Nu aan het lezen
Zombie Apocalypse: Amerikaanse overheid helpt je zombies te overleven!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Zombie Apocalypse: Amerikaanse overheid helpt je zombies te overleven!

Gastschrijver

Amerikaanse overheidsdiensten die tips geven over hoe een Zombie Apocalypse te voorkomen: het klinkt eerder als een slechte film dan als realiteit. Toch kun je op sites van organisaties als het CDC (Center for Disease Control) en FEMA (Federal Emergency Management Agency) alles lezen over hoe je voor te bereiden op het moment dat zombies de wereld overnemen. Gastschrijfster Els Hekkenberg over dit bizarre, maar echt bestaande Amerika! 

Zombie Apocalypse: Amerikaanse overheid helpt je zombies te overleven!

The Walking Dead in het echt?!

zombie apocalypse
Personages uit ‘The Walking Dead’

Series als The Walking Dead zetten mensen aan het denken: wat als zombies echt hele landen overnemen, op jacht naar alles wat nog levend is? Daar springen de Amerikaanse overheidsorganisaties handig op in: ze geven tips hoe een Zombie Apocalypse te overleven. Uiteraard geven deze organisaties de zombietips niet zomaar. De praktische tips zijn ook in veel andere gevallen te gebruiken, maar bereiken een minder groot publiek wanneer ze safety instructions in case of emergency heten. Uit onderzoek van FEMA in 2013 bleek dat zestig procent van de Amerikanen geen plannen heeft om een noodscenario te doorstaan. Plannen maken om een Zombie Apocalypse te doorstaan, is beter dan geen plannen maken, dacht de overheid. Daarom vind je bijvoorbeeld op de site van het CDC het onderwerp Preparedness 101: Zombie Apocalpse

Na het starten van de campagne kwam er wat protest over de aanpak. De organisaties zouden echte rampen niet serieus nemen of er een grap van maken. Maar inmiddels zien ook de meeste critici ook de positieve kanten: er worden veel meer mensen bereikt met de veiligheidsboodschap dan voor de start van de campagne. En mensen die voorbereid zijn op een Zombie Apocalypse, zijn ook voorbereid op andere rampen zoals een orkaan of terrorisme. Naast het CDC zijn meer organisaties op de zombie bandwagon gesprongen. De University of California bood een tijdje een vak aan over infecties en stress in rampsituaties en verwerkte hier The Walking Dead in. Ook is er een preparedness app, zoals de Apocalypse Survival Guide die naast zombies ook veel andere eindes van de wereld bespreekt.

zombie apocalypse
Cast van The Walking Dead

Wat te doen in geval van Zombie Apocalypse?

zombie apocalypse
CDC-Poster

Voor wie nieuwsgierig is naar de tips van het CDC en FEMA: zo overleef je een Zombie Apocalypse. Of in ieder geval de eerste paar dagen van een wereld die overspoeld wordt met de bloeddorstige levende doden:

  • Zorg voor een noodpakket met water, eten en dingen die je nodig hebt om een paar dagen te overleven, todat je naar een zombievrij noodkamp vlucht. De hele lijst met benodigdheden vind je hier.
  • Naast je noodpakket moet je ook een noodplan maken. Zorg dat iedereen in je gezin weet wat te doen en waar heen te gaan. (Dit plan werkt natuurlijk ook in geval van overstromingen, aardbevingen of andere rampen). Een plek dicht bij huis is handig, maar wat verder weg kan ook.
  • Zorg voor een lijst met noodnummers, of zoals het CDC zegt: a list of local contacts like the police, fire department and your local zombie response team.
  • Als laatste, zorg ervoor dat iedereen bekend is met de vluchtroutes, ook als je verder weg moet dan je huis uit.
zombie apocalyse
CDC-noodpakket

Wat zou de Amerikaanse overheid doen bij een Zombie Apocalypse?

Het CDC geeft op haar website ook aan wat ze zelf zou doen als het tot een uitbraak van het zombievirus zou komen. Ze gaan dan onderzoek doen naar het virus, zorgen voor patienten en, niet geheel onbelangrijk, zorgen dat de uitbraak geïsoleerd wordt en dus niet verder verspreid kan worden. Kortom, ze gaan op zoek naar de oorzaak, pakken de gevolgen aan, maar proberen ook verdere verspreiding te voorkomen. Just another day at the office, dus!


zombie apocalypseEls Hekkenberg (1986) is freelance journalist en communicatiestrateeg. Haar fascinatie in Amerika resulteerde in een masterdiploma Amerikanistiek. Ze mag inmiddels negentien staten van haar lijstje strepen, waarbij naast toeristische hoogtepunten ook vaak wat onbekendere oorden aangedaan worden. Maar na een aantal roadtrips door Amerika is het besef wel ingezonken: “You ain’t seen nothing yet”. En daarom zal er altijd een volgende reis op de planning staan. Op Twitter: @elshekkenberg

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven