Nu aan het lezen
10 kleine dingen in Amerika
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

10 kleine dingen in Amerika

Gastschrijver

Wie aan Amerika denkt, zal vaak als eerste zeggen dat alles zo groot is daar. Onze gastschrijfster Gonneke Karel weet inmiddels dat er ook genoeg kleine dingen zijn. Ze beschrijft hieronder 10 kleine dingen in Amerika. 

10 kleine dingen in Amerika

10. Het kleinste dorp

Het kleinste dorp van de VS is Buford in Wyoming. Het dorp is veertig vierkante kilometer groot, heeft een school, een supermarkt en een benzinepomp. En slechts één huis met één inwoner. Buford is gesticht in 1866, tijdens de aanleg van de transcontinentale spoorweg in Wyoming. Toen had het dorp 2000 inwoners. In 1992 is het dorp gekocht door Don Sammons. Hij woonde er met zijn zoon totdat zijn zoon verhuisde in 2007. Sammons zette het dorp te koop. Het dorpje is op 5 april 2012 voor 900.000 dollar verkocht aan twee Vietnamese mannen.

9. Het kleinste appartement

In New York City hebben de meeste appartementen niet al te veel ruimte. Maar Luke Clark Tyler woont al ruim zeven jaar in het kleinste appartement van Amerika, namelijk van zo’n zeven vierkante meter! Maar alles zit erin; een bed, een keuken en ruimte om visite te ontvangen.

8. De kleinste grensovergang

De kleinste grensovergang ligt op een officiële brug tussen Canada en Amerika. Wanneer je een boottocht maakt bij de 1000 Islands, dan kom je hier langs. Het bruggetje verbindt twee eilandjes met elkaar. Beiden zijn privé-eigendom.

7. De kleinste caravan

De kleinste caravan ter wereld is van Amerikaan Paul Elkins uit Stanwood, Washington State. Hij had geen geld voor een caravan en bouwde daarom een eigen versie uit allerlei zwerfmateriaal. Hij reisde ermee naar het Burning Man Festival in de woestijn van Nevada. Het thema was; fear of the future. Hij besloot daarom een ‘milieuvriendelijke’ caravan te bouwen. Het werd een 45 kilo wegend karretje met daarin een matras, een solar shower, een windturbine, een gaskokertje en een urinetrechter. Alleen voor de grote boodschap moet Paul zijn caravan uit.

6. Het kleinste politiebureau

In Ridgeway, South Carolina vind je het kleinste politiebureau van de wereld. Het politiebureau deed dienst van 1940 tot 1990 en had een desk, een kastje, een telefoon en een oven. Meer kan er niet in. De politie zetelt tegenwoordig in het gebouw ernaast.

5. De kleinste Walmart

In 2013 opende Walmart haar kleinste vestiging. De meeste Walmart-winkels zijn 75 keer groter dan deze vestiging. Deze minimart staat op de campus bij de Georgia Tech University en je kunt er, ondanks de beperkte omvang, toch behoorlijk veel dingen halen.

4. Het kleinste vogeltje

De Ruby-throated hummingbird (robijnkeelkolibrie) is de kleinste vogelsoort, die in de zomer leeft in het oostelijk deel van Amerika (en Canada). Wanneer je ze ziet vliegen, denk je waarschijnlijk eerst dat het een grote bij is. Ze komen af op nectar en felle kleuren. Ze hebben niet allemaal een robijnkleurige keel, maar ook de andere hummingbirdsoorten zijn bijzonder klein en ook die kun je hier en daar zien.

10 kleine dingen in Amerika

3. Het kleinste museum

In het plaatsje Superior, Arizona staat het kleinste museum ter wereld, zeggen ze daar zelf. Of het echt het kleinste is, is niet officieel vastgesteld. Het museum is in het midden van de jaren negentig gebouwd om bezoekers naar het naastgelegen restaurant te trekken. In het museum staan spullen die belangrijk waren door de eeuwen heen, zoals een Compaq-computer uit 1984, een poster van de Beatles en een brief van John F. Kennedy.

2. Het kleinste postkantoor

De Ochopee Post Office is het kleinste postkantoor van Amerika en slechts twee bij tweeëneenhalve meter. Het is een klein schuurtje langs US Route 41 in de buurt van Ochopee, Florida. Het gebouw was eerst een opslagplaats. Het werd omgebouwd tot postkantoor in 1953 na een brand die Ochopee’s vorige postkantoor en winkel vernielde.

Sinds 1992 is het in handen van de familie Wooten en Shannon Mitchell is de ‘baliemedewerker’. Shannon heeft een stapel Ochopee Post Office-ansichtkaarten klaarliggen, gefrankeerd zowel nationaal als internationaal. Mocht je een kaartje sturen vanaf hier, vraag dan om de beroemde Ochopee-poststempel.

1. Het kleinste park

Dit is niet alleen het kleinste park van Amerika, maar zelfs ter wereld: het Mill Ends Park in Portland, Oregon. Het park biedt nét genoeg ruimte voor één plant. Het park heeft een oppervlakte van 0,2 vierkante meter en een diameter van 61 centimeter. Het begon allemaal tijdens een geplande plaatsing van een lantaarnpaal die er maar niet kwam. Dick Fagan, columnist voor de lokale krant, ging de groei van onkruid op deze plek tegen door er zelf maar wat planten neer te zetten. Op St. Patricks Day doopte hij zijn creatie tot park. In 1976 maakte het stadsbestuur van Oregon het officieel.


Gonneke Karel (1980) reist veel en graag en houdt vooral van Amerika. Minstens één keer per jaar wordt de koffer van zolder gehaald voor The States. Hierbij neemt ze altijd haar man Emiel mee, maar geregeld sluiten ook familie of vrienden aan. The ultimate goal: alle staten zien en bekijken wat toeristen normaal niet zien. Uitdagingen opzoeken, minder bekende of juist gekke of hele bijzondere plekken met de trein, camper, watervliegtuig, boot of op de motor. Niets is te gek! Over deze plekken schrijft ze hier op USA365.nl.

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven