Nu aan het lezen
War on Terror: American Sniper en Lone Survivor
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

War on Terror: American Sniper en Lone Survivor

Irak en Afghanistan. Wat zijn er ongelofelijk veel woorden aan gewijd sinds Bush zijn War on Terror aankondigde. Het land was zelden zo verdeeld, er zijn ongelofelijk veel mensen gesneuveld en along the way zijn er ongelofelijk veel nieuwe verhalen ontstaan voor in de geschiedenisboeken. Twee bekende boeken zijn niet lang geleden verfilmd. Reinder Jansma behandelt ze in zijn eerste bijdrage op USA365.nl!

War on Terror: Amerikaanse oorlogsverhalen

We support our troops. De tekst staat op veel stickers die Amerikanen op hun auto’s plakken. Je zult zoiets in Nederland niet snel zien. De Amerikanen gaan heel anders om met hun militairen en veteranen. Als ze in hun legeruniform in de supermarkt komen, kijkt niemand raar op als er ’Thank you for your service’ tegen ze gezegd wordt. Bij sommige Texas Roadhouse-restaurants zijn er zelfs speciale parkeerplaatsen voor US Veterans. Een hot item in Amerika zijn de ‘Stolen Valor’-filmpjes die regelmatig opduiken. Hierin spelen bedriegers de hoofdrol: mensen die in legeruniform lopen, soms gedecoreerd met allemaal medailles en lintjes van missies, die helemaal geen militair zijn of zijn geweest. Not done natuurlijk: je wordt hier vrijwel meteen op aangevallen door actieve militairen of veteranen. Echte militairen hebben snel door of ze te maken hebben met een valse collega. Militair: een gewaardeerd beroep in de Verenigde Staten. Maar dat het ook zeer riskant is, blijkt wel uit deze twee verhalen…

American Sniper

American Sniper

Texaan Chris Kyle was sluipschutter bij Navy Seal Team 3. Zoals bij eigenlijk ieder boek over de oorlog, begint het verhaal met hoe ze zijn geworden tot wie ze zijn. De keiharde Navy Seals-trainingen blijven je verbazen. Termen die je vaak hoort zijn BUD/s (Basic Underwater Demolition) en Hellweek. Dit zijn allemaal stages in hun opleiding tot Navy Seal.

Irak

Op zijn uitzendingen naar Irak was het de taak van Kyle om de grondtroepen te beschermen vanuit een schuilplaats met overzicht over het slagveld. In zijn vier uitzendingen maakte hij honderdzestig bevestigde kills. Vanwege dat grote aantal dodelijke slachtoffers zette de Taliban een prijs van 20.000 dollar op zijn hoofd; ze noemden hem ‘The Devil of Ramadi’. Tijdens zijn missies gebruikten de Amerikaanse militairen ook bewoonde huizen, waarbij Kyle soms zijn shirt uit deed. De tattoo op zijn arm viel op en de tekening ervan werd al gauw door de stad verspreid, vergezeld van de hoge beloning. Zijn meest verre doelwit in oorlogsgebied was op 1.920 meter afstand; uitzonderlijk knap. Zelf deed hij hier wat luchtig over. Hij zei in 2012 in de talkshow van Conan O’Brien:

I definitely cheated. I used a ballistic computer that tells me everything to do, so I’m just a monkey on a gun.

American SniperWanneer een kind een bom toegestopt krijgt van zijn ouders, met de bedoeling om Amerikaanse troepen op te blazen, moet Chris gewoon zijn werk doen. Dergelijke situaties gingen Chris natuurlijk niet in de koude kleren zitten, maar boven alles wilde hij zijn jongens beschermen. Leuke momenten zijn er ook: als op een dag een aantal vijanden een rivier probeert over te steken met felgekleurde drijvende ballen, gebruikt Chris zijn vaardigheden. Hij schiet stuk voor stuk de ballen lek. De vijanden, slechte zwemmers, verlieten wild spartelend het water. Hilariteit alom.

Vermoord op Amerikaanse bodem

Chris Kyle was een held; ook na zijn militaire carrière. Naast zijn schrijfwerk (de autobiografie American Sniper kwam in 2012 uit) besluit hij collega-veteranen met psychische problemen te helpen. Het kost hem uiteindelijk zijn leven. Op 2 februari 2013 werd, hij samen met zijn collega Chad Littlefield, doodgeschoten op een Gun Range in Texas. De dader was een getraumatiseerde veteraan die Kyle onder zijn hoede had genomen. De beelden van de rouwstoet zijn zeer indrukwekkend, honderden mensen staan langs de snelweg met Amerikaanse vlaggen als eerbetoon. Dit is ook te zien aan het einde van de verfilming van het boek; American Sniper verscheen in 2014.

Ook weduwe Taya Kyle schreef een boek. In 2015 kwam American Wife: A Memoir of Love, War, Faith, and Renewal uit, over hoe zij de jaren met haar man heeft ervaren. Het boek geeft een goed en realistisch beeld van het leven in oorlogsgebied, en hoe het voor de mensen thuis is. Ook beschrijft het boek goed de trots van de Amerikanen op hun thuisland.

American Sniper is een aanrader! Het boek is makkelijk geschreven, dus ook voor mensen die iets minder goed zijn in Engels prima te doen. En verder zou ik ook zeggen: bekijk de indrukwekkende film!

Lone Survivor

Lone Survivor

Lone Survivor is het verhaal van Marcus Luttrell, wederom een Navy Seal uit Texas. Operation Red Wings betreft een missie die alles behalve succesvol was. Marcus maakte er deel van uit.

Afghanistan

Het Amerikaanse leger had hun oog laten vallen op een Taliban-leider die met zijn troepen veel Amerikaanse mariniers had omgebracht. De opdracht van Luttrell en zijn drie collega’s was eenledig: deze persoon uitschakelen. Nadat de missie meerdere keren was uitgesteld omdat ze de precieze locatie van het doelwit niet goed konden vaststellen, brak de dag van de missie aan. In het holst van de nacht werden de vier Seals gedropt in de bergen. Na zonsopgang zochten ze een positie op om vanuit daar hun doelwit te lokaliseren. Het radiocontact met de basis verliep vanaf het begin al zeer moeizaam.

Na enige tijd worden ze opgeschrikt door een kudde schapen, samen met hun herders. De Amerikanen overmeesteren de herders, en er ontstaat een discussie over wat ze met de herders moeten doen. Als ze ze in leven laten, zouden ze zomaar hun positie kunnen doorgeven aan de Taliban. Er wordt toch besloten de herders te laten gaan; een besluit waar de Seals later spijt van krijgen.

Lone SurvivorIn een mum van tijd worden ze belaagd door meer dan honderd strijders. Na lange, hevige vuurgevechten en valpartijen raken de drie collega’s van Luttrell ernstig gewond. Nog steeds lukt het niet om contact te maken met de basis, om versterking op te roepen. Een van de Seals besluit via een satelliettelefoon in open veld te proberen contact te maken, met gevaar voor eigen leven. Tijdens deze actie raakt hij ernstig gewond, maar hij slaagt wel: hij geeft zijn bericht door aan de basis. Alle alarmbellen beginnen bij de Amerikanen te rinkelen. Er wordt een troepenmacht verzameld om zo snel mogelijk te hulp te schieten. Met helikopters naderen ze de plek des onheils. Wanneer een helikopter zich gereed maakt om troepen uit te zetten, wordt er door de Taliban een raket achterin de helikopter geschoten. Deze stort neer; alle zestien inzittenden komen om het leven. Inmiddels zijn ook de drie collega’s van Luttrell gestorven aan hun verwondingen. Luttrell is helemaal alleen. Hij weet zich zwaargewond te verstoppen en wordt niet gevonden.

Eindelijk hulp

Als hij de volgende dag op zoek gaat naar water, stuit hij op een behulpzame Afghaanse man. Een vreemde gewaarwording. Eindelijk zijn er Afghanen die bereid zijn hem te helpen en verzorgen. Volgens een eeuwenoude traditie genaamd Pashtunwali, moeten de bewoners van dit dorp iemand tot de laatste man verdedigen als ze iemand hebben opgenomen in hun gemeenschap. Het duurt natuurlijk niet lang voor de Taliban precies weet waar Luttrell zit. De bewoners zijn echter niet van plan hem uit te leveren, ondanks fel aandringen van de Taliban. Luttrell schrijft een briefje over zijn positie en situatie en de dorpsoudste brengt dit naar de dichtstbijzijnde Amerikaanse legerbasis, een lange wandeltocht door de bergen. Uiteindelijk is dit zijn redding: hij wordt na dagen door het leger op de gevaarlijke locatie opgepikt.

Na zijn periode in militaire dienst brengt Marcus Luttrell in 2007 zijn boek Lone Survivor uit. De verfilming volgde in 2013, met acteur Mark Wahlberg in de hoofdrol. Het boek is aangrijpend en de gevaren van het beroep worden enorm duidelijk. Een eerbetoon aan zijn gesneuvelde ‘buddies’. Je wilt constant doorlezen om te weten wat er verder gaat gebeuren. Ook dit boek (en de film!) zou ik zeker aanbevelen.


ReinderReinder Jansma (1990) komt uit het Friese Stiens. Zijn passie voor Amerika komt door de mooie natuur en de ontzettend leuke mensen die je er onderweg ontmoet. Ook het image en het patriottisme vindt hij mooi om te zien. De mooiste locaties in Amerika: Bryce Canyon, Highway 1 en Monument Valley. Als het op steden aankomt, is hij een groot fan van Los Angeles. In totaal is hij nu drie keer in Amerika geweest, mei 2016 wordt de vierde keer. Een absoluut hoogtepunt: het uitzicht by night over Los Angeles, vanaf Griffith Observatory.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven