Nu aan het lezen
Alles glanst en glittert in Washington D.C.
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Alles glanst en glittert in Washington D.C.

washington

Een witte Kerst was er helaas niet. Sterker nog, vanwege de aangename temperatuur ging overdag de jas open en de zonnebril op. Maar zodra het donker werd in Washington DC, gingen de lichtjes aan en was het kerstgevoel volop aanwezig. Hierbij een paar ‘must-sees’ van gastschrijfster Mieke Bleeker voor wie overweegt om ook de feestdagen eens door te brengen in de Amerikaanse hoofdstad.

Alles glanst en glittert in Washington D.C.

washingtonZoo Lights

De dierentuin is nu niet meteen een plek waarbij je aan een lichtspektakel denkt, maar daar denken ze in DC heel anders over. De ZooLights zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen in Washington; elke boom of struik in de dierentuin wordt behangen met lichtjes. Hoewel ZooLights in de eerste plaats is gericht op families, is een (gratis) bezoekje zeker de moeite waard.

Kerstbomen van formaat

Aan kerstbomen geen gebrek in DC rond deze tijd van het jaar. Maar er zijn er twee die iedereen komt bekijken: de boom bij het Witte Huis en die bij het Capitool. De eerste, de National Christmas Tree raakte beschadigd toen er 21 december een verwarde man in klom die er weigerde uit te komen. Door de ‘government shutdown’ was het onduidelijk of er personeel beschikbaar was om de reparaties uit te voeren. Gelukkig gingen de lichtjes – met uitzondering van de kerstster helemaal bovenaan – de dag voor Kerst allemaal weer aan. De ornamenten worden gemaakt door daarvoor speciaal geselecteerde kunstenaars.

De boom bij het Capitool , bijgenaamd de ‘People’s Tree‘, heeft een hele andere uitstraling. Elk jaar worden de meer dan 10.000 versierselen gemaakt door honderden kinderen uit de staat waar de boom dat jaar vandaan komt. Dit keer was dat Oregon. De boom legt traditiegetrouw de reis naar Washington DC met de trein af.

[tekst gaat verder onder de foto]

washington

washingtonLichtfestivals

Wie van lichtfestivals houdt, kan in DC ook prima uit de voeten. In de pittoreske wijk Georgetown vindt in december het jaarlijkse ‘Georgetown Glow‘, plaats,met lichtinstallaties van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Een mooie aanleiding voor een fijne avondwandeling!

Begraafplaats

En neem vooral ook even een kijkje op een begraafplaats, zoals ik deed bij Alexandria National Cemetery in Virginia. Er waren geen lichtjes, maar de rijen grafstenen van gevallen soldaten waar bij elk graf een kerstkrans was neergelegd, maakte des te meer indruk.

Bekijk meer sfeerfoto’s van Mieke in onderstaande slideshow:


washingtonMieke Bleeker (1975) werkt als eventcoördinator bij het John Adams Institute in Amsterdam. Haar interesse voor de Verenigde Staten begon met een paragraaf in een lesboek over de Kennedy’s en Martin Luther King. Haar fascinatie voor Amerika, met name voor de geschiedenis en politiek, breidde zich vandaar steeds verder uit. Sinds 2012 bezoekt ze de VS elk jaar, waarbij belangrijke historische plekken het voornaamste reisdoel zijn. Washington DC is een favoriet en ondertussen bezocht ze 12 staten. Het meest bijzondere? Het bijwonen van de 50e herdenkingsdag van de moord op John F. Kennedy in Dallas in 2013.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven