Nu aan het lezen
Woodstock 1969: hoogtepunt van de sixties
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Woodstock 1969: hoogtepunt van de sixties

Woodstock, het popfestival uit 1969 in Bethel, New York, is het meest legendarische festival aller tijden. Het is de geschiedenis ingegaan als de belichaming van de hippiecultuur in de jaren zestig en het absolute hoogtepunt van deze periode. Jimi Hendrix, Santana, Janis Joplin, Joe Cocker; veel grote artiesten waren aanwezig en opvallend genoeg ontbraken ook diverse grote namen. Wij nemen je mee terug in de tijd naar het weiland in Bethel, waar drie dagen lang geschiedenis werd geschreven.

Woodstock 1969: hoogtepunt van de sixties

De Amerikaanse hippiecultuur

Woodstock
Hippies op Woodstock

Het jaar 1969 wordt gezien als het hoogtepunt van de hippiecultuur, in Amerika en daarbuiten. De subcultuur die vanaf halverwege de sixties vooral jonge mensen aansprak en inging tegen de autoritaire gezagsdragers en het kapitalisme van die tijd, kreeg in enkele jaren veel aanhangers. Met muziek, alternatieve samenlevingsvormen, een seksuele revolutie en vreedzame protesten werd de weg geplaveid voor nieuwe ideeën.

Op muzikaal gebied zijn veel bands uit die tijd legendes geworden. Zanger Scott McKenzie werd met zijn nummer over San Francisco, volgens velen de bakermat van de hippiecultuur, wereldberoemd. Het lied stond decennia lang symbool voor de hippiecultuur. Bands als Love, Jefferson Airplane, Canned Heat en zelfs de Beatles waren in die tijd op zijn minst geïnspireerd door de hippiecultuur. Dat gold ook voor artiesten als Janis Joplin, Joan Baez, John Sebastian en vele anderen. Vrijheid, creativiteit, plezier; al dit soort uitingen stond in hun muziek centraal, net als bij de hippies.

Woodstock
Filevorming op weg naar Woodstock

Woodstock

De populariteit van de hippiecultuur is nergens groter geworden dan op het festival Woodstock, dat in augustus 1969 werd gehouden op een weiland nabij Bethel, New York. Een festival waar ruim 400.000 bezoekers aanwezig waren, terwijl er eigenlijk maar voor de helft plaats was! Zo’n groot evenement zou in deze tijd nog problemen opleveren en in die tijd natuurlijk helemaal. De staat New York sprak de noodtoestand uit, er waren natuurlijk veel te weinig voorzieningen en er was op veel minder bezoek gerekend. Toch verliep het festival relatief goed met ‘slechts’ drie doden tot gevolg.

Een slapende festivalganger werd door een tractor overreden, twee anderen stierven om medische redenen. Tijdens het festival werden ook twee baby’s geboren en ongetwijfeld een veel groter aantal verwekt.

Woodstock
Peace en love op Woodstock

De line-up van het festival was indrukwekkend. Grote artiesten als Joe Cocker, Santana, Canned Heat, Janis Joplin, The Who, Sly & The Family Stone, Crosby, Stills, Nash & Young en Jimi Hendrix gaven er een concert. Veel mensen zullen daar overigens amper iets van meegekregen hebben. Stond je helemaal achteraan, dan was er weinig kans dat je de act op het podium zag of hoorde. Grote schermen en geluidsinstallaties zoals tegenwoordig waren uiteraard afwezig, maar de menigte mensen heeft zichzelf die drie dagen goed kunnen bezighouden. Alles werd wel gefilmd, waardoor de legendarische status van het festival in latere jaren alleen maar is toegenomen.

De grote afwezigen

Opvallend was wel dat een behoorlijk aantal grote namen niet op Woodstock optrad. Waar waren Bob Dylan, The Doors, de Beatles, Led Zeppelin of de Rolling Stones?! Allemaal ook in die tijd al grote namen. De Beatles werden wel benaderd, maar John Lennon wilde dat ook de band van Yoko Ono op Woodstock zou spelen. Dat ging niet door en dus ook geen optreden van de Beatles. Althans, dat is een veelgehoord verhaal, want er wordt ook gefluisterd dat ze wel wilden spelen maar vanuit Canada niet op tijd de VS in konden. De Britse hardrockband Led Zeppelin mocht ook komen maar was bang slechts een bijrol te spelen tijdens het programma en ging daarom liever zelf op tournee. In het weekend van Woodstock speelden ze vlakbij, in Ashbury Park, New Jersey, inderdaad de geboorteplaats van nog zo’n legende: Bruce Springsteen.

Woodstock
Jimi Hendrix in actie op Woodstock

Bob Dylan was er niet omdat zijn zoontje ziek was, hoewel een ander gerucht gaat dat hij klaar was met alle hippies die bivakkeerden bij zijn huis, wat opmerkelijk genoeg vlakbij het festivalterrein lag. The Doors kwam niet omdat zanger Jim Morrison het niet zo had op concerten in de openlucht. De drummer van deze band was er overigens wel; hij is later bij opnames gespot tijdens het concert van Joe Cocker. De Rolling Stones konden ook niet optreden omdat zanger Mick Jagger filmopnames had in Australië. De Stones beseften dat ze iets gigantisch hadden gemist en probeerden dat later dat jaar zelf nog te overtreffen. Hun poging werd onbedoeld het einde van de hippiecultuur…

Het einde: het dramatische Altamont-festival

Vier maanden na Woodstock werd op de Altamont Speedway in Californië een nieuw festival gehouden, dat voor de Rolling Stones hun Amerikaanse tournee afsloot en waarvan ze hoopten dat het Woodstock zou overtreffen. Waar het festival in Bethel relatief goed georganiseerd en voorbereid was, hing Altamont als los zand aan elkaar.

woodstock
Mick Jagger op het podium met voor hem een Hells Angel
Woodstock
Knokpartij tijdens het Altamont-festival

 

 

 

 

 

 

 

 

De Stones hadden de motorclub Hells Angels ingehuurd voor de beveiliging. De locatie werd pas enkele dagen van tevoren gekozen. De sfeer op het festival was dramatisch, tijdens het optreden van de band Jefferson Airplane werd hun zanger knockout geslagen toen fans het podium op wilden. Later viel zelfs een dodelijk slachtoffer tijdens een vechtpartij, vlak voor het podium waar de Stones op dat moment optraden.

Andere subculturen

Altamont ging de geschiedenis in als het officieuze einde van de sixties en de positieve hippiecultuur. Zelfs in de muziekgeschiedenis wordt de muziek uit de seventies omschreven als ‘donkerder’, een sterk contrast met de muziek die vanaf ongeveer 1965 uitkwam. Hoewel de hippiecultuur nooit helemaal verdwenen is, zijn andere subculturen sindsdien in rap tempo opgekomen en weer verdwenen, zodat de hippies vooral dankzij Woodstock en de sixties altijd herinnerd zullen blijven worden.

Woodstock
Moderne hippies gefotografeerd door Steve Schapiro

Zelf in de sfeer van Woodstock komen? Er zijn online talloze opnames te vinden, maar bekijk bijvoorbeeld onderstaand optreden van de legendarische Jimi Hendrix als voorproefje.

 

Bekijk reacties (2)
  • Hoi Kenny,

    Geweldig artikel met schitterende foto’s.
    De herinneringen komen weer boven of zijn eigenlijk nooit weggeweest.

    Groet,

    Chiel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven