Nu aan het lezen
Yellowstone National Park: reportage en foto’s
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Yellowstone National Park: reportage en foto’s

Yellowstone National Park staat centraal in deze eerste gastbijdrage van Aad en Rosemary Gelens. Het echtpaar bracht in 2014 een bezoek aan dit unieke natuurlandschap in het noordwesten van Amerika. Ze beleefden er twee geweldige dagen, zagen van alles en maakten onderstaande reportage met prachtige foto’s!

Over Yellowstone National Park 

YellowstoneAad en Rosemary bij de ingang van Yellowstone National Park is het eerste Nationale Park van de wereld – opgericht in 1872 – en het grootste van Amerika (buiten Alaska). Een plek vol met spuitende geisers, stinkende heetwaterbronnen, bubbelende waterpoelen en waanzinnige, mooie gevarieerde natuurlandschappen. Het spectaculaire park was ooit een vulkaan, waarvan de laatste uitbarsting zo’n 640.000 jaar terug was. De ingestorte vulkaan heeft een enorme afmeting (ongeveer 3.000 km2). Er bestaat een kans dat deze vulkaan ooit nog eens uitbarst, maar dat gaan wij niet meer meemaken. Dit kan namelijk nog wel eens 100.000 jaar duren!

Per jaar bezoeken ongeveer drie miljoen mensen het park. In 2014 mochten wij ons ook tot die groep rekenen. Ik was verbaasd om te ontdekken hoeveel bijzondere en leuke bezienswaardigheden het noordwesten van Amerika te bieden heeft. Het is een kwestie van keuzes maken als je naar Amerika gaat. Je kunt je wel een maand vermaken in Yellowstone en nog elke dag verbaasd zijn over haar schoonheid. Onze reis naar Yellowstone duurde helaas maar twee dagen. Hieronder het verslag van al onze belevenissen!

Dag 1

Boeken in december

Uitgelichte YellowstoneVanaf Cody (de stad van Buffelo Bill) is het ongeveer 240 kilometer naar Yellowstone. Na ons vroege vertrek rijden we rond half 11 het park in via de East Entrance, één van de vijf ingangen. Op het bord bij de ingang zie ik dat veel campings/hotels vol zijn, maar gelukkig heb ik in december al geboekt. De keus was toen al beperkt; de goedkopere kamers waren al weg. Dus wacht zeker niet te lang met boeken! We hebben een kamer bij het Yellowstone Lake in Canyon Village. Voorlopig gaan we daar nog niet naartoe. We gaan eerst richting Mammoth Hot Springs.

Mud Volcano en de eenzame bizon

Yellowstone - bizonNa een klein half uurtje rijden houden we onze eerste stop bij Mud Volcano. Onze lange reis wordt gelijk beloond; bij de eerste aanblik zien we een prachtige stomende geiser. Iets ervoor sjokt een eenzame bizon langs! Bizons hadden we al gezien in Custer State Park, maar dit beeld is echt waanzinnig. Mijn man maakt van gevaarlijk dichtbij foto’s. Het leven van een hobbyfotograaf gaat niet over rozen. Mijn zoon en ik houden goed afstand. Ik heb de folders goed gelezen en deze dieren kunnen gevaarlijk zijn. Bizons doden per jaar meer mensen dan een beer! Meer lezen over bizons in Amerika? Check dan vooral deze fotoreportage van Marcel Wagenaar.

Giftigste plek van het park

Er loopt een trail (van houten boardwalks) van ongeveer één kilometer, met een naar rotte eieren ruikende lucht, langs de diverse geisers en poelen. De lucht went wel. We zien veel hete modderige poelen met hier en daar stoomgordijnen. Aan de overkant van de parkeerplaats van Mud Volcano ligt de giftigste plek van het park; Sulphur Caldron. Neus dicht! Vanuit de auto op de parkeerplaats zie ik de bizon weer lopen. Deze keer is hij niet aan het sjokken, maar kijkt hij op en loopt hij langs de auto’s.

Regenboog bij de waterval 

Yellowstone - watervalWe vervolgen onze reis naar de Lower Falls en de Upper Falls. Er zijn diverse plekken waar je deze watervallen kunt zien. Na ongeveer een halfuur rijden parkeren we de auto. Vanaf de parkeerplaats kun je naar uitzichtpunten lopen voor beide watervallen. Wij kozen ervoor de Uncle Toms Trail te gaan lopen. Deze gaat naar de Lower Falls. Een pittige trail met aardig wat hoogteverschil en meer dan 300 treden. Vervolgens kom je aan op een klein platform met een prachtig uitzicht op de waterval en de Yellowstone Rivier. Het uitzicht is heel mooi. We zien een regenboog net boven het water. Het was de klim zeker waard. De weg terug naar boven is vermoeiend. Iedereen komt op zijn eigen tempo boven aan. Boven lopen we door naar de Upper Falls, deze is minder spectaculair, maar wel mooi!

Sneeuwlandschap en Mammoth Hot Springs

We gaan verder naar Mammoth Hot Springs. Onderweg zien we prachtige natuur. Sommige stukken zijn helemaal verbrand. Elk jaar is er wel een grote brand, maar de natuur herstelt zichzelf. Dit geeft soms bijzondere aanblikken. Na een goed uur arriveren we bij Mammoth Hot Springs Terraces; we kijken naar een witachtig ‘sneeuwlandschap’. De Terraces bestaat uit twee delen: Upper en Lower. We rijden eerst naar de Upper. Dit is een eenrichtingsdrivetrail van ongeveer vier kilometer. Leuk om te doen, maar het geeft nog niet echt een goed beeld van wat je hier kunt zien. Hier en daar staan wat losse terrassen verlaten in het landschap. We parkeren de auto en gaan te voet verder naar de Lower Terrace. Daar zien we een sensationele kalkvlakte. De vergezichten hier lijken wel op sneeuw, maar het is kalksteen. Dit wordt gevormd door water onder de grond (van 73 graden Celcius), waarin Calciumcarbonaat oplost. Boven de grond koelt dit af en wordt het wit kalksteen.

IMG_15-2IMG_04-2IMG_02-2

De kleuren in de terrassen komen van verschillende algen en bacteriën in het water. Door de ondergrondse activiteit is dit deel van het park onderhevig aan veranderingen. Wat je nu ziet, kan er over een jaar niet meer zijn of in een andere vorm. Ook hier loopt een trail over een houten boardwalk die goed te begaan is. Hier en daar zijn wel wat traptreden en klimwerk. Geweldige witachtige landschappen met dode bomen hier en daar. Bijzonder.

Ongeveer vijf minuten rijden verderop kom je in Mammoth Hot Springs. Er zijn hier diverse faciliteiten; een tankstation, snackbar, restaurant, visitor center en winkel. We aten in Mammoth Hot Springs Dining Room. De tijd heeft er stilgestaan qua inrichting, maar de geitensalade is een aanrader! In het donker moeten we nog 80 kilometer terug. Best een opgave, want er staan niet veel lantaarnpalen. De weg gaat up en down. Uiteindelijk komen we vermoeid aan in onze prachtige hotelkamer met houten meubelen. Tijd voor een douche en bed.

IMG_07-2IMG_10-2

Dag 2

Old Faithfull: hoofdact van Yellowstone

IMG_06-2We staan wederom vroeg op, eten een muffin en gaan snel op pad. Richting de hoofdact van het park: Old Faithfull. Dit is de beroemdste geiser van het park. Deze megageiser ligt in het Upper Geiser Basin. Hier liggen 25% van alle geisers van de hele wereld. Nergens anders ter wereld zie je er zoveel bij elkaar. Dit moet dus wel de moeite waard zijn. Verstandig is om als eerste naar het visitor center te gaan. Neem voldoende water en eten mee, want er zijn geen gezellige terrasjes onderweg. Bij het visitor center staan de tijden van een aantal geisers aangegeven. Wel met de nodige marges! We zijn ruim op tijd en installeren ons op de beste plek. Er omheen staat een kring van houten banken om de Old Faithfull goed te kunnen zien. Om 10:08 uur is het moment daar. Het water spuit 30 à 40 meter hoog voor de duur van ongeveer vijf minuten. Indrukwekkend om te zien!

IMG_09-2Daarna gaan we de trail lopen. Deze voert langs een groot deel van de geisers. De gehele trail is goed begaanbaar via asfalt of de boardwalk en er is weinig hoogteverschil. De route bestaat uit een rondweg van ongeveer tien kilometer. Tijdens de trail kom je langs de schitterende Grotto Geiser, Castle Geiser, Chromatic Pool en de Morning Glory Pool. Deze laatste poel is heel mooi om te zien. Deze ligt ongeveer halverwege de trail. Waar zich ook de enige wc bevindt tijdens deze trail.

Holle Bolle Gijs

De poel heeft bijzondere kleurschakeringen van groen en geel. De omgeving eromheen is aangetast en verandert regelmatig. Deze poel heeft veel te lijden, omdat toeristen denken dat het een soort ‘Holle Bolle Gijs’ is en er allerlei troep ingooien. Dat verstoort het natuurlijk ondergrondse proces. Daardoor daalt de temperatuur en worden de kleuren minder mooi. Desondanks vond ik het nog steeds heel bijzonder. Aan het einde van de trail is een winkel waar ze heerlijk ijs verkopen in Amerikaans formaat (GROOT!). Dat hadden we wel verdiend.

IMG_19-2IMG_11-2IMG_14-2

Midway Geiser Basin en de Grand Prismatic Spring

IMG_13-2Na ons ijsje gaan we op weg naar de Midway Geiser Basin om de Grand Prismatic Spring te zien. Dat is de grootste hete bron van het park, met een diepte van bijna vijftig meter, een temperatuur van 89 graden Celsius en 75 bij 90 meter groot. Om de kleuren van deze bron goed te zien, moet je de heuvels erachter in klimmen. Helaas is er geen pad naar de heuvels en wagen we ons niet aan klimavonturen. Ook vanaf de boardwalk is de bron indrukwekkend om te aanschouwen. De bron zelf is blauw, geel, groen en er komt een constante stoom vanaf. De grond eromheen is rood gekleurd. We zien er zelfs vogels lekker in het warme water poedelen. We vallen van de ene verbazing in de andere. Amerika maakt zijn naam waar; het is groots om te zien!

Lower Geiser Basin

IMG_08-2Onze laatste stop is bij het Lower Geiser Basin. De drie bassins met geiser liggen overigens op een afstand van een goede 20 kilometer van elkaar. Hier kun je vier soorten hydrothermale circulatie activiteiten zien: geisers, heetwaterpoelen, fumarolen (openingen in de aardkorst) en modderpoelen. We gaan er vooral heen om de bubbelende modderpoelen te zien. De rest pikken we gewoon even mee. De totale trail over de boardwalks is 800 meter. Langs de trail zien we diverse modderpoelen. Grappig om te zien die bubbelende, spuitende moddermassa, maar niet echt fotogeniek. Moet je een keuze maken tussen de verschillende bassins? Sla deze over. Er is zoveel meer moois te zien in de andere bassins.

Onze tweede dag beëindigen we met een eenvoudige maaltijd bij de Canyon Lodge Cafetaria in Bridge Bay. Onze reis door Yellowstone zit erop. Het heeft al onze verwachtingen overtroffen. Voor ons het mooiste Nationale Park van Amerika!!! We komen er graag nog eens terug.


Aad en Rosemary in AmerikaAad (1964) werkt in de haven van Rotterdam, Rosemary (1969) als juf in het basisonderwijs. Ze zijn meer dan twintig jaar getrouwd en gingen in 2009 voor het eerst naar Amerika met hun zoon. Ze vinden er vooral de gevarieerde natuur erg aantrekkelijk. Inmiddels zijn ze drie keer in de VS geweest. De favoriete plek van Aad is Yellowstone, hij is sinds 2011 hobbyfotograaf. Rosemary vindt Zabriskie Point in Death Valley de mooiste plek. Ze zijn ook gek van LA en willen daar een huis kopen als ze de loterij winnen. De eerstvolgende Amerika-trip gaat naar de Deep South. “Amerika voelt als thuiskomen.”

Bekijk reacties (5)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven