Nu aan het lezen
We don’t do blues here van Floris Schreuder
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

We don’t do blues here van Floris Schreuder

Boekentip: We don’t do blues here van Floris Schreuder

‘De Route 66, ook wel The Motherroad, The Main Street of The Will Rogers Highway genoemd, is veruit de bekendste weg van de Verenigde Staten’. Zo begint het boek We don’t do blues here geschreven door Floris Schreuder. Hij reedt 30.000 kilometer door Amerika en schreef daar een boek over. Hij zag de mooie kant van dit land: Amerikanen met een sterke ondernemersgeest, het streven naar de American Dream en de minder mooi kant vol met racisme en geweld. Zijn ervaringen bundelde hij in een boek.

Geen toeristisch reisverslag

Samen met zijn studievriend Raoul, vertrekt Floris in 2014 naar Amerika om in een huurauto het binnenland van Amerika te doorkruisen. Na deze reis keert Floris nog meermaals terug. Wie op zoek is naar een reisboek vol verhalen over een bezoek aan de bekende toeristische plekken die Amerika te bieden heeft, wordt teleurgesteld. Ze bezochten namelijk niet de veelal bekende steden, natuurparken of andere toeristische attracties, maar beleven Amerika van binnenuit. Zoals de gemiddelde Amerikaan door het leven gaat. Geen standaard reisverslag dus. Dat levert een aantal prachtige en unieke verhalen op. Een kijkje in het echte Amerika wat Floris met volle enthousiasme en veel humor weet op te schrijven.

Het dagelijks reilen en zeilen van de gemiddelde Amerikaan

Floris neemt de lezer mee in een wereld waar traditionele waarden heersen en racisme en geweld duidelijk aanwezig zijn. Dat is overigens niets nieuws, want daar horen en lezen we ook dagelijks over in het nieuws. Hij vertelt over een situatie waarin hij na een bioscoopbezoekje midden in de chaos van een schietpartij belandt. Maar je leest ook over hoe de Amerikanen genoodzaakt zijn tot economische zelfvoorzieningen en de American Dream onbereikbaar lijkt. Floris weet dit alles met veel humor op te schrijven en zijn observaties prachtig en levensecht te verwoorden. Zo lijkt het bijna alsof je er zelf bij bent geweest.

Het onderbelichte binnenland staat centraal

We don’t do blue’s here heeft een unieke invalshoek en is een aanrader als je een liefhebber van Amerika bent met interesse in de hedendaagse cultuur van het land. Je krijgt een inkijkje in het onderbelichte binnenland van Amerika die in boeken vaak overruled wordt door het mainstream Amerika. De conversaties die Floris heeft met de lokale inwoners van de plekken die hij bezocht zijn op z’n zachtst gezegd bewonderenswaardig te noemen. Het blijft wel Amerika ;). Na het lezen van We don’t do blues here wil je eigenlijk nog maar één ding. Het vliegtuig in, een auto huren en de Route 66 rijden!

LEES!
DE FLAPTEKST

Op aanstekelijke wijze verhaalt Schreuder over zijn ervaringen in diners, tankstations, supermarkten en hotels langs Route 66 of Route 20, met gewone en minder gewone Amerikanen. Op een terras komt hij terecht in een politieke campagne, in een bioscoop belandt hij in de chaos die ontstaat na een schietpartij, in het ziekenhuis maakt hij kennis met de Amerikaanse zorg en in het armzalige motel waar ze navraag doen naar de verzamelplek van Chicago Blues-gedenkwaardigheden van Muddy Waters, krijgt hij het onthutsende antwoord: ‘We don’t do blues here’. Floris Schreuder kwam nog een aantal malen terug en bleef op dezelfde wijze de Amerikaanse samenleving verkennen. We don’t do blues here is dan ook meer dan een reisboek, het geeft door middel van meeslepende verhalen en reportages een uniek en rijk geschakeerd beeld van Amerika zoals het nu is. Floris Schreuder studeerde Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht en is momenteel werkzaam als bedrijfsjurist. Dit is zijn eerste boek.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven