Nu aan het lezen
Vuilnisman in New York City: populaire baan
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Vuilnisman in New York City: populaire baan

Vuilnisman in New York City: het lijkt in eerste instantie niet het meest fijne baantje dat je kunt hebben, maar in Amerika hebben ze de status van helden. Het werk betaalt bovendien erg goed en er is een wachtlijst van jaren. Voor het komende toelatingsexamen in februari volgend jaar meldden zich bijna 100.000 sollicitanten, terwijl het aantal beschikbare plaatsen vele malen lager ligt. Vuilnisman in New York City word je niet zomaar meer.

Zakkenrollers

In mei 2008 zette ik voor de eerste keer voet in New York City, na een paar uur durende treinreis met Amtrak vanuit Washington DC. Na enkele korte, ondergrondse ritjes met de metro verliet ik het station bij 72nd Street en liep ik de indrukwekkende hoogbouw van de Big Apple tegemoet. Veel van jullie zullen dat moment wel herkennen. De zware bagage vergat ik spontaan. Als er voor zakkenrollers een moment was geweest om toe te slaan, dan was het wel tijdens die eerste minuten. Naast die imponerende skylines was er nog iets anders dat me al vrij snel opviel: de gigantische stapels vuilniszakken en prullenbakken langs de stoepranden.

Heldenstatus: New York’s Strongest  

New York's Strongest in actie.Vuilnismannen genieten in New York City een bijzonder hoog aanzien. Dat zit hem vooral in het feit dat zij de personen zijn die de stad draaiende houden. Blijft alle troep op straat staan, dan volgt er in deze dichtbevolkte miljoenenstad al snel een enorme (verkeers)chaos. De straten moeten te allen tijde doorgaanbaar zijn en dan is het wel fijn als de enorme hoeveelheden afval op structurele basis worden opgepikt. Of het nou regent, sneeuwt of bloedheet is. En dat is nog niet alles, want de ruim 7.000 mannen- en vrouwen – die met 2.500 vrachtwagens dagelijks zo’n 11.000 ton huisafval en 2.000 ton recyclemateriaal ophalen – krijgen tijdens hun werkdagen van twaalf uur ook nog te maken met de nodige hindernissen en niet zelden zonder (levens)gevaar. Denk aan stank, lawaai, ongedierte zoals ratten, scherpe en giftige voorwerpen en botsingen in het verkeer. Bij extreem winterweer maken 365 strooiwagens en 450 mechanische bezems 6.000 mijl aan straat sneeuw- en ijsvrij. En dan is er natuurlijk het pittige sjouwwerk. De vuilnismannen staan niet voor niets bekend onder de geuzennaam New York’s Strongest (de sterksten van New York). Ze kunnen inmiddels wedijveren met hun collega’s van de brandweer (New York’s Bravest) en politie (New York’s Finest) als het gaat om hun heldenstatus.

Waarom vuilnisman in New York City?

Alleen om die heldenstatus is het al die duizenden sollicitanten natuurlijk niet te doen. Het goede salaris speelt een gewichte rol in de populariteit. Een beginneling bij The City of New York Department of Sanitation (DSNY) strijkt per jaar 33.746 dollar op (ruim 27.000 euro) en na vijf jaar is dat al 70.000 dollar (ruim 56.000 euro). Toeslagen en overuren niet meegerekend. Vuilophalers hebben daardoor voldoende inkomsten om rond te komen in het zeer dure New York City en het bijna onbetaalbare stadsdeel Manhattan. Een baan bij het gemeentelijke reinigingsbedrijf biedt zekerheid, want werk is er altijd. Daarnaast zijn er geen speciale opleidingen en diploma’s van peperdure universiteiten nodig. Een flinke dosis spierkracht en doorzettingsvermogen volstaat.

Zeer populaire baan

Vuilnisman in New York City betekent ook sneeuwscheppen tijdens de strenge winters.De moeilijkheidsgraad zit hem vooral in het bemachtigen van een plekje. Jaarlijks zijn er maar 500 plaatsen beschikbaar en dat aantal staat totaal niet in verhouding tot het aantal sollicitanten. The City of New York Department of Sanitation maakte deze maand bekend dat er in 2014 liefst 94.000 mensen geprobeerd hebben om vuilnisman te worden. Deze groep zal in februari 2015 een examen afnemen. In 1998 waren er een kleine 18.000 inschrijvingen, in 2007 ongeveer 30.000. Na deze test is het nog lang niet gedaan, want later volgt nog een onderdeel waarbij de vuilnismannen in spé met loodzware zakken moeten sjouwen met de stopwatch als grote vijand. Testen met meerdere vuilniszakken tegelijkertijd, het manoeuvreren langs dubbel geparkeerde auto’s en lopen over spoorlijnen en andere oneffen terreinen stellen de deelnemers op de proef. Hoe hoger de score, hoe hoger de plek op de wachtlijst. Die wachttijd kan wel oplopen tot acht jaar, waardoor alleen de allersterksten hun geluk als vuilnisman in New York City mogen beproeven. Aan hun bijnaam is dan ook niets gelogen.

Meer lezen over New York?

[button link=”https://usa365.nl/zoeken-naar-hopper/”] Zoektocht naar een kunstenaar[/button] [button link=”https://usa365.nl/hectiek-op-de-stoeprand/”] Bizar busavontuur[/button] [button link=”https://usa365.nl/gewone-families-maakten-new-york-city/”] Historie over de stad[/button] [button link=”https://usa365.nl/discotheek-in-new-york/”] Uren in wachtrij voor befaamde discotheek[/button] [button link=”https://usa365.nl/apollo-theater/”] Avondje lachen in het Apollo Theater[/button] [button link=”https://usa365.nl/documentaire-gebroeders-naudet-9-11/”] De aanslagen van 9/11[/button] [button link=”https://usa365.nl/bodypaint-new-york/”] Foto’s van bodypaintmodellen[/button] [button link=”https://usa365.nl/amerika-en-james-bond/”] James Bond in Harlem[/button]
Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven