Nu aan het lezen
Vervallen Amerika: restanten van de American Dream
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Vervallen Amerika: restanten van de American Dream

Avatar

Bijna iedereen die in Amerika is geweest, kent ze wel: vervallen gebouwen, armetierig uitziende bouwvallen van groot of klein formaat, leegstaande panden, verlaten straten en soms zelfs een compleet lege binnenstad. Dit vervallen Amerika is voor fotografen en toeristen vaak bijzonder om te zien, maar het toont ook de kwetsbaarheid van het land. USA365 neemt je mee langs een stukje van het ‘andere Amerika’, dat herinnert aan het verloren gegane optimisme van de American Dream. 

Vervallen Amerika: restanten van de American Dream

Het verval in beeld 

Verschillende fotoboeken met prachtige afbeeldingen van wat we ‘vervallen Amerika’ kunnen noemen, zijn de afgelopen jaren gepubliceerd, tot groot genoegen van uw redactie. Fotografen maken schitterende reportages van Amerikaanse gebouwen, straten of zelfs steden die al jaren in verval zijn. Google naar afbeeldingen met een zoekterm als abandoned America en je krijgt meteen een goed idee. Is dit typisch Amerikaans? Zeker niet, maar in weinig westerse landen zijn de zichtbaarheid en de omvang van dit verval zo mooi in beeld gebracht als in Amerika.

Vervallen Amerika: voormalig Grossinger's Resort, NY. Foto: Walter Arnold Photography.
Vervallen Amerika: voormalig Grossinger’s Resort, NY. Foto: Walter Arnold Photography.

Naast de schoonheid van dit vervallen Amerika is er nog een ander, pijnlijker, punt waarom al die leegstand zo bijzonder is. Het herinnert namelijk aan de belofte van de American Dream, die voor veel Amerikanen niet haalbaar bleek. Na de Tweede Wereldoorlog steeg voor veel Amerikanen de welvaart en groeiden steden als kool. Die groei en het ideaal van een samenleving waarin iedereen rijk kon worden, ongeacht zijn achtergrond, zijn inmiddels achterhaald. Natuurlijk zijn er verhalen van selfmade miljonairs, mensen die met niets begonnen en met miljoenen eindigden. Het zijn echter uitzonderingen die voor veel Amerikanen altijd een droom bleven.

Verschillende crises zorgden voor armoede bij grote groepen Amerikanen. Woningen, kerken, fabrieken en buurthuizen werden verlaten, bewoners kwamen in extreme gevallen op straat te staan of vertrokken uit hun buurt. Fabrieken moesten sluiten en kwamen leeg te staan. Arbeiderswijken vol werklozen raakten in verval. Onderhoud aan infrastructuur is al decennia lang een matig punt van de Amerikaanse overheid, waar dit een heikel politiek issue is. Voor veel reizigers die net iets verder kijken dan Times SquareHollywood of Ocean Drive zal dit een herkenbaar beeld zijn van Amerika. Bekijk hieronder prachtige beelden van dit trieste, maar toch ook weer fascinerende vervallen Amerika.

Vervallen Amerika: verlaten garage. Foto: bluebeat76 / Shutterstock.com
Vervallen Amerika: verlaten garage. Foto: bluebeat76 / Shutterstock.com

Route 66: de Mother Road van Amerika

De bekendste roadtrip van Amerika is er één vol verlaten gebouwen die herinneren aan de glorietijd van deze weg. Tussen Chicago en Los Angeles kom je talloze vervallen benzinestations, huisjes en dorpjes tegen die ooit belangrijke punten waren op Amerika’s Mother Road. Tegenwoordig zijn de Interstate-wegen vele malen sneller, maar wie de historische route 66 volgt (voor zover nog mogelijk), beleeft een roadtrip vol nostalgie!

In 2016 reden we zelf de volledige Route 66! Bekijk hier een schitterend fotoverslag

Vervallen Amerika aan de Route 66. Foto: Andrey Bayda / Shutterstock.com
Vervallen Amerika aan de Route 66. Foto: Andrey Bayda / Shutterstock.com

De Eastern State Penitentiary 

Deze voormalige gevangenis in Philadelphia werd al in 1829 geopend maar sloot pas in 1971. Aan het interieur is weinig gedaan in de tussentijd, zo blijkt uit foto’s. Het compleet vervallen gebouw is een prachtig voorbeeld van ‘vervallen Amerika’ (hoewel niet echt van de American Dream) en tegenwoordig een museum. Absoluut een aanrader als je de Amerikaanse oostkust bezoekt! Lees ons aparte blog over deze gevangenis hier!

Eastern State Penitentiary. Foto: Nagel Photography / Shutterstock.com
Eastern State Penitentiary. Foto: Nagel Photography / Shutterstock.com

Complete wijken of binnensteden

Dat crises keihard kunnen toeslaan in Amerika, zie je letterlijk in het straatbeeld van sommige steden terug. Al eerder schreven we over Detroit, waar het ineenstorten van de auto-industrie, het wegvallen van de zekerheden van arbeiders en de financiële crisis het centrum van Motor City in een spookstad veranderde.

Detroit is misschien wel het beste voorbeeld van het vervallen Amerika. Lees er alles over en bekijk de prachtige foto’s in ons aparte artikel!

Daarnaast zijn ook steden als Tampa, Florida keihard getroffen door de financiële crisis van deze eeuw. Bewoners konden hun hypotheek niet meer betalen en kwamen op straat te staan, met leegstand tot gevolg. Diverse plaatsen in staten als Ohio of Michigan, waar veel industrie gevestigd was in de jaren 50 t/m 80, kenden al eerder zo’n leegloop. De Rust Belt, een groot gebied in het noordoosten en midden van Amerika, heeft zijn bijnaam zelfs te danken aan dit industriële verleden.

Vervallen Amerika
Voormalige Fisher fabriek in Detroit. Foto: marchandmeffre.com

Industriële gebouwen

Fabrieken en industriële gebouwen zijn ook een mooie fotogenieke bron met minder mooie achterliggende verhalen. Waar ooit zwaar werk werd verzet door vele arbeiders, resteert vandaag de dag soms weinig meer dan roestende machines, hangars of fabriekshallen. En dat soms op vele vierkante kilometers bij elkaar!

brooklyn's sweet ruin
Opslagplaats voor ruwe suiker. Foto: Paul Raphaelson

Voertuigen en infrastructuur

Vervallen Amerika
Cadillac Ranch langs Route 66

Niet zelden zal je in Amerika een verroeste auto aantreffen, half verscholen onder struikgewas of in een leegstaande garage. Wie goed zoekt, kan zelfs complete kerkhoven vinden waar auto’s of vliegtuigen staan, wachtend op de sloop of totdat iemand besluit wat er mee moet gebeuren. Soms worden daar ludieke bestemmingen voor gevonden, zoals de Cadillac Ranch langs de Route 66.

Ook qua infrastructuur is er nogal veel van het vervallen Amerika te vinden. De overheid staat erom bekend zeker na de Tweede Wereldoorlog weinig te hebben geïnvesteerd in wegen en bruggen, met heel soms zelfs als gevolg dat bruggen gesloten moeten worden wegens acuut instortingsgevaar. Investeren in infrastructuur is een politiek heikel punt, wat al decennia lang onopgelost blijft. Voor burgers en reizigers is dat soms irritant, voor liefhebbers van mooie foto’s dan weer niet.

Vliegtuigkerkhof in Tucson, Arizona. Foto: CrackerClips Stock Media / Shutterstock.com
Vliegtuigkerkhof in Tucson, Arizona. Foto: CrackerClips Stock Media / Shutterstock.com

Tips! Fotoboeken van vervallen Amerika

Fotoboek The Art of Abandonment door Walter Arnold
Fotoboek The Art of Abandonment door Walter Arnold

Ben je enthousiast geworden over de schoonheid van dit al dit verval? Er zijn fotoboeken zat. We noemen een paar van onze favorieten of waar we al met smart op zitten te wachten:

  • The Art of Abandonment van Walter Arnold. Eind vorig jaar uitgekomen dankzij crowdfunding op Kickstarter. Mede gefinancierd door uw redactie.
  • The Ruins of Detroit van Yves Marchand en Romain Meffre. Groots (qua omvang, prijs en materiaal) fotoboek over het vervallen Detroit. Als je een grote koffietafel hebt, zeker het overwegen waard! Vormde de bron van inspiratie voor ons artikel over Detroit.
  • Abandoned America. The age of consequences van Matthew Christopher. In september 2016 brengt hij een tweede deel uit, getiteld Abandoned America. Dismantling the Dream.
  • Sweet Ruin. The Brooklyn Domino Sugar Refinery van Paul Raphaelson. Dit boek is ook via crowdfunding tot stand gekomen en wordt dit najaar verwacht. Een schitterende serie over de in 2013 grotendeels gesloopte suikerfabriek aan de East River in Williamsburg, Brooklyn. We schreven hier begin 2018 een blog over!
Brooklyn Domino Sugar Factory, inmiddels gesloopt. Foto: Masami Reilly / Shutterstock.com
Brooklyn Domino Sugar Factory, inmiddels gesloopt. Foto: Masami Reilly / Shutterstock.com
Bekijk reacties (2)
  • Nice, ik ben vorig jaar in Detroit geweest. Niet best op sommige plekken. Veel vervallen huizen met groepen (werkloze?) mensen ervoor.. Wat wel aardig is dat ze sinds dit jaar het bekende Michigan Central Station opnieuw voorzien hebben van glas. Daar zijn ze iig nog iets mee van plan dus :).

    • Hoi Juri, bijzonder dat je daar was! Er moet nog veel gebeuren inderdaad, al gaat het langzaam de goede kant op. Dat station is prachtig, dus het zou zonde zijn als daar niks meer mee gedaan zou worden. Een tijdje terug schreef ik dit nog over Detroit, geïnspireerd een mooi fotoboek vol (stads)ruïnes 🙂 https://usa365.nl/detroit/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven