Nu aan het lezen
WK Bowlen Las Vegas: Hollandse dame doet mee!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

WK Bowlen Las Vegas: Hollandse dame doet mee!

Bianca Wiekeraad (25) uit Schiedam begint op vrijdag 13 november namens Nederland aan het WK Bowlen in Las Vegas, dat een week duurt. Daarmee gaat voor haar een droom in vervulling. Wij spraken met Wiekeraad aan de vooravond van wat een onvergetelijk Amerikaans avontuur moet worden. ‘Ik ga écht genieten.’

WK Bowlen Las Vegas: Hollandse dame doet mee!

Aan de 51e editie van de prestigieuze AMF World Cup doen tientallen landen van over heel de wereld mee. Elk land vaardigt een man en vrouw af, er is dan ook een apart mannen- en vrouwentoernooi. Wiekeraad, die zich plaatste door de Nederlandse Bowling Tour 2014-2015 te winnen, speelt sowieso drie kwalificatiewedstrijden (drie keer acht games). Afhankelijk van het resultaat volgt er dan nog eventueel het finaledeel met de beste 24. Ze vertegenwoordigt Oranje met haar mannelijke collega Patrick Meka (links op foto), in bijzijn van coach Ton Plummen. 

Wiekeraad, die op haar achtste begon met bowlen bij de Schiedamse Bowling Vereniging Musis Sacrum, kwam diverse keren uit voor het Nederlandse team, won medailles en werd in 2007 Europees jeugdkampioen. Toch bleef de ultieme droom – een groot toernooi bowlen in Amerika – steeds uit. Maar nu mag ze haar kunsten gaan vertonen op mondiaal podium. En ook nog eens in het bowlingparadijs bij uitstek. “De ontlading was heel groot na mijn kwalificatie. Amerika is het walhalla om te bowlen. Twee keer eerder werd ik door coaches niet gekozen. Nu heb ik op eigen kracht bereikt wat ik zo graag wilde. Dat is best bijzonder.”

Bowlen Bianka Wiekeraad - ZOETERMEER 21 SEPTEMBER 2015 - FOTO NICO SCHOUTEN
Bianca Wiekeraad prepareert zich in Zoetermeer voor het WK Bowlen in Las Vegas. Fotograaf: Nico Schouten

Kennismaking met Amerika in 2014

De AMF World Cup vindt plaats in Sam’s Town, op een klein stukje rijden van de beroemde Strip. Hoewel Wiekeraad natuurlijk komt voor het WK, zal ze waar kan ook de toerist gaan uithangen. En ze weet er de weg, want de bowlster deed Las Vegas al eens aan tijdens een roadtrip in 2014. In een maand tijd bezocht ze de bekende hotspots aan de oostkust en westkust van Amerika. Van de chaos in New York City, de indrukwekkende natuur in Arizona, tot de gekte in Amerika’s speeltuin voor volwassenen.

WK Bowlen Las Vegas: Hollandse dame doet mee!NY stadTaxi NY

“Ik was vier dagen in Las Vegas. We kwamen ‘s avonds aanrijden vanuit de woestijn en zagen ineens een heel grote lichtboog en al die lichtjes van de Strip. Daar werd ik helemaal enthousiast van. Ik heb toen geschoten in een schiettent. Echt schieten ja, dat was heel leuk. Ik bezocht ook de grote hotels op de Strip en ben ‘s avonds in die toren van het Stratosphere Hotel geweest. Heel indrukwekkend. Ik wilde ook nog een helikoptervlucht doen, maar dat kwam er niet van, kost klauwen met geld. Ik dacht: als ik weer in Las Vegas ben, wil ik dat doen. We spelen bij het WK ‘s ochtends en ‘s middags, dus in de avond is er wel tijd om wat te ondernemen. Ja, misschien ga ik die helikoptervlucht nu wel doen, ha ha.”

SchietenDe Strip in Las Vegas, NevadaLV 2

Naast Las Vegas bezocht Wiekeraad New York City, Los Angeles en San Francisco. “We begonnen in New York. Echt, wat een mensen, nog net niet zoveel als in Hong Kong. In New York kon je niet makkelijk verdwalen, ik wist zo waar ik was. Dat vond ik wel leuk. In Amerika zijn die straten vaak ingedeeld in hokjes. Los Angeles had wel iets, maar daar ben ik eigenlijk alleen in het park van Universal Studios geweest.”

Incident met zwerver in San Francisco

Golden GateSan Francisco was in meerdere opzichten een bijzondere ervaring voor Wiekeraad. “In San Francisco vond ik de straten heel bijzonder. Alles loopt daar schuin omhoog en naar beneden, heel bizar. Daar hebben we onwijs veel gelopen. Er zijn ook heel veel zwervers, dat vond ik een minder puntje. In San Francisco hadden we daar veel last van.”

Wiekeraad vervolgt: “Wij zaten in de bus en twee vrienden van mij zijn Aziatisch en er zat een donkere man voor ons in de bus. Hij begon mij als blanke uit te dagen, had iets tegen witte mensen. Wacht maar af, zo iets zei hij. Waarin zijn we terechtgekomen, dacht ik. Dat was wel eng. En mensen in bushokjes die zich met heroïne aan het inspuiten waren. Dat was heel bijzonder.”

De kennismaking met de Verenigde Staten beviel Wiekeraad. “Ik zou zo naar alle vier steden nog een keer teruggaan. New York, San Francisco, Los Angeles en Las Vegas hadden allemaal hun eigen charme. Ik ben zelf helemaal niet zo van de natuurparken, dat was meer iets van mijn reisgenoten. Maar Antelope Canyon en Horseshoe Bend vond ik wel heel mooi. Bizar hoe zich dat door wind, zon en regen gevormd heeft.”

Horseshoe BendAntelope

 

 

 

 

 

 

 

Wiekeraad – die nog steeds lid is van de Schiedamse Bowling Vereniging Musis Sacrum, maar inmiddels al wat jaartjes traint bij Dekker Zoetermeer – vertrekt op donderdag 12 november naar Amerika. Voor overigens een niet heel lucratief toernooi, want de winnaars kunnen slechts rekenen op eer en een medaille. Geld zal er toch écht verdiend moeten worden in Ceasars Palace, MGM Grand of de Bellagio. Maar natuurijk is het Wiekeraad te doen om de unieke ervaring. “Ik heb geen idee wat mijn kansen zijn, maar ik ga écht genieten als ik daar straks sta.”

Bianca in ADBianca Wiekeraad volgen tijdens WK?

Wil je op de voet volgen van wat onze representanten allemaal beleven rondom het WK Bowlen in Las Vegas? Wiekeraad houdt deze speciale blog bij en zit op Twitter. Ook wij van USA365.nl zullen haar verrichtingen nauwlettend volgen, dus houd ook onze Facebook-page, Twitter, website en andere social media-kanalen goed in de gaten!

Wiekeraad stond onlangs al in de spotlights met interviews in het AD, zie de foto rechts.
Amerika is het walhalla van het bowlen.’

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven