Nu aan het lezen
Zwemmen met zeekoeien in Crystal River, Florida
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Zwemmen met zeekoeien in Crystal River, Florida

zeekoeien

Altijd al gedroomd van een duik tussen de zeekoeien? Crystal River in Florida is de beste bestemming ter wereld om deze grote beesten te zien en om met ze te zwemmen. Gastschrijfster Yvonne Vredendaal reisde tweemaal naar de Manatee Capital of the World en deelt haar ervaringen.

Zwemmen met zeekoeien in Crystal River, Florida

Crystal River

zeekoeienCrystal River heeft diverse hotels, maar als je zeekoeien vanuit je hotelkamer of luie ligstoel wilt spotten, zou ik kiezen voor Plantation on Crystal River. Een prachtig gebouw op een mooie plek, een eco-vriendelijk resort met een goede keuken, vele faciliteiten en activiteiten. Zo heeft het hotel een eigen duik- en snorkelcentrum, een 27-holes golfbaan en een spa. De kamers zijn licht gedateerd, maar de plek maakt alles goed. Ik heb hier op het terrein zeekoeien, zeearenden, vele vogels, eekhoorns, insecten en een slang gespot.

[tekst gaat verder onder de foto]
zeekoeien
Bijzondere vogels zie je overal in dit resort!

Zoetwaterbronnen

De omgeving van Crystal River staat bekend om de vele zoetwaterbronnen met een vrij constante temperatuur van ruim 22 graden. Tussen november en maart trekken deze ondiepe bronnen vele zeekoeien, die het zeewater dan te koud vinden. Rond Kings Bay en de Three Sisters Spring zijn ze ook in de zomer te vinden, maar wel in veel kleinere hoeveelheden. Het water in de bronnen is heel helder, waardoor je vanuit je kajak of kano al een mooi zicht hebt op het onderwaterleven. Maar de ultieme wijze om deze zeekoeien van dichtbij te zien is onder water!

[tekst gaat verder onder de foto]
zeekoeien
Zeekoe die komt ademhalen aan het wateroppervlak.

De zeekoe

In de baai rond Crystal River leven ongeveer 400 West-Indische lamantijnen. Deze Gentle Giants, zoals deze grote zoogdieren ook wel genoemd worden, leven op de grens van zout en zoet water. Ze grazen per dag wel 40 tot 60 kilo aan waterplanten zoals zeegras, algen en bladeren van mangroven. De zeekoe is 2,5 tot 4,5 meter lang, weegt 200 tot 600 kilo en kan 60 jaar oud worden. Ofwel ze zijn log, zwaar, groot en toch ongevaarlijk.

[tekst gaat verder onder de foto]
zeekoeien
Een zeekoe onder water: schitterend!

Beschermde diersoort

De dieren zijn pas na 5 tot 7 jaar geslachtsrijp en baren maar 1 jong per keer. Zij hebben geen natuurlijke vijanden, maar door menselijk handelen neemt hun populatie af. Hun leefgebied wordt steeds kleiner en door ongelukken met motorboten en ingeslikte vismaterialen overlijden jaarlijks vele zeekoeien. Daarom is de zeekoe in Florida een bedreigde diersoort. In 2018 heeft de populatie zeekoeien in Florida een zware klap gehad door de ‘red tide’, een giftige rode algenplaag.

[tekst gaat verder onder de foto]
zeekoeien
Op het water in de mist, een fenomenaal plaatje!

Snorkelen met zeekoeien

Als je een snorkeltour boekt, vertrek je al vroeg in de ochtend met de boot. We zien de eerste zeekoe al naast de boot als we varen richting de Three Sisters Spring. De opkomende zon en de nevel boven het water zorgen voor een mystieke sfeer. Net voor de bron gaan we voor anker en maken we ons gereed om te snorkelen. We zien onder water al snel een grote groep luie zeekoeien. Aangezien ze minimaal elke 20 minuten ademhalen boven water, maar meestal iedere 5 minuten, doen ze dit ook slapend. Je moet daarom enige afstand bewaren en ze niet in rust of tijdens het slapend ademhalen storen. Mocht een zeekoe je uit zichzelf benaderen en contact met je zoeken dan mag je hem dichtbij laten komen. En dat het zachtaardige en nieuwsgierige dieren zijn, ontdekken we niet veel later.

[tekst gaat verder onder de foto]
zeekoeien
Onderwaterselfie met een zeekoe!

Bijzonder ervaring

Door een smalle doorgang van rotsen snorkelen wij de bron in. Het water wordt steeds helderder en je ziet de zeekoeien al van grote afstand liggen en zwemmen. Wat een prachtig gezicht! We zien ze luieren, voorbij zweven, adem halen en zelfs enkele moeders met kalfjes. Een kalfje is bij geboorte ongeveer een meter groot, dus wij weten dat de kleintjes die we zien nog niet heel oud zijn. Dan komt er een middelgrote zeekoe naar mij toe gezwommen die duidelijk contact zoekt. Zij of hij draait op haar rug en lijkt mij uit te nodigen om haar buik te aaien. Na enige aarzeling doe ik dat en zo blijft zij wel een uur in de buurt bij iedereen die haar op de buik wil aaien. Als ik na lange tijd weer om mij heen kijk, zie ik dat de rest van de groep al vertrokken is.

zeekoeien
De zeekoeien mogen in principe niet aangeraakt worden! Enige uitzondering is als het dier zelf nadrukkelijk contact zoekt met je.

Wilde dieren?

We eten die avond bij Crackers Bar & Grill, een typische Amerikaans restaurant met op de kaart verse vis, grote burgers en alligator. Hier zitten we buiten met uitzicht op de ondergaande zon, de baai en wat bootjes. We genieten na van een bijzondere ervaring en vragen ons tegelijk af wat de impact is van dit soort toerisme op deze wilde dieren. Je krijgt een goede voorlichting vooraf en de dieren leken zich niet aan ons te storen. En in het geval van die ene gezellig zeekoe hoop ik maar dat het voor hem/haar net zo’n goede ervaring was als voor ons.

Bekijk in onderstaande fotoserie de natuurpracht in en om Crystal River!


zeekoeien

Yvonne Vredendaal (1972) is zzp’er, reist graag en vaak en dan het liefst naar Amerika. Toen zij 15 jaar was, won haar vader een reis naar Amerika en is de liefde voor het land geboren. Met haar familie maakte zij de jaren daarna rondreizen waarbij zij zorgde voor de voorbereiding, route en verslaglegging. Inmiddels gaat zij ook samen met haar man en 3 dochters naar dit geweldige land en staat de teller op 14 reizen en 25 bezochte staten. De bucket list is nog lang, met Alaska bovenaan. Yvonne droomt altijd over de volgende reis en heeft maanden voorpret en jaren napret. Met haar bijdragen aan USA365 hoopt zij enkele bijzondere ervaringen te delen.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven