Gezonken USS Johnston op beeld vastgelegd tijdens diepste duik ooit
Tijdens de diepste diepzeeduik naar een scheepswrak ooit, werd het oorlogsschip USS Johnston uitgebreid op beeld vastgelegd.
Het schip was een ‘Fletcher-class’ oorlogsschip, een torpedojager en zonk tijdens de tweede wereldoorlog op 25 oktober 1944 nabij de kust van het eiland Samar in de Filipijnse zee. Tijdens de Slag in de Golf van Leyte werd één van de grootste maritieme gevechten tussen de Japanners en de Verenigde Staten gevoerd. Het schip zonk naar een diepte van bijna 6.500 meter. Van de 327 opvarenden, overleefden 141 mariniers.
Diepste duik ooit
Tijdens twee afzonderlijke duiken van ruim acht uur, door de beroemde duiker Victor Vescovo, konden ze het wrak van de USS Johnston uitvoerig filmen, fotograferen en bestuderen. Het wrak ligt op een diepte van bijna 6.500 meter, bijna twee keer zo diep als de Titanic (3840 meter). Het schip werd in 2019 gelokaliseerd en was al eerder bezocht door een op afstand bestuurbare duikboot. Dit was de echter de eerste keer dat een duikboot met bemanning het wrak in kaart bracht.
Bekijk hier meer video’s van het gezonken schip.
Over de USS Johnston
De USS Johnston was een gloednieuw schip en werd op 25 maart 1943 gedoopt en te water gelaten in Seattle. Het type schip stond bekend als torpedojager en was zelf uitgerust met torpedo’s en kanonnen van 127 millimeter. Het schip had een lengte van 114 meter, bereikte een topsnelheid van 65km per uur en kon 12.000 kilometer varen zonder bij te tanken.
De laatste uren van de USS Johnston
Tijdens de laatste uren van de USS Johnston, wist het schip in een hevig gevecht een doorbraak van de vloot van de Japanse Admiraal Kurita te voorkomen. Hierbij kon de Amerikaanse vloot verschillende Japanse oorlogsschepen tot zinken brengen. Zwaar gehavend na een gevecht met het Japanse schip Kumano, wist de USS Johnston de schade aan het schip grotendeels te herstellen tijdens een hevige regenbui. Hierdoor was het schip tijdelijk onzichtbaar op de radar en voor de vijand. Vanuit z’n verborgen positie schoot de USS Johnston een salvo aan kanonnen op het Japanse slagschip Haruna, om zich daarna te heroriënteren en zich terug aan te sluiten bij de Amerikaanse vloot. Tijdens de laatste twee uur, werd het zwaar gehavende schip al vechtend tot zinken gebracht, waarop commandant Ernest Edwin Evans van de USS Johnston de evacuatie startte. Hij wist, samen met 141 bemanningsleden, het schip te verlaten, maar is nooit teruggevonden. Voor zijn acties die dag, kreeg hij een Medal of Honor.