mijn ogen uit, maar ik denk dat alle anderen die nacht ook als zeer bijzonder hebben ervaren. Samen met anderen was het onze taak om voortdurend te zoeken naar nieuwe tussenstanden, en staat voor staat druppelden ze die nacht binnen. Het was natuurlijk de sport om ze als eerste te vinden. Ik weet nog goed dat vriendjes van Ali B. er ook bedreven in waren; die competitie is me goed bijgebleven. Jammer genoeg zijn veel andere herinneringen vervlogen.

2004: enerverende tijden

Na de moord op Theo van Gogh, vandaag dus ook tien jaar geleden, stond ons land op zijn kop. Vreselijke tijden, met bedreigingen en brandstichtingen, met groepen die tegenover elkaar kwamen te staan. De weerslag op de Nederlandse samenleving was groot, het hele land discussieerde mee over de vrijheid van meningsuiting. Ondertussen was het aan de andere kant van de Atlantische Oceaan ook bepaald niet rustig. De aanslagen van elf september lagen nog vers in het geheugen, de kwesties Afghanistan en Irak hadden het land diep gepolariseerd. Je was voor Bush, of je was faliekant tegen. Steeds meer stemmen over de hele wereld spraken vol walging over Bush’ War on Terror.

Er zijn enkele bijzonder goede boeken over deze tijd; ik raad in het bijzonder Duizelingwekkend Amerika aan, van de Franse filosoof Bernard-Henri Lévy. Hij reist het land door en heeft vele gesprekken met zeer uiteenlopende Amerikanen, zowel gewone burgers als politici, topondernemers en andere beroemdheden.

Passie voor Amerika

Hans Veldman in 2004In deze tijd begon mijn liefde voor Amerika te groeien. Met Hans Veldman, rechts op de foto te zien tijdens die verkiezingsnacht, sprak ik die avond over de Verenigde Staten. Ik was er destijds nog nooit geweest, maar had al wel veel over het land gelezen en gezien. Hans en ik hadden nog een andere gezamenlijke interesse: de moord op Kennedy. Hij had er met Willem Post zelfs een boek over geschreven, in 1993. Het was de aansporing van deze avond, die mij ertoe bracht om nog meer te lezen, te onderzoeken en uiteindelijk twee boeken over de moord te schrijven (2008 en 2012). Naast de moord op John F. Kennedy raakte ik ook meer en meer gebiologeerd door de Verenigde Staten en in mei 2005 ging ik er voor de eerste keer heen, alleen. Ik bezocht een week New York en reisde ook nog een dag met een dubieuze Chinese busmaatschappij naar Washington, DC. Fantastische dagen gehad.

Kortom, die ene dag, nu tien jaar geleden, is voor mij erg bijzonder. Een levenslange fascinatie voor Amerika werd geboren.

Het eerste uur van deze nacht is hier te zien:

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven