Nu aan het lezen
Wat als Bob Iger (voormalig Disney CEO) president van de VS was?
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Wat als Bob Iger (voormalig Disney CEO) president van de VS was?

Bob Iger, de voormalig CEO van de Walt Disney Company

In de fictie-artikelen serie ‘Wat als… president van de VS was?’, duiken we in de verdiensten van bekende Amerikaanse ondernemers. Zijn of haar leiderschap en beslissingen vertalen we naar dé leider van het land: De president van de Verenigde Staten. 

Onze nieuwe president van Amerika: Bob Iger

Menig Nederlander of Vlaming zal bij de naam Bob Iger geen belletje horen rinkelen. Toch is deze man 15 jaar lang de koning geweest van het media conglomeraat Disney. Onder zijn bewind groeide de Walt Disney Company naar een marktwaarde van meer dan $257 miljard. Kocht hij Pixar, Marvel, Lucasfilm (o.a. van Star Wars) en 21st Century Fox. Ondertussen opende hij in Shanghai ook nog eens een nieuw Disneyland park.

Bob Iger, de voormalig CEO van de Walt Disney Corporation
Bob Iger was 15 jaar lang de CEO van de Walt Disney Corporation. Iger werd geboren op 10 februari 1951 in New York City. In 2005 nam Bob Iger het stokje over van ex-CEO Michael Eisner.

Politieke kleur

Officieel is Bob Iger geregistreerd als ‘onafhankelijk’ en daardoor geen lid van de democraten, noch de republikeinen. In 2016 was hij mede verantwoordelijk voor een fundraiser voor de presidentiële campagne van Hillary Clinton. Aan de andere kant zat Bob Iger óók in het strategische adviesorgaan van de Trump regering. Kortom, we gaan er vanuit dat Bob Iger centrum georiënteerd is qua politieke kleur. Hij zal vanuit zijn onafhankelijke politieke status zowel partijvoorstellen van de democraten als republikeinen weten te waarderen. De enige president van de VS die niet verbonden was aan de democraten of republikeinen was de 13e president Millard Fillmore van 1850 tot 1853.

Maar hoe zou Amerika er uitzien, met Bob Iger als president?

Alle banden met China worden hersteld

Zowel president Trump als Biden kozen voor een streng beleid ten opzichte van China. President Iger kiest tijdens de eerste 100 dagen van zijn presidentschap voor verzoening met China. In zijn tijd als CEO van de Walt Disney Company, werkte Iger intensief samen met de regering en het lokaal bestuur van Shanghai. President Iger ziet dan ook veel mogelijkheden voor handel en aanwezigheid van Amerikaanse bedrijven in China. Na zijn eerste bezoek als president van de Verenigde Staten in Beijing, kondigt de fastfoodketen Wendy’s aan uit te breiden naar China. The Walt Disney Company opent in Shanghai een 2e pretpark en Boeing opent een fabriek voor de 777X in Zhoushan.

Groene transitie

Bob Iger verliet het strategisch adviesorgaan van president Trump, nadat de Verenigde Staten zich terugtrok uit het Klimaat Akkoord van Parijs. Tijdens het presidentschap van Iger, kondigt hij dan ook grote investeringen aan op het gebied van groene energie en Co2 reducerende technologie. Davy Crockett National Forest wordt officieel een Beschermd Nationaal Park en verschillende steden zoals New York, Los Angeles en Chicago worden met elkaar verbonden via een Hyperloop netwerk.

Digitale Overheid

Wat zijn voorgangers nooit is gelukt, wil president Iger wél realiseren: Een digitale overheid. Het ambtelijk systeem wordt drastisch hervormd en gemoderniseerd. Geen humeurige ambtenaren meer aan het loket, maar touchscreens en robots. Toeristen hoeven niet langer langs Homeland Security, maar kunnen tijdens de vlucht het hele proces via een app én iris-scan afhandelen.

“Explore the Nation”

In zijn “Explore the Nation’ programma worden Amerikanen gestimuleerd om meer op reis te gaan in eigen land. De toeristenbelasting wordt in verschillende steden en regio’s verlaagd, waaronder in Orlando. Met een speciaal armbandje en de AmerikaXplore app kunnen Amerikanen punten sparen voor unieke pins, verzamelkaarten en meet & greets met National Park Rangers.

Made in the USA

Samen met zijn regering, wordt zwaar ingezet op productie in eigen land. Het productieproces van A tot Z in eigen hand houden, was namelijk zijn grootste prestatie als CEO bij de Walt Disney Company. Met speciale overheidsprogramma’s en belastingverlaging op arbeid, stimuleert president Iger grote Amerikaanse bedrijven, om minder uit te besteden naar het buitenland. Om Amerikaanse bedrijven te beschermen, wordt het auteursrecht en patentrecht verlengt met 100 jaar. 

Under Construction

In het grootste overheidsprogramma van zijn regering met de naam ‘Under Construction’,  investeert president Iger honderden miljarden dollars in het herstellen van achterstallig onderhoud van de Amerikaanse infrastructuur. Bruggen krijgen nieuwe verflagen, wegen worden opnieuw geasfalteerd, het spoor gemoderniseerd en landmarks gerestaureerd. Disneyland parken netjes in orde? Dan ook de rest van Amerika.

Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division

Afgekeken uit de succesvolle Marvel films, lanceert president Iger een nieuwe geheime dienst die naast de FBI, CIA en NSA zal opereren. Onder leiding van Elon Musk krijgt S.H.I.E.L.D de verantwoordelijkheid om de Verenigde Staten te beschermen met Amerikaanse innovatie en technologie. Het satellieten bedrijf Starlink van SpaceX, het Amerikaanse GPS netwerk en een militaire variant van de Falcon raket, de Falcon-X-wing, worden gefuseerd tot een beschermend schild. Dit schild kan elke raket gelanceerd vanaf de aarde én Outer space uitschakelen. Het hoofdkwartier van S.H.I.E.L.D, een glazen Pentagon, wordt gebouwd in Palo Alto, Californië.

The White House: All Access

In een poging om dichterbij het volk te komen, opent president Iger een replica van het Witte Huis onder de White House South Lawn. Hier kun je onder andere The Oval Office bezoeken, de presidentiële vertrekken, de War Room en een Pers Briefing volgen alsof je zelf een journalist bent. Via een wit armbandje kun je interactief beeldschermen bedienen, deuren openen en zelfs neuzen in de kledingkast van de president. In de White House Gift Shop kun je petjes, sokken en een Bobblehead van president Iger kopen.

Tot slot

Voor alle duidelijkheid, dit is een fictieve uiteenzetting van het presidentieel bewind van de voormalige CEO van Mickey Mouse. Wie zou jij graag als Amerikaanse president zien? Laat het hieronder weten!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven